Nadal - Thiem. Primul duel direct pe hard

Marti noaptea, de la ora 03:30, avem disputa Nadal - Thiem, in sferturile de finala de la US Open. Dominic a reusit sa-l incurce anul acesta pe Rafa pe zgura. O va face si pe hard?
nadal thiem

Nadal se afla pe prima pozitie in clasamentul mondial. Anul trecut, Rafa a cucerit titluri la Monte Carlo, Barcelona, Madrid, Roland Garros, US Open si Beijing, ajungand si-n finala de la Australian Open.

A inceput 2018 la Melbourne, unde a fost nevoit sa se retraga in „sferturi”, contra lui Cilic. A urmat o pauza pana la sezonul de zgura, pe care ibericul l-a luat cu „asalt”, prin titluri la Monte Carlo, Barcelona, Roma si Roland Garros. La Wimbledon, a cedat in fata lui Djokovic in semifinale, dar la Toronto n-a avut nimeni ce sa-i faca, iar Rafa si-a mai trecut un trofeu in palmares. Ferrer a abandonat in primul tur, la scorul de 6-3, 3-4 pentru Rafa, iar nr 1 mondial l-a invins in runda a doua pe Pospisil (CAN), scor 6-3, 6-4, 6-2. Au urmat apoi doua meciuri grele pentru Nadal – 5-7, 7-5, 7-6, 7-6 contra lui Khachanov (RUS) si 6-3, 6-3, 6-7, 6-4 impotriva lui Basilashvili (GEO).

Thiem este un jucator austriac in varsta de 25 de ani. Are zece titluri in cariera si ocupa locul 9 in clasamentul ATP.

Are in acest sezon niste rezultate excelente, cum ar fi titlurile de la Buenos Aires si Lyon. La Madrid si la Roland Garros a ajuns in finale, asa ca nu ne este greu sa ne dam seama care este suprafata sa favorita. Iarba nu prea i-a convenit in 2018, iar de la Wimbledon chiar s-a retras in primul tur, din cauza unor probleme la spate. A jucat pe hard doar la Toronto (CAN), scos in runda inaugurala de Tstsipas (GRE), scor 3-6, 6-7. A avut un prim tur lejer, 6-3, 6-1, 6-4 cu Basic (BIH), dar apoi a jucat cinci seturi cu Johnson (SUA), scor 6-7, 6-3, 5-7, 6-4, 6-1. Dupa ce-a cedat set cu Fritz (SUA) in turul III, scor 3-6, 6-3, 7-6, 6-4, Dominic nici macar nu si-a pierdut serviciul in „optimi”, contra lui Anderson (RSA), scor 7-5, 6-2, 7-6.

Impresionant faptul ca Thiem nu i-a acordat nicio sansa de break lui Anderson, dar trebuie sa tinem cont si de tipul de adversar. Cu siguranta austriacul nu va avea aceeasi stabilitate la serviciu impotriva lui Rafa. Insa Dominic a devenit un adversar redutabil pentru iberic in ultima vreme. H2H este 7-3, dar toate disputele au avut loc pe zgura. Asadar, Thiem l-a invins de 3 ori pe Nadal pe suprafata rosie. Este o performanta de apreciat. Cum va sta situatia pe hard? In mod evident, Rafa va fi mai vulnerabil pe serviciul 2. Am vazut asta clar cu Basilashvili, dar mai ales contra lui Khachanov. Daca Thiem va avea „tupeu”, atunci trebuie sa-i puna probleme lui Nadal la acest capitol. Probabil vom vedea si multe egalitati, iar aici Rafa s-ar putea sa aiba mentalul mai bun. In orice caz, nu vorbim despre un duel dezechilibrat. Ar trebui sa vedem macar 4 seturi.

Pronosticuri Albot - Pospisil