Jo - Wilfried Tsonga vs Stan Wawrinka - Finala Davis Cup - Analiza si pronostic


Jo – Wilfried Tsonga vs Stan Wawrinka – Finala Davis Cup – Analiza si pronosticÎn această după-amiază, cu începere de la ora 15:00 – în transmisiune directă pe canalul DolceSport 2 – francezul Jo-Wilfried Tsonga (12 ATP) îl va înfrunta pe elveţianul Stan Wawrinka (4 ATP), în meciul de deschidere al FINALEI “Davis Cup” – ediţia 2014! Se anunţă a fi un meci extrem de spectaculos, deoarece sunt doi tenismeni de valori relativ apropiate, toate meciurile directe dintre ei fiind echilibrate.

Jo-Wilfried Tsonga ▬ este un tenismen experimentat, în varsta de 29 ani, care masoara în jur de 1.88m si care în acest moment reprezinta “piesa de baza” din nationala Frantei! Singura problema pentru cel supranumit “Ali” (dupa asemanarea de ordin fizic cu fostul mare boxeur Muhammad Ali) pare sa fie suprafata de joc de la Lille, deoarece jocul pe care-l practica este unul bazat in special pe un prim serviciu percutant si pe o lovitura de forehand puternica – iar pe zgura, cea mai lenta suprafata de joc, aceste lovituri nu mai sunt la fel de eficiente precum obisnuiesc sa fie pe hard outdoor, hard indoor sau iarba.

21 victorii şi doar 4 înfrângeri a adunat Jo-Wilfried Tsonga în echipa de “Davis Cup” a Franţei, de-a lungul carierei – 16 victorii şi 4 înfrangeri a strâns la simplu, plus 5 victorii şi 0 înfrangeri la dublu.

Daca vorbim strict de meciurile disputate pe zgura, statistica arata astfel: 13 victorii şi doar 2 înfrângeri!

În acest sezon competitional a pornit cu o înfrangere surprinzatoare în faţa neamtului Peter Gojowczyk (7:5 6:7 6:1).

Curios sau nu, coincidenţă sau nu, important sau mai puţin important, jucatorul nascut la Le Mans îşi are resedinta la Gingis – un orăşel elveţian de doar aproximativ 1,000 locuitori de langa Nyon!

Pe parcursul acestui sezon, Jo-Wilfried Tsonga a adunat opt victorii si patru înfrângeri pe zgura, fiind învins de adversari precum elveţianul Roger Federer – cel pe care-l va avea ca adversar si acum – columbianul Santiago Giraldo, canadianul Milos Raonic si sarbul Novak Djokovic la Roland Garros.

Nu s-a descurcat niciodata pe zgura, deoarece jocul agresiv pe care-l practica francezul nu implica si schimburile lungi de mingi la care devine predisupus in fata unor adversari mai mobili, pe o suprafata lenta care le permite acestora sa returneze eventualele lovituri puternice. Este vulnerabil pe cel de al doilea serviciu, se deplaseaza cam greu – fiind un tenismen cu gabarit – iar intr-un meci de tipul trei din cinci seturi, pe zgura, contra unui adversar precum Stan Wawrinka, s-ar putea sa sufere din punct de vedere fizic si sa cedeze la un moment dat, la fel cum a mai facut-o in trecut pe zgura de la Roland Garros.

Detine o fundatie caritabila – Attrap’ La Balle si ajuta copii mai putin privilegiati din Congo si Franta.

