Rafael Nadal vs Tomas Berdych – Turneul Campionilor – Analiza si pronostic


nadal-vs-Berdych

Rafael Nadal vs Tomas Berdych – Turneul Campionilor – Analiza si pronostic

Ultimul meci din Grupa A, contand pentru Masters Cup-ul de la Londra, va incepe de la ora 22:00 si-i va aduce fata in fata pe ibericul Rafael Nadal (favorit 1) si pe cehul Tomas Berdych (favorit 5).

Rafael Nadal a avut un dublu motiv pentru a celebra victoria din partida precedenta: va termina oficial si din punct de vedere matematic actualul sezon ca si numarul 1 mondial | s-a calificat in semifinale cu un set-averaj de 4 – 0 (cum nu se putea mai bine). “A fost mai important sa consolidez fotoliul de lider. E unul dintre cele mai importante lucruri pe care le-am facut in viata mea (sa redevin lider dupa doar trei sezoane). Asta e un lucru foarte greu de facut in sportul nostru… si un alt lucru bun e ca dupa aceste doua meciuri, in sfarsit pot fi focusat doar pe castigarea Masters Cup-ului, pentru ca anul e gata.”

Spaniolul a mai doborat un record in acest sezon, prin cele 73 de victorii si doar 6 infrangeri, unde includem 10 titluri dintr-un total de 13 finale. Un eventual triumf la “Turneul Campionilor” ar fi cu adevarat ceva special pentru el, deoarece este unul din putinele turnee de mare anvergura unde inca nu si-a trecut numele pe lista castigatorilor: “Sunt inca departe de a castiga acest titlu. Chiar daca sunt in semifinale, pe aceasta suprafata, nu eu sunt favoritul; stiu asta. Dar o sa incerc. Vom vedea ce se va intampla.”

34/52 si 23/37 a fost raportul mingilor castigate de Nadal pe primul, respectiv al doilea serviciu, intr-o partida extrem de disputata impotriva elvetianului Wawrinka (7 – 6 | 7 – 6). A avut abilitatea de a prealua conducerea cu cate un break avans in ambele seturi, dar s-a vazut egalat pe fondul celui mai bun tenis pe care l-a putut practica adversarul, din toate cele 12 intalniri directe pe care le-au mai avut. S-a aparat excelent si experienta la acest nivel a facut diferenta, deoarece Stanislas (debutant) a facut niste greseli copilaresti in momentele cheie ale meciului (lovituri care, de regula, ii iesisera pe parcus).

De cealalta parte, Tomas Berdych si-a jucat ultima carte impotriva lui David Ferrer, pe care a si reusit sa-l invinga in minim de seturi (6 – 4 | 6 – 4). Daca in editia precedenta a turneului londonez, le dadea mari batai de cap lui Murray, Tsonga si Djokovic, cehul nu pare a mai fi jucatorul de anul trecut. Cel putin, nu pe hard indoor, iar asta ne-o arata chiar statistica: 19 victorii – 5 infrangeri (2012) | 9 victorii – 5 infrangeri (2013). Daca in primul meci din grupa, a avut un procentaj scazut al mingilor castigate cu returul (28%), si l-a imbunatatit in cel de al doilea (35%). Dar cel mai mult si mai mult a impresionat pe primul serviciu, acolo unde a castigat nu mai putin de 29/30 de mingi, in ciuda faptului ca Ferrer avusese un procentaj destul de bun la retur impotriva lui Nadal (38%).

9 tie-break-uri s-au disputat intre Nadal si Berdych in 20 de meciuri directe, dar mentionam ca ele puteau fi mai mult deoarece inca 7 seturi s-au finalizat doar cu 12 game-uri (7 – 5). Precedenta intalnire de la un Masters Cup (2010) a avut parte de un tie-break, la fel si ultimul meci direct din acest an.

Cele 13/14 mingi castigate la primul serviciu si cele 8/13 castigate pe al doilea, in primul set al precedentului meci disputat de ceh, dar si usoara relaxare pe care o asteptam din partea lui Rafa Nadal, ne-a facut sa ne indreptam privirea spre acest “handicap”. Dintr-un total de 6 seturi disputate in acest an intre cei doi, doar in unul singur n-a reusit Tomas Berdych sa acopere acest handicap (pe zgura). Pe langa faptul ca este un “big server”, cehul e capabil sa inchida punctele rapid cu forehand-ul in lung de linie.

Pronosticul nostru: Berdych +2.5 game-uri in primul set avand cota de 1.40 la Unibet.com

Suplimentar: tie-break in meci la o cota de 2.15 oferita de Unibet.com

scris de Man