Super Bowl 2023 (LVII) pronosticuri si ponturi pariuri

Fotbalul american este nu doar unul dintre cele mai populare sporturi din Statele Unite ale Americii, ci în foarte multe zone este privit ca o adevărată religie, iar lucrul acesta reiese din cifrele înregistrate la fiecare meci. Super Bowl reprezintă finala campionatului nord-american de fotbal, cunoscut în lumea iubitorilor de sport drept NFL

Finala NFL 2022/2023 va fi găzduită pentru a patra oară de zona metropolitană Phoenix, acolo unde în 2015 a avut loc cel mai recent asemenea duel. Dincolo de un simplu meci, Super Bowl este o combinație de sport, spectacol, dans și cifre amețitoare pentru cei care decis să privească acest fenomen din fața micilor ecrane. Întreg acest spectacol generează costuri și venituri de ordinul sutelor de milioane de dolari. Doar 30 de minute de publicitate costă firmele 7 milioane de dolari.

Super Bowl 2023 (LVII)

Odată cu organizarea Super Bowl 2023 a fost marcată o nouă premieră. Dacă anul trecut era prima dată când meciul avea loc în a doua duminică a lunii februarie, de această dată este vorba despre sistemul de organizare al acestui eveniment. Dacă până acum se folosea un proces de licitație, NFL a decis să aleagă unilateral o singură locație, iar orașul respectiv să prezinte o propunere de găzduire care este respinsă sau adoptată prin vot, în urma întâlnirilor în ședințele ligii.

Odată cu organizarea meciului din 2023, Apple Music a înlocuit Pepsi ca sponsorul principal al spectacolului de la pauza meciului. Rihanna este articol cap de afiș al evenimentului, în ceea ce este primul său concert live din ultimii cinci ani.

Istorie Super Bowl

Super Bowl a apărut ca urmare a invitației făcute de comisarul AFL, Joe Foss care a decis ca pe 14 ianuarie 1961 să invite echipele din NFL la un meci între campionii celor două ligi. Deși ideea nu a avut efectul scontat imediat, acest lucru s-a produs câțiva ani mai târziu. Abia în anul 1966 a avut loc prima confruntare, unde Green Bay Packers a triumfat în fața celor de la Kansas City Chief. Aceeași echipă s-a impus și un an mai târziu, dar în materie de prezențe în finala campionatului de fotbal american, New England Patriots este echipa de pe primul loc, contorizând 11 prezențe.

De-a lungul istoriei au fost confruntări interesante în Super Bowl, iar trei echipe au câștigat în premieră la prima lor participare. Acestea sunt New Orleans Saints, San Diego Chargers actualmente Los Angeles Chargers și Tampa Bay Buccaneers. La polul opus vorbim despre opt echipe care au jucat finala în premieră și au fost învinse.

Format Super Bowl, cum se califica echipele

NFL sau National Football League aduce la start 32 de echipe care sunt împărțite în mod egal în două Conferințe: NFC și AFC. Pe parcursul celor 17 săptămâni cât șine sezonul regular, fiecare echipă va juca 17 meciuri. Debutul sezonului are loc în septembrie și se încheie la începutul lunii ianuarie, echipele având pauză doar o săptămână.

National Football Conference (NFC) are următoarea distribuție:

 • Est: Dallas Cowboys, New York Giants, Philadelphia Eagles, Washington Redskins
 • Vest: Arizona Cardinals, Los Angeles Rams, San Francisco 49ers, Seattle Seahawks
 • Nord: Chicago Bears, Detroit Lions, Green Bay Packers, Minnesota Vikings
 • Sud: Atlanta Falcons, Carolina Panthers, New Orleans Saints, Tampa Bay Buccaneers

American Footbal Conference (AFC) are următoarea distribuție:

 • Est: Buffalo Bills, Miami Dolphins, New England Patriots, New York Jets
 • Vest: Denver Broncos, Kansas City Chiefs, Los Angeles Chargers, Oakland Raider
 • Nord: Baltimore Ravens, Cincinnati Bengals, Cleveland Browns, Pittsburgh Steelers
 • Sud: Houston Texas, Indianapolis Colts, Jacksonville Jaguars, Tennessee Titans

După încheierea sezonului regular, câte șapte echipe din fiecare Conferință (câștigătoarele diviziilor, plus alte trei echipe cu cea mai bună performanță la nivel de competiție. Locul 1 din fiecare Conferință se califică direct în semifinale, urmând ca locurile 2-7 să înceapă play-off-ul, o competiție cu eliminare directă.

