Clauza de publicitate

Acest site primeste compensatii pentru produsele sau serviciile pe care le obtii prin link-urile afisate.

Momente memorabile de la Cupa Mondială: Regula Golului de Aur

Pentru a ajunge în acest format, Cupa Mondială a trecut prin mai multe schimbări, iar una dintre aceste reguli a fost și introducerea golului de aur pentru a încuraja jocul ofensiv.

Regula golului de aur a fost introdusă de FIFA în 1993, iar singurul scop a fost încurajarea jocului ofensiv pe perioada prelungirilor, cât și de a reduce numărul de meciuri decise la 11 m, ceea ce se considera că este simplă „loterie”. Primul meci care s-a decis datorită acestei reguli a fost Argentina – Uruguay, meci care s-a jucat la Cupa Mondială pentru tineret. Au existat nenumărate nemulțumire asupra introducerii acestei reguli, iar unul dintre cei care au fost împotriva a fost și celebrul Arsene Wenger.

Laurent Blanc, primul marcator după introducerea acestei reguli

Prima ediție de Cupă Mondială unde a activat o astfel de regulă a fost la ediția din 1998. Până atunci echipele au jucat doar două reprize de prelungiri (15 minute fiecare), timp în care puteau marca nenumărate goluri. „Golul de aur” a determinat schimbarea în fotbal, deoarece câștigătorul existau meciuri unde nu marca chiar echipa favorită și care domina tot jocul.

Laurent Blanc a devenit marcatorul primului gol de aur din istoria Cupei Mondiale, atunci când în 1998, Franța a avut nevoie de prelungiri pentru a trece de Paraguay. Era echipa organizatoare în acel duel, avea să câștige pentru prima oară trofeul, iar golul din minutul 114 al meciului cu Paraguay nu a fost întâmplător. În sferturi, Franța a trecut de Italia, în urma penalty-urilor, apoi de Croația și Brazilia.