Romania la Jocurile Olimpice 2016


Romania la Jocurile Olimpice 2016

Romania la Jocurile Olimpice 2016

Sursa foto: huff

Pe 5 august va avea loc ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Rio, insa, dupa cum spune traditia ultimelor editii, primele meciuri din turneul de fotbal se vor disputa mai devreme, in acest caz pe 3 si 4 august.

Pentru aceasta editie, Romania va pleca sau ar trebui sa plece la Rio cu 102 membri, dintre care 96 sportivi programati sa concureze, 4 rezerve, insa si doi antrenori. Este cea mai slaba prezenta de la Jocurile Olimpice de vara din 1988, cand Romania a deplasat in Coreea de Sud o delegatie formata din 68 persoane. Cu toate acestea, acolo am obtinut 24 medalii, dintre care 7 de aur. Acum sa zicem mersi daca ne vom intoarce in total cu 7 medalii.

Obiectivul declarat al Romaniei este obtinerea intre 6 si 9 medalii, cat am obtinut la Jocurile Olimpice din 2012. Partea proasta este ca din 16 sportivi care  au luat medalii in urma cu 4 ani, incluzand aici si echipele de sabie masculin si gimnastica feminin, care acum nu s-au calificat, in 2016 au ramas doar 4.

Alin Moldoveanu, castigator la tir in 2012, nu s-a calificat la JO 2016, primind insa un wildcard. Tiberiu Dolniceanu va participa in proba individuala de sabie, unde in 2012 a pierdut chiar de la primul meci, disputat in runda secunda. La judo Corina Caprioriu, care a obtinut argintul in 2012, acum este pe o panta descendenta, aflandu-se pe locul 6 in ierarhia mondiala la categoria sa. Singura noastra speranta dintre cei 3 ramasi din 2012 este Catalina Ponor, care atunci a luat argintul la sol, individual si bronzul cu echipa.

Romania la Jocurile Olimpice 2016

Chiar daca in 2012 a obtinut un rezultat modest, acum Andreea Chitu este principala noastra speranta la judo. La Jocurile Olimpice Europene din 2015, judoka nascuta in Bolintin-Vale a cucerit medalia de aur. Celelalte medalii de aur au fost luate de Ana-Maria Branza, o data individual si o data cu echipa. Si acum ne punem mari sperante in spadasina noastra.

La gimnastica artistica suntem reprezentati doar de 3 sportivi: Catalina Ponor, Marian Dragulescu si Andrei Muntean. Ar fi ideal ca atat portdrapelul nostru la ceremonia de deschidere, cat si Marian Dragulescu sa cucereasca o medalie. De remarcat prezenta la gimnastica ritmica a Anei Luiza Filiorianu, sportiva de doar 17 ani, care isi va petrece majoratul la Rio, pe 10 iulie. Ea va intra in competitie abia pe 19 iulie.

Romania la Jocurile Olimpice 2016

La kaiac-canoe aveam mari sanse la medalii, insa aproape toti componentii loturilor din Romania au fost prins dopati. Astfel, aici vom avea doar 5 echipaje.

Romania la Jocurile Olimpice 2016 ar putea lua medalii si la tenis de camp, insa, sincer, ne indoim ca asta se va intampla.

Asta mai ales daca Simona Halep va alege sa nu participe, din cauza virusului ZIKA. La dublu speram intr-o prestatie cat mai buna a lui Florin Mergea si Horia Tecau. Cei doi au rezultate modeste in ultima perioada, insa cand au jucat impreuna acestia nu au dezamagit. La tenis de masa avem putine sanse la medalii, printre atatia asiatici si asiatice.

Romania la Jocurile Olimpice 2016

Sa spunem insa si ca Romania la Jocurile Olimpice 2016 are o sansa la medalie prin echipa de handbal feminin. Aceasta parca a renascut din propria-i cenusa in luna decembrie a anului trecut, cand a obtinut medalia de bronz la Campionatul Mondial. In calificarile pentru Jocurile Olimpice, reprezentantele noastre au terminat  pe primul loc, printre cele 3 adversare facand parte Danemarca si Muntenegru.

Alin Petrache, presedintele COSR, a declarat ca o medalie de aur va fi premiata cu 70 000 euro, fiind printre cele mai mari premieri oferite de o tara europeana. Asadar, motivatie exista, insa oare va fi de ajuns?