Clauza de publicitate

Acest site primeste compensatii pentru produsele sau serviciile pe care le obtii prin link-urile afisate.

Yuriy Vernydub - De la antrenor in UCL direct pe frontul de lupta

În toamnă, Yuriy Vernydub (56 de ani), făcea furori cu jucătorii pe care-i antrena la Șeriff Tiraspol. Echipa sa a fost, fără îndoială, marea surpriză a fazei grupelor din UEFA Champions League. A învins cu 2-0 pe Shakhtar, apoi s-a impus cu 2-1 pe terenul lui Real Madrid. Iar după ce rezultatele au început să fie ”normale”, a mai bifat un 1-1, în deplasare, cu Shakhtar, izbutind să ocupe locul 3 și să-și asigure prezența în primăvara Europa League.

Yuriy Vernydub - De la antrenor in UCL direct pe frontul de lupta

Pe 24 februarie era la Braga, pentru meciul retur din 16-imile Europa League. S-a dus la culcare sperând să aibă un somn bun, iar a doua zi echipa să apere rezultatul din prima manșă (2-0). Însă…

Fiul meu m-a sunat la 4:30 și mi-a spus că rușii ne-au atacat. Am știut atunci că mă voi întoarce în Ucraina pentru a lupta”, spune Vernydub.

După meci, care a consființit eliminarea echipei sale la loviturile de departajare, echipa a zburat către Iași. Iar de-acolo, cu autobuzul, a ajuns la Tiraspol, vineri seara. A doua zi dimineață a plecat spre Ucraina și, după o călătorie de 11 ore prin Kirovgrad, Kryvyy Rih şi apoi Zaporoje, a ajuns acasă.

Când mă întorceam acasă, am văzut o mulțime de bărbați puternici părăsind țara. Dacă se vor întoarce, voi fi fericit. Am înțeles că au plecat cu familiile lor în Moldova, România și așa mai departe. Din zona noastră au plecat mulți bărbați… bărbați din Harkov, Zaporoje, Lugansk, Donețk. Am înțeles în acel moment că nu pot face același lucru. Mi-am spus că, de îndată ce ajung acasă, mă voi duce și mă înscriu”.

Iar duminică era deja înscris în forțele teritoriale de apărare. ”Nu am voie să dezvălui care este rolul meu în armată. Acum suntem instruiți. În fiecare minut suntem gata să mergem acolo unde ne spun ei. Nu mi-am folosit încă arma, dar sunt gata, mereu. Oricând”, a declarat el pentru BBC. Și spune că este optimist: ” Nu am nicio îndoială în mintea mea că Ucraina va câștiga acest război. Nu mă pot gândi la altceva. Sunt sigur de asta. Am văzut că această tragedie ne-a unit ca națiune”.

Primele victime din fotbal

Ieri, Serghei Palkin, directorul executiv al clubului Șahtior Donețk, a anunțat pe contul personal de facebook că antrenorul uneia dintre echipele de copii a fost lovit de schijele unui obuz. „Un angajat de-al nostru a fost ucis. Era antrenorul uneia dintre echipele de copii. A fost ucis de un fragment de obuz rusesc.

Anterior, între cazurile deja confirmate și în media, își pierduseră viața doi fotbaliști. Este vorba despre Vitalii Sapylo, în vârstă 21 de ani, jucător de fotbal la echipa de tineret a clubului Karpaty Lvov, din liga a doua. Acesta era căpitan de tanc. A fost urmat de  Dmitri Martinenko, golgheterul lui FC Hostomel, jucător în eșaloanele inferioare ale Ucrainei. Acesta a pierit, luni, 28 februarie împreună cu mama sa, după ce o bombă a lovit clădirea în care locuiau, în apropiere de Kiev.