Novak Djokovic vs Marin Cilic - Turneul Campionilor - Analiza si pronostic


Novak Djokovic vs Marin Cilic – Turneul Campionilor – Analiza si pronostic

Novak Djokovic vs Marin Cilic - Turneul Campionilor - Analiza si pronostic

În această seară, cu începere de la ora 22:00 – în transmisiune directă pe canalul DigiSport 2 – sârbul Novak Djokovic (principalul favorit) îl va infrunta pe croatul Marin Cilic (ultimul favorit).

Novak Djokovic ▬ este castigatorul ultimelor doua editii ATP World Tour Finals si onoreaza cu prezenta aceasta competitie pentru al 8-lea sezon consecutiv. Pe langa cele doua triumfuri amintite mai sus, sarbul a mai cucerit acest trofeu si in ultima editie disputata pe hard outdoor – in anul 2008! Pe langa aceste performante, a mai pierdut o semifinala in fata lui Roger Federer (2010) si de alte trei ori n-a trecut de faza grupelor (2007, 2009, 2011). A inceput sezonul clasat in spatele ibericului Rafael Nadal, dar a preluat sefia ierarhiei mondiale masculine in luna iulie si de atunci n-a mai parasit fotoliul de lider.

Are zece victorii consecutive la “Turneul Campionilor” si n-a mai pierdut un meci pe hard indoor din data de 31.10.2012, cand americanul Sam Querrey il elimina in a doua runda de la Paris-Bercy (0:6 7:6 6:4). Anul trecut si-a luat revansa si a cucerit trofeul la Paris, la fel cum a facut-o si in urma cu o saptamana (fara sa cedeze set impotriva unor adversari precum Andy Murray, Kei Nishikori sau Milos Raonic).

27 ani este varsta tenismenului nascut la Belgrad si stabilit intre timp la Monte-Carlo

1.88m masoara “Nole”, un gabarit care-i permite si sa serveasca bine si sa se deplaseze cum trebuie

“Family Sports” este o companie pe care o conduce si care este impartita in trei restaurante, o academie de tenis, plus depozite in care se produc o gama de produse cum ar fi apa minerala, bomboane, imbracaminte. Deseori organizeaza evenimente caritabile pentru copiii fara posibilitati, primind multe titluri de onoare!

Suprafata pe care se simte cel mai bine este hardul outdoor, dar a capatat destula experienta la cel mai inalt nivel de-a lungul ultimilor ani incat se poate considera un asa-zis “all-around player”. Practica un joc variat, dar cea mai buna lovitura ramane backhand-ul cu doua maini cu care cauta mereu lungul de linie.

Multi dintre specialistii acestui sport il considera cel mai bun tenismen din lume la ora actuala din punct de vedere defensiv, sarbul fiind capabil sa returneze aproape orice minge. Mentionam ca este si un sportiv flexibil, deseori facand spagaturi si alunecari spectaculoase chiar si pe cele doua harduri, nu doar pe zgura.

Bun spirit de anticipatie, controleaza bine si lovitura de slice, dar si scurtele. Poate fi surprins doar de adversarii capabili sa mentina un ritm ridicat, agresiv, ofensiv si constant pe toata durata unei partide!

Beneficiaza de suportul a doi antrenori – Marian Vajda (încă din 2006) si Boris Becker (din 2013).

Are un avantaj moral important in fata lui Marin Cilic, pentru ca l-a invins in toate meciurile directe pe toate suprafetele posibile – iar obiectivul principal e acela de a depasi faza grupelor fara infrangere, pentru a-si consolida pozitia de lider mondial in fata principalului urmaritor – “vulpoiul batran” Roger Federer!

TITLURI CÂŞTIGATE ÎN ACEST SEZON – Indian Wells, Miami, Roma, Wimbledon, Beijing, Paris

STATISTICI INTERESANTE – pe parcursul celor 65 de meciuri disputate în acest an (57 victorii – 8 înfrangeri), sarbul a expediat un total de 415 aşi (o medie de aproximativ şase aşi pe meci) – a fructificat un total de 266 mingi de break (44% procentaj) şi a salvat 185 mingi de break (64% procentaj).

