Știri

Cartonașul alb - o nouă regulă introdusă de FIFA?

Cartonașul alb reprezintă acel cartonaș pe care arbitrul îl poate acorda jucătorilor din teren drept recunoaștere al sportivității lor, nu să-i pedepsescă, așa cum se întâmplă când un arbitru arată cartonașul galben sau roșu.


Dacă până acum ai fost obișnuit să vezi că arbitrul poartă în buzunarul de la piept sau de la spate doar cartonașe galbene și roșii, de acum l-ai putea vedea și cu cartonașul alb. Ce presupune mai exact acest cartonaș și când s-ar putea introduce această regulă la nivel mondial, vei afla imediat.

Din 1970, fanii fotbalului s-a obișnuit ca arbitrul să le acorde jucătorilor cartonașe galbene și roșii atunci când este cazul și doar sub formă de pedeapsă. Însă, odată cu meciul dintre echipele feminine ale Benfica Lisabona și Sporting Lisabona, a mai apărut un cartonaș în peisaj, respectiv cartonașul alb.

Ce este cartonașul alb și când se acordă el

Meciul dintre Benfica și Sporting (fotbal feminin) a avut loc în data de 21 ianuarie, iar acest cartonaș alb a fost folosit pentru prima oară în istoria fotbalului profesionist. Totul s-a întâmplat la scorul de 3-0 pentru Benfica și a fost arătat în momentul în care ambele echipe medicale au fost nevoite să intervină la aceeași fază unde implicată a fost aceeași persoană.

Aceasta a acuzat dureri încă de la începutul meciului, iar în timpul jocului a fost nevoie ca medicii ambelor echipe să intervină pentru a salva persoana în cauză. Astfel, arbitrul a simțit nevoia să răsplătească această colaborare și în semn de fair-play a scos cartonașul alb.

Cartonașul alb a fost introdus în fotbalul portughez, așa cum s-a întâmplat cu multe alte inițiative FIFA. Deși a primit o reacție pozitivă, este greu de crezut că acesta va putea fi implementat curând la nivel mondial, motivul fiind că încă nu beneficiază de susținere la scară largă.


Top agenții online

Netbet Sport

100% pana la 500 RON freebet

Pariază acum

Winmasters Sport

Bonus de 100% până la 400 RON

Pariază acum

Betfair

Până la 550 RON bonus

Pariază acum

Frank Sport

Până la 200 RON bonus

Pariază acum

Betano

100% până la 500 RON

Pariază acum

Superbet

Până la 500 RON bonus

Pariază acum

Unibet Sport

500 RON pariu fara risc + 300 rotiri gratuite + 50 RON pariuri gratuite

Pariază acum

Top case de pariuri