Finala Super Bowl LVII: Philadelphia Eagles vs Kansas City

Philadelphia Eagles s-a calificat pentru cea de-a treia oară în istorie, însă singurul trofeu a fost câștigat la chiar cea mai recentă participare, în anul 2017. 41-33 indica atunci tabela la finalul meciului cu New England Patriots. Ea a câștigat Divizia de Est, iar ulterior a câștigat play-off-ul NFC Championship, (National Football Conference)), 31-7 cu San Francisco.

Kansas City Chiefs a fost prima în Divizia de Vest, iar imediat după a triumfat în play-off-ul AFC (American Football Conference), la capătul unui duel spectaculos. 23-20 a fost scorul finalei acelei părți de tablou. Rezultatul i-a adus calificarea în cel de-al cincilea Super Bowl din istorie, cel mai recent având loc în ediția din 2020, atunci când a și pierdut. Cele două trofee câștigate deja au venit în 1969 și 2019.

Cu siguranță spectacolul va fi prezent, însă rămâne de văzut cine va câștiga. Favorită la ridicarea trofeului este Phildelphia Eagles, cotă 1.82 conform Betano, în timp ce Kansas City Chiefs are cotă 2.05. Sunt pariuri excelente și pe care le poți oricând introduce pe biletul zilei pentru a obține câștigul dorit.

Ce jucatori trebuie sa urmarim

În vârstă de 24 de ani, Jalen Hurts a reușit să semneze cu Philadelphia în anul 2020, iar acum este favorit la câștigarea titlului de MVP al Super Bowl LVII. El joacă pe postul de quarterback, postul care a câștigat cele mai multe astfel de titluri acordate din anul 2000 și până în prezent. El este urmat conform cotelor de către Patrick Mahomes, jucătorul celor de la Kansas City Chiefs, în vârstă de 27 de ani și care activează și el pe același post.

Antrenorul, factor decisiv in finala Super Bowl 2023?

Cel mai recent trofeu pe care l-a câștigat Chiefs a venit tot cu actualul antrenor pe bancă. Ajuns la 64 de ani, Andy Reid este doar la al doilea club în istoria sa de antrenor la acest nivel. În perioada 1999-2012 a fost principal pentru Philadelphia Eagles, iar la Kansas City a venit în 2013 și rezistă de zece ani. În tot acest timp a reușit să fie pe bancă în trei ediții ale Super Bowl.

Omologul său de pe banca Philadelphiei Eagles este mult mai tânăr și dornic de afirmare. Nick Sirianni (41 ani) este la primul său mandat ca antrenor principal și a venit în 24 ianuarie 2021, ca înlocuitor al antrenorului Doug Pederson. La doar 41 de ani ai săi, este primul Super Bowl din această postură.

Cele mai importante momente din istoria Super Bowl

Încă de la prima ediție a avut loc câteva evenimente remarcabile, cum ar fi primul Touchdown din istoria Super Bowl, cât și multe alele care au rămas memorabile. Am enumerat mai jos doar patru dintre acestea,

 • Super Bowl XXIX: Steve Young oferă șase pase de touchdown
 • Super Bowl I: Max McGee înscrie primul touchdown din istoria Super Bowl.
 • Super Bowl XXXV: Trei Touchdown-uri s-au înscris în doar 36 de secunde
 • Super Bowl IV: S-au înregistrat 65 de Tass Power Trap