BANI CÂŞTIGAŢI ÎN ACEST SEZON – 9,525,527 $

400 ron bonus

Marin Cilic ▬ a prins un loc de titular la “Turneul Campionilor” gratie faptului ca ibericul Rafael Nadal a fost nevoit sa se opereze de apendicita si sa declare “forfait”. In afara faptului ca reusit un turneu de exceptie pe hardul outdoor de la US Open si a patruns pe o lista selecta a persoanelor care au cucerit un turneu de Grand Slam, croatul nu putem spune ca a “rupt gura targului” in acest sezon, deoarece restul de trei turnee pe care le-a cucerit sunt din categoria ATP World Tour 250 (cel mai slab nivel).

Avand in vedere ca la Australian Open a pierdut din turul al doilea, pe zgura de la Roland Garros din turul al treilea si pe iarba de la Wimbledon in faza sferturilor de finala, putem spune ca titlul cucerit la US Open i-a adus intr-o proportie destul de mare si calificarea in premiera la ATP World Tour Finals.

26 ani este varsta tenismenului nascut la Medjugorje si stabilit intre timp tot la Monte-Carlo

1.98m masoara cel supranumit “Chila”, el putand fi inclus usor in categoria asa-zisilor “big serveri”

În anul 2005 reusea sa castige Roland Garros-ul la nivel de juniori, plus o serie de alte titluri importante la acea vreme atat la simplu, cat si la dublu – terminand pe locul doi in ierarhia mondiala a juniorilor.

Se descurca destul de bine pe mai toate suprafetele pe care l-ai pune sa joace, dar recunoaste ca pe suprafete mai rapide precum hardul si iarba avantajeaza stilul de joc pe care-l practica, bazat in special pe un prim serviciu puternic si pe lovitura de forehand. Sub comanda antrenorului-compatriot Goran Ivanisevic si-a imbunatatit si jocul de picioare si lovitura de backhand, pe care o executa cu doua maini.

Are un adevarat complex in fata lui Novak Djokovic, iar principala diferenta se face pe parte de retur, acolo unde – dupa cum aminteam si mai sus – sarbul are o defensiva “de fier”. Va fi o partida interesanta din prisma faptului ca din zece meciuri directe, doar unul s-a desfasurat pe hard indoor – în data de 11.07.2010, sarbul se impunea categoric cu scorul de 6:3 6:3 6:2 pe “Kombank Arena” – din Belgrad.

TITLURI CÂŞTIGATE ÎN ACEST SEZON – Zagreb, Delray Beach, US Open, Moscova

STATISTICI INTERESANTE – pe parcursul celor 72 de meciuri disputate în acest an (54 victorii – 18 înfrangeri), croatul a expediat un total de 733 aşi (o medie de aproximativ zece aşi pe meci) – a fructificat un total de 197 mingi de break (38% procentaj) şi a salvat 250 mingi de break (67% procentaj).

BANI CÂŞTIGAŢI ÎN ACEST SEZON – 4,512,359 $

MECIURI DIRECTE ▬ Novak Djokovic (10) : (0) Marin Cilic

7:5 6:2 pe hardul outdoor de la Montreal Masters în anul 2011;
► 6:3 6:2 pe hardul outdoor de la Cincinnati Masters în anul 2012;
► 1:6 6:2 6:3 pe hardul outdoor de la Indian Wells în acest sezon;
6:3 6:2 6:7 6:4 pe zgura de la Roland Garros în acest sezon;
6:1 3:6 6:7 6:2 6:2 pe iarba de la Wimbledon în acest sezon.

*am luat cele mai recente cinci întâlniri directe!

PRONOSTIC ▬ AH -1.5 seturi Novak Djokovic, cota 1.51 la Unibet.com

PONT SUPLIMENTAR ▬ sub 21.5 game-uri în meci, cota 1.84 la Unibet.com

scris de Man