Jo - Wilfried Tsonga vs Stan Wawrinka

Stan Wawrinka ▬ este de asemenea un tenismen experimentat, din aceeasi generatie cu francezul, care masoara în jur de 1.83m si care în acest moment are o presiune mare pe umeri, deoarece compatriotul Roger Federer nu va fi la 100% din potentialul fizic si nu se stie cat va putea ajuta nationala Elveţiei. În ciuda faptului ca a avut parte de cel mai bun sezon din cariera pe hard outdoor si a cam neglijat zgura, cea din urma suprafata ramane preferata celui supranumit “Stan the Man”. Se simte bine pe acest tip de suprafata lenta, pentru ca este tipul de tenismen capabil sa faca multa risipa de energie, capabil sa ţină un schimb lung de mingi si capabil sa le si castige pe majoritatea – toate astea cand se afla într-o buna dispozitie de joc, deoarece este destul de capricios si inconstant – nu mereu are aceeasi motivatie.

23 victorii şi 25 înfrângeri a adunat Stan Wawrinka în echipa de “Davis Cup” a Elveţiei, de-a lungul carierei – 20 victorii şi 13 înfrângeri a strâns la simplu, plus 3 victorii si (multe) 12 înfrângeri la dublu.

Daca vorbim strict de meciurile disputate la simplu pe zgura, Stan are şapte victorii şi trei înfrângeri!

Acest sezon competitional l-a început cu o victorie împotriva sarbului Dusan Lajovic (6:4 4:6 6:1 7:6 6:4 6:4 6:4). A urmat o alta victorie valoroasa si categorica în faza semifinalelor, cu italianul Fabio Fognini (6:2 6:3 6:2), chiar daca ulterior a mai pierdut un meci de dublu alaturi de Marco Chiudinelli – 5:7 6:3 7:5 3:6 2:6 în dauna echipei Simone Bolelli/Fabio Fognini.

#STANIMAL are un arbore genealogic destul de ciudat, din prisma faptului ca bunicii sunt de origine cehă, tatal este neamţ si doar mama este de origine elveţiană. De altfel, numele “Wawrinka” are origini poloneze, iar din cate stim noi, ar avea cativa stră-stră-străbunici care ar proveni din Polonia! J

Pe parcursul acestui sezon, Stan Wawrinka a adunat cinci victorii şi trei înfrângeri pe zgura, fiind învins într-o perioada mai putin fasta pentru el de adversari precum austriacul Dominic Thiem, neamtul Tommy Haas si ibericul Guillermo Garcia-Lopez – acesta învingandu-l în prima runda de la Roland Garros.

În ciuda faptului ca nu este foarte înalt, Stan Wawrinka poseda un serviciu puternic, prin care-si poate pune în mare dificultate orice tip de adversar. De asemenea, este capabil sa adune “winners” dupa “winners” atat gratie loviturii de forehand, cat mai ales gratie loviturii de backhand pe care este capabil sa o execute cu o singura mana. Agresivitatea îl caracterizeaza perfect, este foarte bun în jocul de pe baseline, dar nu se descurca prea bine în preajma fileului. Dupa cum spuneam si mai sus, este capabil sa practice un tenis de cel mai înalt nivel, doar daca este îndeajuns de motivat sa o faca. Acum are de partea lui si suprafata de joc si motivatia si un adversar accesibil – spunem noi – de cealalta parte a fileului.

MECIURI DIRECTE ▬ Jo-Wilfried Tsonga (3) : (2) Stan Wawrinka

2:6 7:6 4:6 pe zgura de la Madrid – Masters în sezonul trecut;
► 2:6 6:3 6:4 pe zgura de la Monte Carlo pe parcursul sezonului trecut;
► 6:4 7:6 3:6 3:6 6:4 pe zgura de la Roland Garros în urmă cu două sezoane;
6:4 7:6 2:6 3:6 pe zgura de la Roland Garros în urmă cu trei sezoane;
6:7 6:4 6:4 pe hardul indoor de la ATP Metz, tocmai în sezonul 2007.

PONT Jo – Wilfried Tsonga vs Stan Wawrinka ▬ să câştige Stan Wawrinka, cota 1.73 la WilliamHill.com

PONT SUPLIMENTAR Jo – Wilfried Tsonga vs Stan Wawrinka ▬ sub 9.5 game-uri în primul set, cota 2.50 la Unibet.com