Novak Djokovic vs Stanislas Wawrinka – Turneul Campionilor – Analiza si pronostic


djokovic-vs-Wawrinka-preview

Novak Djokovic vs Stanislas Wawrinka – Turneul Campionilor – Analiza si pronostic

Cea de a doua semifinala de la Masters Cup-ul londonez, ni-i aduce fata in fata pe favoritul numarul 2 – sarbul Novak Djokovic si pe favoritul numarul 7 – elvetianul Stanislas Wawrinka.

Sarbul conduce in meciurile directe cu 14-2 la general si 9-1 pe suprafetele hard (rapide). Aceasta va fi cea de a 4-a intalnire directa din acest sezon, precedentele fiind foarte echilibrate. Nu trebuie sa omitem insa faptul ca oricat de aproape a fost elvetianul sa castige, “Nole” s-a impus in ultimele 13 dispute.

De la infrangerea suferita in finala US Open (vs. Nadal), Novak n-a mai pierdut vreun meci si a ajuns la o serie incredibila de 20 de meciuri consecutive din care a iesit triumfator. Tot el este si castigatorul en-titre de la Londra; si atunci, la fel ca si acum, a trecut neinvins de faza grupelor. Asadar, putem mentiona si ca Djokovic este neinvins deja de 8 partide la Masters Cup (o adevarata performanta, pentru ca a fost o grupa cu adevarat grea: Federer, Del Potro, Gasquet), turneu pe care a mai reusit sa-l castige in 2008 si la care a ajuns pana in semifinale in 2010. In ciuda faptului ca a cedat set cu toti cei trei amintiti mai sus, n-a dat niciodata impresia ca n-ar fi stapan pe situatie. Desi era deja calificat in semifinale si avea primul loc asigurat, din orgoliu a castigat si meciul trei din grupa, chiar daca a jucat mai mult “la misto”.

Stanislas Wawrinka este un jucator care ajunge pana in semifinalele turneului chiar de la debut, ultima data cand s-a intamplat asta fiind in anul 2009 (Robin Soderling). A izbutit sa castige 51 de meciuri in acest sezon si a ajuns in premiera pana pe locul 8 ATP. A practicat un joc solid pe parcursul grupelor, invingandu-i pe cehul Tomas Berdych (favorit 5) si pe ibericul David Ferrer (favorit 3). A aratat o constanta extraordinara pe propriul serviciu, cedandu-l doar de patru ori.

In continuare va prezentam o statistica interesanta a celor doi, dupa disputele din faza grupelor:

ASI – Djokovic (25 – al treilea) | Wawrinka (29 – al doilea)

PRIMUL SERVICIU IN TERENDjokovic (62% – al doilea) | Wawrinka (53% – al optulea)

PUNCTE PRIMUL SERVICIU – Djokovic (73% – al patrulea) | Wawrinka (75% – al doilea)

PUNCTE AL 2-lea SERVICIU – Djokovic (58% – al doilea) | Wawrinka (59% – primul)

SERVICII CONCRETIZATE – Djokovic (40/45 – al treilea) | Wawrinka (38/42 – primul)

MINGI DE BREAK SALVATE – Djokovic (8/13 – al treilea) | Wawrinka (14/18 – primul)

MINGI BREAK FRUCTIFICATE – Djokovic (9/22 – al cincilea) | Wawrinka (10/18 – al doilea)

Dupa cum bine se poate observa in aceste statistici, elvetianul a fost superior mai la toate capitolele, mai putin prima minge pusa in teren cu serviciul. Forma buna in care il regasim pe Wawrinka mai ales la capitolul serviciu este oglindita de statisticile pe cel de al doilea serviciu, pe serviciile concretizate si mingile de break salvate. Acestea fiind spuse, consideram ca “handicapul” de 2.5 game-uri poate fi acoperit cu usurinta de “Wawa” in primul set, mai ales ca e bine cunoscut faptul ca Djokovic intra mai greu in meciuri. Continuand pe aceeasi idee, marim “handicapul” cu inca doua game-uri si mizam pe faptul ca Stanislas va face din nou un meci mare. Daca in partide de tipul 3/5 seturi, n-a prea facut fata din punct de vedere fizic, acum este vorba de una de tipul 2/3 seturi si nu poate acuza oboseala fizica, deoarece a avut o zi in plus de repaus, in timp ce Novak a terminat meciul de aseara cu Gasquet dupa peste 2 ore. Elvetianul poate practica un joc mai ofensiv si mai agresiv decat cel al sarbului, dar acesta din urma se apara mai bine si poate varia mai usor jocul printr-o “scurta” sau prin eventuale urcari oportune la fileu. Va fi o partida interesanta in care Wawrinka ar trebui sa joace fara presiune (deoarece deja s-a autodepasit) si in care va depinde doar de el si de felul cum va gestiona momentele cheie ale jocului, capitol la care nu s-a descurcat prea bine in meciul contra lui Rafa Nadal, din care presupunem ca a avut totusi de invatat.

Pronosticul nostru: Stanislas Wawrinka (+2.5 game-uri primul set) cota de 1.63 la Unibet.com

Suplimentar: Stanislas Wawrinka (+4.5 game-uri in meci) la o cota de 1.75 oferita de Unibet.com

scris de Man