Ghidpariuri

Sistemul lui Kelly la pariuri

De regula, pariorii cauta simplitatea strategiilor pentru acest domeniu. Usor de aplicat, fara calcule complicate si care ofera, cel putin in teorie, un profit usor calculabil. Fix asa NU este sistemul Kelly. Un criteriu care are la baza o formula matematica, sistemul Kelly se adreseaza pariorilor experimentati, aflati la un nivel avansat.

Sistemul lui Kelly la pariuri

Scopul principal al acestei strategii este de a ajuta pariorii sa gaseasca miza potrivita inaintea plasarii unui pariu. Totul in functie de sansele de reusita ale pronosticului selectat, calculate pe baza unei formule. Sistemul Kelly este excelent pentru pariorii nehotarati sau cei care cauta valoare intr-un anumit pronostic. Calculul matematic inlocuieste, astfel, decizia bazata pe emotii.

Ce este sistemul lui Kelly?

Sistemul lui Kelly este o metoda de calculare a procentului de investit din capitalul disponibil, in functie de probabilitatea si valoarea castigului. John Larry Kelly Jr. a fost cel care a dezvoltat teoretic acest sistem, in 1956, insa el a fost pus in practica de Claude Shannon și Edward Thorp in anii ce au urmat. Kelly si Shannon erau colegi la laboratoarele Bell si asa au ajuns sa lucreze impreuna la perfectarea formulei. Shannon, impreuna cu sotia sa si matematicianul Edward Thorp chiar au fost la Las Vegas pentru a testa sistemul. A functionat perfect, iar Shannon si Thorp au utilizat-o sa faca profit si la bursa.

Sistemul lui Kelly

Formula matematica pe care s-au bazat acesti baieti este urmatoarea: * k = (bp – q)/b, unde k este procentul din banca pe care o avem ce trebuie mizat, b reprezinta cota, p este probabilitatea de a castiga, iar q reprezinta probabilitatea de a pierde. Asadar, un sistem pentru cei care apreciaza o strategie mai dezvoltata pentru ponturi pariuri. Nu este insa o strategie miraculoasa, deoarece implica si o latura umana. Tu esti cel care aduna date, iar unele sunt interpretabile.

Cum sa folosesti sistemul lui Kelly?

Probabilitatea de castig/de pierdere poate fi uneori inselatoare, fiindca se bazeaza mult pe forma de moment. De exemplu, daca dorim sa vedem cat sa investim pe un meci de peste 2,5 goluri (si daca pronosticul respectiv are valoare), analizam ultimele rezultate ale celor doua echipe. Vedem ca gazdele au depasit linia de 2,5 goluri in 8 dintre ultimele 10 partide de pe teren propriu, in timp ce oaspetii au fost implicati in 6 meciuri de peste 2,5 goluri in ultimele 10 deplasari.

Facand un calcul simplu, 8 + 6, vedem cum rezultatul este de 7 (meciuri), ceea ce inseamna 70% sanse ca partida respectiva sa fie de 3+. Presupunand ca avem o cota 2 pentru acest pronostic, folosim formula de calcul prezentata mai sus. Un singur amendament: in formula se folosesc cote fractionale. Astfel, cota de 2.00 va fi 1/1 in forma fractionala, deci b=1. In continuare, p=70%=0.7, q=30%=0.3, iar rezultatul obtinut, k, va fi egal cu (1*0.7 – 0.3)/1 = 0.4. Asta inseamna ca sistemul lui Kelly ne indeamna sa mizam 40% din balanta noastra pe un meci de cota.2.00.

Pare exagerat, nu? Asta pentru ca datele introduse de noi au fost putin exagerate. Am acordat 70% sanse de reusita unui meci de peste 2,5 goluri care are o cota de 2.00. In principiu, analizele trebuie facute ceva mai minutios si trebuie luate in considerare mai multe detalii. In caz contrar, vom obtine astfel de indicatii, care mai rau ne vor incurca.

