Pages

Turul Frantei pronosticuri si cote la pariuri

Poate multi se intreaba ce este interesant la o cursa de ciclism? Istoria, batalia la varf, retetele gastronomice? Atunci cand vorbim de Turul Frantei, toate acestea reprezinta o “delicatesa”, una de care vrei sa te bucuri zi dupa zi, intr-un total de 23 de zile ce cuprind 21 de etape. Tour de France 2019 va debuta pe 6 iulie si se va incheia pe 22, cu etapa clasica pe “Champs-Élysées”. Va fi cea de-a 106-a editie a turului, unul care marcheaza istoria acestui sport.


Totul a inceput in 1903, cu o poveste cauzata de rivalitate. De data asta, intre doua ziare care doreau sa acapareze piata. Vazandu-se lasati putin in urma, cei din conducerea L’Auto decid sa organizeze un tur al Frantei pentru a-si mari vanzarile, dar, evident, lucrurile nu merg impecabil inca de la inceput. Abia dupa ce premiul cel mare ajunge la 12 000 de franci, organizatorii aduna in jur de 60-70 de ciclisti. Multi dintre ei amatori, deoarece sumele de bani vehiculate (3 000 de franci pentru fiecare castigator de etapa, plus premiul cel mare) erau enorme pentru acele vremuri. Maurice Garin s-a impus la prima editie, dar si in 1904, doar ca sa fie descalificat pentru c-a mers mai mult in masina decat pe bicicleta. Francezii au castigat turul in fiecare an pana in 1908, cand luxemburghezul François Faber a avut onoarea sa termine pe prima pozitie.

Turul Frantei a luat pauza doar in timpul celor doua razboaie mondiale, iar numarul deceselor, tinand cont de conditii si de lunga istorie, se ridica doar la patru in randul ciclistilor. In 1995, italianul Fabio Fabio Casartelli, medaliat cu aur la Barcelona in 1992, a decedat in timpul unei coborari la Col de Portet d’Aspet. O moare ce a socat ciclismul in acea perioada.

Pentru a doua oara in istorie, Turul Frantei va avea etapa de debut la Bruxelles, Belgia, marcand astfel 50 de ani de la prima victorie inregistrata de belgianul Eddy Merckx in “La Grande Boucle”. Merckx este unul dintre cei doar patru ciclisti care au cinci victorii in Tour de France. Sigur, aici il excludem pe Lance Armstrong, caruia i-au fost luate toate cele sapte titluri cucerite in perioada 1999-2005.

De la mijlocul anilor 1950, a devenit ceva obisnuit ca Turul Frantei sa organizeze etape si-n tarile vecine. Peste doi ani, aceasta onoare le va reveni danezilor, cu o etapa la Copenhaga. Insa finalul ramane unul clasic, la Paris, pe “Champs-Élysées”. O incheiere ce nu schimba nimic in clasament, fiind doar ceva de “show”.

Premiile totale pentru editia de anul acesta raman la fel ca cele din 2018. Astfel, un fond total de aproximativ 2,5 milioane de euro va fi impartit de concurenti, in timp ce castigatorul “tricoului galben” va lua acasa, doar pentru aceasta performanta, in jur de 500 000 de euro. Aceeasi suma pe care a obtinut-o si Geraint Thomas, triumfator anul trecut.

Cum se desfasoara Tour de France

Turul Frantei este, indubitabil, un concurs la care toate echipele isi doresc sa fie prezente. Din pacate pentru multe care-si doresc publicitate pentru a-si creste blazonul, sunt direct invitate cele mai bune 18 formatii. Aditional, organizatorii pot sa ofere pana la patru wild-card-uri pentru echipe ceva mai putin cunoscute. Pentru editia curenta, au primit invitatii trei formatii frantuzesti, Cofidis, Total Direct Énergie si Arkéa–Samsic, plus una din Belgia, Wanty–Groupe Gobert. Un total de 176 de ciclisti vor lua startul la Turul Frantei 2019.

