Una dintre strategiile cele mai comune este sistemul Martingale. Practic, acesta presupune ca pariorul sa mizeze mereu pe o selectie cu o cota minima de 2.00, iar de fiecare data cand pariul este necastigator, acesta sa dubleze miza. Procesul dureaza pana cand pariorul reuseste sa castige. In momentul in care acest lucru se intampla, pariorul recupereaza toate pierderile anterioare si bifeaza si profit.
Ce este sistemul Martingale?
Sistemul Martingale are o istorie frumoasa si complicata. Se spune ca a fost utilizat pentru prima oara in Franta, in secolul XVIII, dar numele si-l extrage de la un detinator de cazino din Londra, John Henry Mardindale. Acesta era convins ca, atata timp cat jucatorii isi dubleaza mizele, “casa” avea mereu sa castige. Asadar, initial, sistemul Martingale era considerat a fi “daunator” jucatorilor.
In 1891, Charles Wells a demonstrat ca daca o stapanesti, aceasta strategie te poate ajuta foarte mult la ponturi pariuri. El a “spart” banca la cazinoul din Monte Carlo in repetate randuri, pret de mai multe luni. Exista zvonuri cum ca ar fi “transformat” 4.000 de franci in aproape 1.000.000 in timpul vizitelor sale. Wells a fost inspiratia celebrului cantec “The man who broke the bank of Monte Carlo”. Totusi, expresia de “a sparge banca” e folosita in mod exagerat aici, deoarece cazinoul nu ramanea fara bani, ci doar isi epuiza rezerva alocata, initial, pentru acea zi. Dar Charles Wells a reusit sa aplice excelent principiul sistemului Martingale la ruleta, chit ca reputatia sa de trisor a pus la indoiala toata modalitatea prin care a facut acei bani.
Cum functioneaza sistemul Martingale la pariuri?
Ideea de baza la sistemul Martingale este ca nu poti sa ai tot timpul ghinion. Daca arunci in aer o moneda care are doua parti distincte (pajura si cap), nu are cum sa pice la infinit pe un singur capat. Totusi, sunt cateva elemente de care trebuie sa tii minte atunci cand ai in vedere utilizarea sistemului Martingale ca strategie pentru biletul zilei si nu numai.
In primul rand, trebuie sa-ti calculezi cu atentie bugetul. Totul tine de numarul de pasi pe care vrei sa-i urmezi. Daca isi doresti sa aplici o strategie cu cinci pasi, atunci trebuie sa ai in “banca” de 31 de ori valoarea primului pariu. Cu cat numarul de pasi creste, cu atat e necesar un buget mai mare. Mai concret, daca miza ta initiala e de 10 RON, trebuie sa dispui de 310 RON pentru a fi sigur ca ajungi si la pasul 5 al proiectului tau.
Atunci cand vorbim despre cel mai popular sport, fotbalul, doua piete de pariuri se disting la sistemul Martingale: pariurile pe goluri (sub/peste) si pe rezultate de egalitate. Pentru prima varianta, principalul sfat ramane acelasi – cota 2 minim. Nu conteaza campionatul, putem sa analizam toata oferta, insa e indicat sa stim dinainte la ce partide asteptam sau nu goluri. O analiza detaliata e imperativa la toate meciurile pe care le selectam.
Cotele pentru un rezultat de egalitate sunt mai mari, peste 3.00, insa trebuie sa ne asteptam la posibilitatea unei serii negative mai indelungata. Un buget mai considerabil e indicat pentru o astfel de tactica. Ideal ar fi sa avem in cont destui bani cat sa acoperim toate etapele unui campionat.
Ce riscuri iti asumi cu acest sistem?
Evident, nicio tactica sau sistem la pariuri nu e fara riscuri. Strategia sistemului Martingale e simpla si usor de implementat si garanteaza un castig la un moment dat. Insa ce se intampla daca acel “moment” nu vine cat timp mai avem bani in cont? Si, daca jucam la cota 2.00, toata risipa va fi pentru un profit egal cu prima miza incercata.
Asigura-ti un buget consistent pentru mai multi pasi si gandeste fiecare pariu. Nu trebuie sa te gandesti ca daca nu o sa-ti iasa primele pariuri, ai timp pe urma sa recuperezi. Trateaza fiecare pariu de parca ar fi ultimul.
Tot la capitolul dezavantaje intra si cota minima necesara pentru ca sistemul sa fie implementat corect. Sa recunoastem ca nu e usor de prins o cota 2.00, fie ca ea e formata din unul, doua sau trei evenimente.
Vei investi mult timp si destui bani pentru un profit mic, dar destul de sigur, atat cat iti permite bugetul. Per total, am putea spune ca sistemul Martingale merita incercat cel putin o data. Insa desi pare totul simplu, nu-l recomandam fiecarui incepator. Trebuie sa fii un parior experimentat, deoarece mai multe incercari nereusite la rand iti pot deregla, cu siguranta, gandirea analitica.