DAVIS CUP – cea mai importanta competitie sportiva intre tari (la nivel mondial)


DAVIS CUP – cea mai importanta competitie sportiva intre tari (la nivel mondial)« DAVIS CUP » a luat nastere în anul 1900, cand Statele Unite ale Americii si Marea Britanie au fost singurele participante, castig de cauza avand americanii cu un scor “alb” – 3:0 – pe iarba din Boston! Între timp, totul a prins amploare si aceasta competitie a devenit cea mai importanta la nivel international dintre toate sporturile, pentru ca nu mai putin de 122 natiuni pornesc an de an în cautarea ravnitului trofeu.

“International Lawn Tennis Challenge” a fost denumita la inceput, dar a capatat numele de “DAVIS CUP” datorita unuia dintre cei trei tenismeni americani care au castigat prima editie – Dwight Davis – cel care a schitat si formatul competitiei, dar si cel care a comandat si a platit primul trofeu din propriul buzunar.

Abia din anul 1905 s-a acceptat ca tari precum Franta, Austria, Belgia si Australasia (o combinatie intre australieni si neo-zeelandezi) sa se lupte de la egal la egal cu Statele Unite si Marea Britanie. Pana in anul 1927, trofeul a fost castigat numai de S.U.A. – Marea Britanie si Australasia, urmand dominatia franceza.

În anul 1981 s-a hotarat ca formatul DAVIS CUP sa se schimbe, astfel ca tarile participante – care de la an la an s-au inmultit – au fost impartite in mai multe grupe valorice, in functie si de zona geografica.

BNP Paribas a devenit sponsor principal al acestei competitii incepand cu anul 2002, cand a semnat un parteneriat cu mult mai vechea firma japoneza NEC Corporation – care se înfiintase in 17 iulie 1899.

FINALA DAVIS CUP din acest an se va desfasura pe stadionul echipei de fotbal LOSC Lille – “Stade Pierre-Mauroy” – o arena cu o capacitate impresionanta de 50,000 de locuri! Stadionul va fi acoperit, creându-se astfel o atmosfera incendiara cu care suntem obisnuiti la meciurile de fotbal de pe “Arena Naţională”. Suprafaţa de joc aleasa de francezi este zgura roşie, iar mingile care vor fi folosite în cadrul acestei competiţii sunt deja celebrele “Babolat” – folosite de ani de zile în cadrul turneului de la Roland Garros.

Franţa a mai fost campioana absoluta DAVIS CUP de noua ori pana in acest moment – 1927, 1928, 1929, 1930, 1931, 1932 (o perioada de sase ani in care n-a avut adversar), 1991, 1996, ultimul triumf datând din 2001.

> Toate meciurile de la DAVIS CUP dintre FRANTA si ELVETIA sunt live online pe meciuri-online.ro!

În acest sezon, francezii au trecut in prima runda cu 5-0 de Australia fostului lider mondial Lleyton Hewitt, apoi s-au calificat cu un scor strans de 3-2 împotriva Germaniei – fiind la un pas de eliminare dupa prima zi, deoarece Tobias Kamke si Peter Gojowczyk reusisera doua victorii surprinzatoare la Julien Benneteau, respectiv Jo-Wilfried Tsonga. Şi în fine, a urmat o semifinala fara istoric contra Cehiei conduse de Tomas Berdych – victorie fara emotii obtinuta chiar din primele doua zile, 4-1 scor final.

Elveţia n-a fost niciodata campioana, desi a onorat cu prezenta aceasta competitie în ultimii 85 ani! Asta si pentru ca pana la aparitia unor tenismeni precum Roger Federer si ceva mai tarziu Stan Wawrinka la potential maxim, aceasta ţară nu s-a putut baza decat pe Jakob Hlasek (fost numar sapte mondial la simplu si numar patru mondial la dublu) si Heinz Gunthardt (fost numar trei mondial la dublu) prin anii ’80-’90.

În acest sezon de DAVIS CUP, elveţienii au trecut in prima runda cu 3-2 de vice-campioana en-titre Serbia – cu mentiunea ca la sarbi a lipsit Novak Djokovic – urmata de o victorie mai grea decat se astepta, 3-2 cu reprezentativa Kazakhstanului – plus un succes tot la limita (3-2) contra echipei Italiei a “bufonului” Fabio Fognini. Trebuie sa mentionam ca Roger Federer si-a respectat de fiecare data blazonul in meciurile de simplu, castigandu-le pe toate cele cinci in care a fost implicat, pierzand doar un singur meci – dar la dublu.

Franţa conduce la general cu scorul de (10) : (2) reprezentativa similară a Elveţiei si nu a pierdut nici un duel in care a fost considerata “gazda”. Daca e sa vorbim strict de meciurile directe de pe zgura, atunci scorul se restrange la (3) : (1) pentru francezi. Chiar si asa, mentionam ca în ultimele patru înfruntari, cele doua naţiuni si-au impartit victoriile, scorul fiind de fiecare data acelasi – foarte strans – 3:2 la general.

Roger Federer este singurul tenismen dintre cei prezenti la aceasta ediţie, care înfrunta de unul singur Franţa în sezoanele competitionale 2001 – 2003 – 2004 (acestea fiind si ultimele trei meciuri directe). Pe atunci – actualul antrenor al “Cocoşului Galic” – Arnaud Clement – pierdea în faţa elvetianului atat in sezonul 2001 – scor 4:6 6:3 6:7 4:6 – cat si in sezonul 2004 – scor si mai drastic 2:6 5:7 4:6.

> Toate meciurile de la DAVIS CUP dintre FRANTA si ELVETIA sunt live online pe meciuri-online.ro!