Rafael Nadal vs Roger Federer – Turneul Campionilor – Analiza si pronostic


Rafael-Nadal–vs-Roger-Federer

Rafael Nadal vs Roger Federer – Turneul Campionilor – Analiza si pronostic

Masters Cup-ul de la Londra ne ofera astazi, incepand cu ora 16:00, unul dintre cele mai asteptate meciuri, cel supranumit “El Clasico” al tenisului, un duel intre Rafael Nadal (1) si Roger Federer (6).

Rafael Nadal s-a calificat fara prea mari probleme in urmatorul act al competitiei, deoarece n-a avut o grupa atat de complicata. Cu un Ferrer total iesit din forma, un Wawrinka periculos, dar incapabil sa inchida punctele in momentele cheie si cu un Berdych dependent de serviciu, spaniolul s-a calificat cu 3/3 victorii si doar un set cedat (pe fondul unei relaxari, in ultimul meci, cand se stia deja ca are primul loc asigurat). Prospetimea fizica am putea spune ca este un atu pentru el, deoarece a avut o zi in plus de repaus. N-a castigat vreodata un “Turneu al Campionilor”, fiind super-motivat din acest punct de vedere.

75% este media punctelor castigate cu primul serviciu in cadrul grupelor; cu al doilea serviciu a fost ceva mai vulnerabil, doar 50%; nici la capitolul “puncte castigate cu returul” nu sta rau – 40%.

“Mai sunt inca doua meciuri, e timpul pentru un ultim asalt pe anul acesta, trebuie sa am mindset-ul potrivit. Simt ca trebuie sa vad lucrurile din perspectiva unui outsider, dat fiind anul pe care l-am avut eu, anul pe care l-a avut el. N-o să fie surprize, ne cunoastem bine, el o sa faca lucrurile pe care le face bine, eu o să fac lucrurile pe care le fac bine. Să sperăm că lucrurile vor merge bine pentru mine.”

Dupa un inceput de meci dezastruos, in care a parut ca elvetianul este cu mintea in alta parte si s-a vazut condus cu 5-1, a urmat o revenire si aproape ca a reusit sa egaleze la 5, dar doua mingi de break ratate “la mustata” a facut ca primul set sa fie adjudecat de argentinian. A urmat un set doi inceput cu break tot pentru Juan Martin, care prelua conducerea cu 3-1 si parea deja scapat invingator. Dar, o zvacnire de orgoliu si un break la 0 reusit de “FedEx”, care a egalat situatia (3-3) si n-a mai pierdut decat un singur punct pe propriul serviciu pana la finalul setului (7-2 in tie-break). In decisiv, la fel ca si in precedetele doua seturi, si-a cedat serviciul in debut, iar “Delpo” se ducea din nou la 3-0. Si din nou “swiss-maestro” s-a adunat, iar pe seama oboselii acumulate de adversar, a egalat din nou (3-3). Diferenta a facut-o felul cum a gestionat Federer acele “rally”-uri, dar probabil si increderea pe care i-a dat-o publicul, 3/4 fiind de partea lui. O alta diferenta ar putea fi pusa pe seama fortei mentale, unde maestru a fost, normal, elvetianul.

Federer si-a ridicat vizibil nivelul pe seama mingilor castigate cu primul serviciu, pe parcursul celor trei meciuri din grupa: in primul (66%), in al doilea (69%) si in fine in al treilea (80%). Si-a procurat nu mai putin de 24 de mingi de break (o medie de 8 mingi de break pe meci). Nici la capitolul retur nu sta rau, daca ne gandim la adversarii de top pe care i-a intalnit – 41%.

In ciuda faptului ca la general, Nadal il conduce pe elvetian cu 23 – 10, dar nu trebuie sa omitem doua amanunte importante: 13/23 victorii au fost obtinut de Nadal pe zgura, iar in meciurile directe disputate de-a lungul timpului la “Turneul Campionilor”, Federer conduce cu 4 – 0 (si doar un set cedat). Consideram ca pe seama redobandirii increderii in fortele proprii, dar si pentru ca a declarat ca ii va veni mai usor sa joace impotriva spaniolului din postura de outsider, elvetianul isi poate adjudeca macar un set si poate tine aproape de iberic in debutul meciului, acoperind “handicapul”. Ambii au procentaje asemanatoare atat la serviciu, cat si la retur si dupa cum a declarat-o si Roger, se cunosc prea bine pentru a se mai putea surprinde cu vreo ceva. Va fi un nou duel interesant intre forehand-ul cu top-spin (principala arma a lui Nadal) si reverul executat cu o singura mana de catre Federer.

Pronosticul nostru: Roger Federer (+2.5 game-uri primul set) la o cota de 1.36 la Unibet.com

Suplimentar: Roger Federer sa castige cel putin 1 set la o cota de 1.80 oferita de Unibet.com

scris de Man