Tomas Berdych vs Stanislas Wawrinka – Turneul Campionilor – Analiza si pronostic


Tomas-Berdych-vs-Stanislas-Wawrinka-preview

Tomas Berdych vs Stanislas Wawrinka – Turneul Campionilor – Analiza si pronostic

Astazi se da startul la “Turneul Campionilor” de la Londra, iar primii protagonisti care vor incanta asistenta vor fi cehul Tomas Berdych (favorit 5) si elvetianul Stanislas Wawrinka (favorit 7).

Incepem avancronica printr-un pasaj din declaratia oferita de ceh, inainte de acest meci: “You practice hard for this!”. Asadar, e o munca am putea spune continua pe parcursul intregului an, iar rasplata vine prin aceasta calificare la Masters Cup ATP. Nu prea mai conteaza ce faci mai departe, deoarece prin simplul fapt ca esti acolo, iti demonstrezi in primul rand tie ca tenismen, ca nimic din astea nu e in zadar.

Tomas Berdych stie cum e sa fii prezent la turneul londonez, deoarece a mai luat parte la el si in precedentele 3 sezoane, cand a reusit sa impresioneze, desi doar o singura data a iesit din grupe. Atitudinea de “bad boy” si stilul agresiv de joc sunt doua lucruri care-l caracterizeaza perfect pe ceh. Este un “big server”, deoarece masoara aproape 2 metri si este unul dintre cei mai buni servanti din circuitul masculin. Pe langa serviciu, lovitura de dreapta (forehand-ul) este cea pe care se bazeaza atunci cand ataca. In decursul ultimilor 3 ani a inregistrat nu mai putin de 37 de victorii si un numar de doar 14 infrangeri, in sala. Chiar daca n-a izbutit sa castige vreun turneu in acest an, pe aceasta suprafata, a facut doua finale (Marseille & Bangkok) si un sfert de finala (Paris-Bercy).

Daca pentru ceh nu va fi asa grea adaptarea, nu acelasi lucru il putem spune despre elvetianul Stanislas Wawrinka, cel pentru care aceasta editie a Masters Cup-ului reprezinta debutul sau in lumea buna a tenisului, abia acum, la aproape 29 de ani. Este bine cunoscut faptul ca suprafata lui preferata este zgura, dar noi mai adaugam aici ca per total in cariera a inregistrat doar 52 victorii si 50 infrangeri pe hard indoor, ceea ce ne demonstreaza ca nu exceleaza pe aceasta suprafata. In ultimii trei ani, statistica meciurilor disputate de el in sala este la fel de echilibrata: 8 victorii – 8 infrangeri. Are un stil de joc foarte spectaculos, dar totodata acest stil este si foarte riscant: ori iti iese, ori nu-ti iese! Backhand-ul executat cu o singura mana este principala sa “arma”, alaturi de serviciu – lovitura pe care si-a imbunatatit-o in acest an.

Despre meciurile directe nu putem spune decat ca elvetianul conduce cu 7 – 5 la general, dar ca toate meciurile disputate pe hard indoor (4 la numar) au fost castigate de catre ceh. Ultimul a fost chiar in acest an, in prima runda a Davis Cup (competitie internationala): 6-3 6-4 3-6 7-6. Asadar, daca era vorba despre o competitie in care se joaca 2/3 seturi, cehul s-ar fi impus in minim de seturi, la fel cum s-a intamplat de altfel si in celelalte 3 dispute din sala, de care aminteam la inceput.

79% – 75% a fost media mingilor castigate cu primul serviciu de cei doi la Paris-Bercy.

61% – 48% a fost media mingilor castigate cu al doilea serviciu in meciul din Davis Cup.

Diferenta dintre cei doi s-ar putea face pe cel de al doilea serviciu, acolo unde cehul este capabil sa serveasca la fel de puternic ca si cu primul, dar si cu mai mult “kick” decat adversarul sau. Putem puncta si ca jucatorul ceh e mai experimentat la acest nivel, mai acomodat cu atmosfera si suprafata de joc de la Londra, deoarece nu este  la prima participare, cum e cazul elvetianului.

Pronosticul nostru: sa castige meciul Tomas Berdych avand cota de 1.70 la Unibet.com

Suplimentar: Tomas Berdych (handicap -2.5 game-uri) la o cota de 2.25 la Unibet.com

scris de Man