Kei Nishikori vs Andy Murray - Turneul Campionilor - Analiza si pronostic


Kei Nishikori vs Andy Murray – Turneul Campionilor – Analiza si pronostic

Kei Nishikori vs Andy Murray - Turneul Campionilor - Analiza si pronostic

În aceasta dupa-amiaza, cu începere de la ora 16:00 – în transmisiune directa pe canalul DigiSport 2 – japonezul Kei Nishikori (al 5-lea favorit) îl va infrunta pe britanicul Andy Murray (al 6-lea favorit).

Kei Nishikori ▬ a avut parte de cel mai bun sezon al carierei si a devenit primul asiatic din istoria tenisului care izbuteste sa se califice la “ATP World Tour Finals”. Multe persoane ar putea fi induse in eroare de faptul ca actualul antrenor al niponului – Michael Chang – fost numar doi mondial, ar fi fost defapt primul asiatic calificat la “Turneul Campionilor”, doar ca fostul mare campion nu are origini asiatice – in ciuda numelui – ci este nascut in California si a reprezentat Statele Unite ale Americii!

În varsta de 24 ani si cu o inaltime de 1.78m, tenismenul japonez s-a facut remarcat si prin faptul ca a reusit sa ajunga pana in finala turneul de la US Open – ultimul dintre cele patru Grand Slam-uri – acolo unde a fost invins de croatul Marin Cilic (3:6 3:6 3:6). Jocul pe care-l practica este unul extrem de variat, deoarece deseori incearca sa preia initiativa si risca mai mult decat adversarul; nu este adeptul schimburilor lungi de mingi si este capabil sa trimita lovituri direct castigatoare – asa zisele “winners”-uri – atat cu forehand-ul (principala arma), cat si cu backhand-ul executat cu doua maini. Prefera sa-si plimbe adversarii stanga-dreapta si invers, incercand sa gaseasca unghiurile perfecte; se deplaseaza bine in teren, dar urca destul de rar in preajma fileului (mentionam si ca nu s-a axat niciodata pe jocul de dublu).

Redutabil pe primul serviciu, dar destul de vulnerabil pe al doilea, asiaticul poate întampina ceva probleme în a se adapta la suprafata de joc de la Londra – un hard indoor destul de lent. Spunem asta pentru ca va avea de infruntat doi tenismeni cu un joc defensiv peste cel practicat de el – Andy Murray si Roger Federer – si unul caruia e foarte greu sa-i faci break, gratie serviciului impunator – Milos Raonic.

Tocmai din acest motiv, majoritatea performantelor de pana acum le-a obtinut pe hard outdoor, pentru ca pe o astfel de suprafata rapida, nu mai depinde de adversar sau de defensiva acestuia, ci doar de el însuşi.

TITLURI CÂŞTIGATE ÎN ACEST SEZON – Memphis, Barcelona, Kuala Lumpur, Tokyo

STATISTICI INTERESANTE – pe parcursul celor 64 de meciuri disputate în acest an (52 victorii – 12 înfrangeri), japonezul a expediat un total de 276 aşi (o medie de aproximativ cinci aşi pe meci) – a fructificat un total de 221 mingi de break (42% procentaj) şi a salvat 220 mingi de break (65% procentaj).

BANI CÂŞTIGAŢI ÎN ACEST SEZON – 3,966,363 $

400 ron bonus

Andy Murray ▬ a debutat la “ATP World Tour Finals” in anul 2008 si de atunci a reusit sa ajunga de trei ori pana in faza semifinalelor; anul trecut a absentat din cauza unei accidentari si a intrerupt seria de cinci prezente consecutive la “Turneul Campionilor”. Chiar daca n-a avut parte de cel mai bun sezon al carierei, pentru britanic mai important este faptul ca a trecut peste interventia chirurgicala de la spate si a facut fata din punct de vedere fizic la un numar semnificativ de meciuri. Victoriile s-au adunat, increderea lui a crescut, iar pe ultima suta de metri a castigat trei turnee care i-au adus si calificarea la Londra!

Conditia fizica de invidiat l-au adus in punctul de a castiga 20 din 23 meciuri, imediat dupa eliminarea din “sferturile” de la US Open; a aratat perseverenta, încapatanare si vointa. In finala turneului de la Vienna, a revenit in setul decisiv cu David Ferrer de la scorul de 3:5, invingandu-l intr-un final cu 7:5, iar in finala de la Valencia a salvat cinci mingi de meci si l-a invins pe Tommy Robredo, scor 3:6 7:6 .

Multi spun ca despartirea de antrenorul Ivan Lendl a fost pana la urma de bun augur, pentru ca alaturi de o femeie-antrenor – Amelie Mauresmo – jocul scotianului a devenit mai “animat”, iar acesta mai motivat.

În varsta de 27 ani si cu o inaltime de 1.91m, britanicul a dus la rang de arta jocul defensiv, fiind considerat de multi dintre specialisti drept cel mai bun la acest capitol – alaturi de Novak Djokovic. Hardul outdoor si iarba sunt suprafetele pe care se simte cel mai bine, pe aceste suprafete cucerind si cele doua titluri de Grand Slam cu care se mandreste – US Open (2012) si Wimbledon (2013) – tot aici mai putandu-se adauga si medalia de aur cucerita la J.O. de la Londra (2012), turneu desfasurat pe iarba.

Serviciul si forehand-ul sunt principalele lovituri pe care se bazeaza, fiind mai vulnerabil pe backhand.

TITLURI CÂŞTIGATE ÎN ACEST SEZON – Shenzhen, Vienna, Valencia

STATISTICI INTERESANTE – pe parcursul celor 76 de meciuri disputate în acest an (58 victorii – 18 înfrangeri), britanicul a expediat un total de 436 aşi (o medie de aproximativ şase aşi pe meci) – a fructificat un total de 298 mingi de break (44% procentaj) şi a salvat 273 mingi de break (61% procentaj).

BANI CÂŞTIGAŢI ÎN ACEST SEZON – 3,164,822 $

MECIURI DIRECTE ▬ Kei Nishikori (0) : (3) Andy Murray

3:6 0:6 pe hardul outdoor de la Shanghai Masters în anul 2011 ;
► 3:6 3:6 1:6 pe hardul outdoor de la Australian Open în anul 2012 ;
► 4:6 0:2 (retras) pe hardul outdoor de la ATP Brisbane în anul 2013.

PRONOSTIC ▬ să câştige meciul Andy Murray, cota 1.45 la Unibet.com

PONT SUPLIMENTAR ▬ 1st set, AH -1.5 games Andy Murray, cota 1.83 la Sportingbet.com

scris de Man