Sunt 21 de etape ce se vor desfasura pe parcursul a 23 de zile, startul fiind la Bruxelles, o etapa de 195 de km pe drept. Ca si in alte mari tururi, castigatorul este stabilit in urma contopirii timpiilor fiecarei etape. Astfel, ciclistul cu cel mai mic timp acumulat va fi declarat invingator.

Traseu si conditii meteo la Turul Frantei

Ciclistii vor avea de suferit in cele 23 de zile, asta-i aproape sigur. Sunt 30 de catarari de diferite nivele programate, plus cinci “finish-uri” de etapa in ascensiune. Doar 54 de km vor fi contracronometru, una pe echipe si cealalta la nivel individual.

Ca de obicei, trecerile prin muntii Pirinei si Alpi vor fi adevarate teste de rezistenta. Etapele prin Alpi vor incepe abia dupa cea de-a doua zi de odihna, deci macar ciclistii au acest lucru de partea lor.

Vremea, cel putin prin prisma prognozelor meteo, pare sa tina cu sportivii dar si cu cei care vor juca la pariuri online pe acest eveniment.. Nici prea soare, nici o ploaie continua. Cel putin pentru primele cinci-sase etape, ciclistii ar trebui sa beneficieze de umbra norilor, dar fara pericolul provocat de stropii de ploaie. In mod evident, odata facuta intrarea in munti, acestia vor avea parte atat de precipitatii, cat si de temperaturi scazute si ceata.

Trecerea de la Toulouse la Bagnères-de-Bigorre, etapa a 12-a, de 209.5 km de munte, n-are cum sa se anunte usoara pentru participanti. Cea mai lunga etapa este cea cu numarul 7, intre Belfort si Chalon-sur-Saône, 230 de km, dar pe drum drept. Iar temperatura se anunta optima pe tot parcursul zilei, undeva la 20 de grade Celsius.

Cele mai titrate echipe si cei mai buni ciclisti din istoria Turului Frantei

Chiar daca nu mai apare oficial pe lista castigatorilor, nu ai cum sa abordezi o rubrica de Turul Frantei fara sa-l pomenesti pe Lance Armstrong. Pret de multi ani, a fost pe buzele tuturor, reusind imposibilul – sapte victorii la rand in perioada 1999-2005. Dar apoi, realitatea acestui sport bantuit de scandaluri de dopaj, a lovit tare si crunt. Americanul a fost descoperit ca fiind un trisor si i s-au retras toate titlurile castigate.

Ibericul Alberto Contador ar fi trebuit sa aiba trei trofee, dar cel din 2010 i-a fost luat din aceleasi considerente – a fost prins dopat. Ciclistul cu cele mai multe victorii in Turul Frantei ce inca este in activitate e britanicul Chris Froome, cu patru astfel de succese. Din pacate, sportivul de 34 de ani s-a lovit de un zid in timpul Criterium du Dauphine si a devenit indisponibil pentru marea competitie franceza.

All-time, sunt patru ciclisti cu cate cinci victorii in Turul Frantei – Jacques Anquetil (1957, 1961, 1962, 1963, 1964), Eddy Merckx (1969, 1970, 1971, 1972, 1974), Bernard Hinault (1978, 1979, 1981, 1982, 1985) si Miguel Indurain (1991-1995). Spaniolul a fost singurul care le-a castigat in mod consecutiv.

In ceea ce priveste echipele, Sky a fost formatia care a dat castigatorul la sase dintre ultimele sapte editii. Gigantul din ciclism a fost recent cumparat de Ineos si va fi prezent la startul competitiei cu acest nume. Chiar daca a dat mai mereu castigatorul, Sky a fost depasita de Movistar la trei dintre ultimele patru editii. Echipa invingatoare se calculeaza adunand timpii celor mai buni trei ciclisti din formatie in fiecare etapa. La proba/probele pe echipe, se ia in considerare timpul celui de-al cincilea clasat (sau ultimul, dupa caz).

Cote pariuri pentru castigatorul Tour de France 2019

Fara Froome la start, Geraint Thomas, castigatorul de anul trecut, primeste o cota de 3.50 la Betano pentru a se impune. Are experienta necesara, aspect care-l diferentiaza cumva de celalalt ciclist de la Sky care primeste aceeasi cota – columbianul Egan Bernal. La doar 22 de ani, are tot viitorul in fata, insa din declaratiile sale, pare mai degraba impacat cu statul de “vioara a doua” la aceasta editie.

