Kei Nishikori vs Marin Cilic - Finala US Open 2014 - Analiza si pronostic


Kei Nishikori vs Marin Cilic – Finala US Open 2014 – Analiza si pronostic
 

Kei Nishikori-cilic
 

Cea mai neaşteptată finală a ultimilor ani!
În această noapte, cu începere de la ora 00:00 – în transmisiune directa pe Eurosport direct de pe arena “Arthur Ashe Stadium” – vom putea urmări poate cea mai neaşteptată FINALĂ DE SIMPLU masculin (din toată istoria US Open-ului) între japonezul Kei Nishikori (11 ATP) şi croatul Marin Cilic (16 ATP).

Kei Nishikori ▬ este un tenismen in varsta de 24 ani, care masoara in jur de 1.78m si care se afla pentru prima data in cariera de profesionist intr-o finala de Mare Şlem! S-a apucat de tenis la varsta de cinci ani – mama lui este profesoara de pian, iar tatal este inginer – s-a mutat in Statele Unite ale Americii la varsta de 14 ani pentru a se antrena la o academie din Florida (acolo unde are resedinta si in acest moment). Începand din acest sezon a pornit o colaborare frumoasa cu antrenorul Michael Chang (fost castigator de Roland Garros, finalist de US Open – in anii ’90), multi dintre specialisti spunand ca de atunci jocul niponului a suferit multe modificari (in bine) si ca mare parte din merite le are si acest nou antrenor – pentru aceasta finala pe hardul outdoor de la “Flushing Meadows”. Kei Nishikori este un jucator de “baseline”, care avanseza destul de rar la fileu si care de-a lungul timpului si-a adaptat jocul in functie de fiecare suprafata de joc – avand performante notabile pe fiecare dintre ele. Principala lovitura pe care s-a bazat pe tot parcursul acestui turneu este forehand-ul, dar nu putem spune ca ar fi mai vulnerabil pe parte de backhand sau la serviciu – pentru ca a impresionat prin inteligenta jocului si de fiecare data cand a fost in dificultate pe propriul serviciu, a salvat marea majoritate a mingilor de break, chiar daca a avut de infruntat “big serveri” precum Milos Raonic sau Stan Wawrinka, ori pe cel mai bun jucator din punct de vedere defensiv din lume – Novak Djokovic (6:4 1:6 7:6 6:3). În partida mentionata mai devreme – din semifinale – a expediat cinci asi – a facut si patru duble greseli – a avut un procentaj de 67% al punctelor castigate cu primul serviciu si 50% al punctelor castigate cu al doilea serviciu – a servit cel mai rapid cu 121 mile / ora (aproximativ 195 km / ora) – a castigat 7/12 puncte din preajma fileului – a avut un procentaj de 38% puncte castigate pe serviciul adversarului – a reusit sa fructifice 5/7 mingi de break – a trimis 37 lovituri direct castigatoare (majoritatea cu forehand-ul) – si a facut 34 greseli nefortate (egalitate perfecta intre cele facute cu forehand-ul si cele cu backhand-ul).


Marin Cilic ▬ este un tenismen in varsta de 25 ani, care masoara in jur de 1.98m si care – la fel ca si oponentul din aceasta seara – isi va disputa prima finala de Grand Slam din cariera de profesionist! Cel supranumit de prieteni “Chila” s-a apucat de tenis la varsta de sapte ani la indrumarea unei verişoare. In timpul liber joaca si fotbal, iar echipa lui preferata este A.C. Milan – ii admira pe brazilienii Kaka si Robinho. Din tenis, cel mai mult i-a admirat pe conationalii Ivan Ljubicic si Goran Ivanisevic – avand acum posibilitatea sa fie antrenat de cel din urma – multi dintre specialisti spunand, la fel ca in cazul lui Kei Nishikori – ca acest antrenor a avut un mare impact pozitiv asupra jocului practicat de croat. S-a adaptat de-a lungul timpului la mai toate suprafetele de joc, dar considera ca poate etala cel mai bun tenis al sau cand se afla pe iarba sau pe hard outdoor. Cea mai buna performanta a lui la nivel de Mare Şlem-uri, pana in acest moment, era o semifinala de Australian Open – cat despre cele mai notabile performante anterioare la US Open, putem aminti cele doua sferturi de finala reusite in 2009 si 2012! Si el este considerat un jucator de “baseline” care urca destul de rar la fileu, in ciuda faptului ca este inalt si poseda un serviciu redutabil care i-ar putea permite sa urce la fileu si sa inchida punctele cu voleul. Pe langa serviciul foarte bun, principala lovitura pe care se bazeaza in schimburile mai lungi de mingi este forehand-ul – lovind si cu reverul in lung de linie de cate ori are ocazia. A invins pe parcursul turneului tenismeni precum Kevin Anderson, Gilles Simon sau Tomas Berdych, dar adevaratul test l-a dat in semifinale cu elvetianul Roger Federer, pe care l-a invins fara drept de apel, scor 6:3 6:4 6:4! În aceasta ultima partida a expediat 13 asi – a facut doar o dubla greseala – a avut un procentaj de-a dreptul impresionant al punctelor castigate cu primul serviciu (87%) si nici procentajul punctelor castigate cu al doilea serviciu nu este unul de neglijat (56%) – a servit cel mai rapid cu 132 mile / ora (aproximativ 212 km / ora) – a castigat 9/15 puncte din preajma fileului – a avut un procentaj de 38% puncte castigate pe serviciul adversarului – a reusit sa fructifice 4/8 mingi de break (cedandu-si serviciul o singura data) – a trimis nu mai putin de 43 lovituri direct castigatoare (majoritatea cu forehand-ul) – si a facut doar 23 greseli nefortate (la fel ca in cazul japonezului, n-a aratat slabiciuni in vreo parte anume, ci a riscat atat pe forehand, cat si pe backhand – iar numarul greselilor nefortate este intr-o oarecare balanta).

MECIURI DIRECTE în anul curent ▬ Barcelona (zgura, sfert de finală), 6:1 6:3 pentru Kei Nishikori | Brisbane (hard outdoor, sfert de finală), 6:4 5:7 6:2 pentru Kei Nishikori!

PRONOSTIC ▬ peste 3.5 seturi în meci, cota 1.45 la Unibet.com

PRONOSTIC SUPLIMENTAR ▬ peste 41.5 game-uri în meci, cota 1.90 la Bet365.com