Avantaje si dezavantaje pentru sistemul lui Kelly

Sistemul Kelly nu poate fi folosit cum trebuie de orice parior pentru biletul zilei si alte recomandari. Asta deoarece are dezavantajele sale, unele “paguboase”, daca utilizatorul nu este experimentat, care poate sa treaca analizele si prin filtre proprii. Asta pentru ca sportul este mai mult decat matematica si statistica. Cifrele iti prezinta ceva la nivel teoretic, nu-ti arata mereu realitatea din teren.

Avantaje sistemul Kelly:

  • Te ajuta sa sa stabilesti ce procent din banca sa mizezi pe un pariu
  • Te indeamna sa fac o documentare adecvata inainte de a paria pe un meci

Dezavantaje sistemul Kelly:

  • Calculele nu ies mereu cum ar trebui
  • Trebuie sa stapanesti foarte bine matematica si statistica

Pentru ca este folosit in deciderea mizei pe care vrei s-o joci, dar si la evitarea unor partide care nu respecta criterile impus, sistemul Kelly reprezinta totusi un atuu in mainile cuiva care stie sa-l foloseasca. Nu trebuie insa sa te descurajezi daca nu iti ies calculele din prima. Ai posibilitatea sa inveti din greseli si sa tragi concluziile potrivite, fie ca ai pierdut meciul sau l-ai castigat.

Totodata, incearca sa nu pariezi in nestire. Sistemul Kelly e eficient atunci cand pariorul mizeaza pe destul de putine evenimente. Multe partide inseamna o scadere a eficientei atunci cand vine vorba de documentare si analiza datelor.

Sistemul Kelly Fractional

Cum spuneam, estimarile tale nu au cum sa fie mereu 100% corecte, mai ales atunci cand esti la inceput. Asa ca daca sistemul Kelly iti spune sa mizezi jumatate din banca actuala pe un meci, e clar ca e ceva in neregula. Insa ce e de facut in aceste situatii?

Pentru ca proiectul tau sa progreseze, trebuie sa “tai din ele”. Si aici ne referim la fondurile alocate unui pariu, dupa cum urmeaza:

  • dacă ”k” < 20%, atunci pariezi suma integrala gasită de formula lui Kelly
  • dacă 20% < ”k” < 30%, atunci pariezi 3/4 din suma calculata cu formula lui Kelly
  • dacă 30% < ”k” < 40%, atunci mizezi jumatate din suma calculata cu formula lui Kelly
  • dacă 40% < ”k”, atunci pariezi 1/3 din suma calculata cu formula lui Kelly

Desigur, daca ajungi sa depasesti mereu 40% din banca, inseamna ca e ceva in neregula cu calculele tale si nu ar trebui sa continui asa. Chit ca poti sa aplici aceasta impartire a sistemului Kelly. De regula, oricat de sigur ar fi un meci, procentul nu ar trebui sa depaseasca 20%. Asta in cazul unei analize corecte.

Top agentii online pentru pariuri


Top agenții online

Netbet Sport

100% pana la 500 RON freebet

Pariază acum

Winmasters Sport

Bonus de 100% până la 400 RON

Pariază acum

Betfair

Până la 550 RON bonus

Pariază acum

Frank Sport

Până la 200 RON bonus

Pariază acum

Betano

100% până la 500 RON

Pariază acum

Superbet

Până la 500 RON bonus

Pariază acum

Unibet Sport

500 RON pariu fara risc + 300 rotiri gratuite + 50 RON pariuri gratuite

Pariază acum
Adrian Dragan

Adrian Dragan

Adrian se ocupă de promoții și bonusuri la pariuri online, analizează cele mai bune oferte și le explică pe înțelesul tuturor. Editarea articolelor, organizarea materialelor ce vor fi redactate, alături de partea de social media ce include administrarea paginii, grupurilor de Facebook și Telegram.


Top case de pariuri