Doar locul 8 in Giro, Simon Yates primeste a 4-a sansa conform celor de la Betano, cu o cota de 10.00. Elvetianul Jakob Fuglsang a avut un sezon 2019 excelent si nu este de mirare ca primeste o cota de 5.50. Cea mai buna speranta a gazdelor este Thibaut Pinot, cu o cota de 20.00.

Dueluri de urmarit la Turul Frantei 2019

Atunci cand primii doi favoriti la “tricoul galben” sunt de la tine din echipa, este clar ca te vei numara printre echipele cotate cu o sansa importanta la titlu. Dar Ineos are o problema care e extrem de clara – nu prea au niciun sprinter “clasic” in lotul de opt. Aici, Jumbo-Visma, UAE Team Emirates sau Mitchelton-Scott stau mult mai bine in cazul in care vreti sa le alegeti pe biletul zilei.

Si, evident, nu putem sa ignoram formatii cu un trecut in aceasta cursa – Movistar si Astana. Va fi un duel echilibrat, iar diferenta la final s-ar putea sa fie data, cumva, si de contratimpul pe echipe.

Pariuri speciale la Tour de France

Lupta pentru tricoul galben va fi interesanta si probabil dusa pana in ultimele etape, insa la fel ar trebui sa fie privita si batalia pentru tricoul verde, pentru cel mai bun sprinter. Peter Sagan poate ca nu este cel mai rapid, dar constanta si experienta il vor ajuta enorm.

Veteranii Mark Cavendish si Andre Greipel trebuie luati si ei in calcul, in timp ce Caleb Ewan se va bate si pentru tricoul alb, pentru cel mai bun tanar. Acolo unde intra in calcule pentru ponturi pariuri si Egan Bernal. Pentru tricoul alb cu buline rosii, pentru cel mai bun catarator, Warren Bargui poate sa fie o solutie atat pentru francezi, cat si pentru pariori.

Ciclisti romani la Tour de France

Din pacate, echipa lui Edi Grosu, Delko Marseille Provence, n-a primit wild-card pentru aceasta editie din Turul Frantei. Ar fi fost interesanta o prezenta a sa, in conditiile in care romanul s-a impus in Ronde van Limburg, cursa de o zi desfasurata in Belgia, dupa ce facuse un Tur al Luxemburgului foarte bun, ocupand locul 2 in clasamentul pe puncte. Pentru el, in luna iulie, pe 3, va urma o intoarce acasa, in Turul Sibiului.

Unde poate fi urmarit in Romania Turul Frantei

Ca de obicei, Eurosport se ocupa sa ne delecteze cu imagini din Tour de France. Toate etapele vor fi transmise live streaming si in format HD, pe Eurosport HD, dar pot fi urmarite si pe Eurosport Player. Daca nu vor fi facute schimbari surprinzatoare, comentariul va fi asigurat de Manolo Terzian, Andrei Comsa si Alex Ciocan, aceiasi oameni care ne-au servit informatii de istorie, geografie, dar si gastronomie in timpul Turului Italiei.


Top agenții online

Netbet Sport

100% pana la 500 RON freebet

Pariază acum

Winmasters Sport

Bonus de 100% până la 400 RON

Pariază acum

Betfair

Până la 550 RON bonus

Pariază acum

Frank Sport

Până la 200 RON bonus

Pariază acum

Betano

100% până la 500 RON

Pariază acum

Superbet

Până la 500 RON bonus

Pariază acum

Unibet Sport

300 RON pariu fără risc + 200 de rotiri gratuite

Pariază acum
Adrian Dragan

Adrian Dragan

Adrian se ocupă de promoții și bonusuri la pariuri online, analizează cele mai bune oferte și le explică pe înțelesul tuturor. Editarea articolelor, organizarea materialelor ce vor fi redactate, alături de partea de social media ce include administrarea paginii, grupurilor de Facebook și Telegram.


Top case de pariuri