Achizitiile din aceasta vara: afaceri profitabile, sume exorbitante, transferuri neasteptate


În fiecare pauză competiţională, fie vară, fie iarnă, fiecare club trage linie după un sezon sau după o jumătate de sezon şi incearcă să realizeze ce lipseşte, sau, dimpotrivă, ce are în plus. Din acest motiv, nici o perioadă de transferuri nu trece fără surprize sau fără nume de fotbalişti la echipe la care nu ne-am fi gândit niciodată că ar putea ajunge.

balelarealCel mai neaşteptat şi totodată cel mai controversat transfer din această vară a fost cel al componentului naţionalei Ţării Galilor, Gareth Bale, la Real Madrid. Cu siguranţă nici în cele mai optimiste vise noi, microbiştii, nu ne-am fi imaginat că un jucător va fi transferat pe o sumă atât de mare, chiar dacă cluburi precum Anji (sau Anzhi, am văzut ambele variante pe multiple site-uri de specialitate), Zenit St. Petersburg sau Chelsea au transferat în precedentele pauze competiţionale jucători pe sume exagerate pentru valoarea din acel moment a respectivilor jucători. Nu neg şi nu voi nega niciodată calităţile extraordinare ale acestui jucător (dribling, şut, sprint, etc), fiind o plăcere să-l vezi la lucru, însă gândindu-ne că în 1984 un jucător în vogă al vremii, Karl-Heinz Rummenigge fusese transferat de la Bayern Munchen la Internazionale Milano pentru numai 5,5 milioane de euro, realizăm că oricât de talentat ar fi un jucător sau altul, o sumă de 91 milioane de euro (conform Wikipedia) pare cel puţin nejustificată, chiar dacă ţinem cont de diferenţele de inflaţie. Fostul club al lui Bale, Tottenham Hotspur, a reuşit însă o afacere cu adevărat profitabilă, ţinând cont că acesta fusese achiziţionat de clubul londonez în 2007 pentru numai 5 milioane de lire sterline (echivalentul a aprox. 6 mil. euro).

ozilArsene Wenger, antrenorul celor de la Arsenal ne-a uimit din nou cu un transfer la care puţini fani ai tunarilor îşi permiteau să viseze: Mesut Ozil. În declaraţii, Wenger era mereu încrezător că perioada de transferuri va fi una reuşită pentru clubul pe care-l antrenează, că va reuşi să umple lipsurile din unele compartimente, însă zilele treceau pe nesimţite. Arsenal însă, cu puţin timp rămas până la finalul perioadei de transferuri, a reuşit să ajungă la un consens atât cu jucătorul, cât şi cu clubul de care aparţinea, pentru un transfer la clubul londonez pentru suma de aproximativ 50 de milioane de euro (conform presei internaţionale, deoarece Arsenal nu a dezvăluit suma de transfer). Cu acest transfer, clubul madrilen a reuşit să recupereze mai mult de jumătate din suma plătită pentru Gareth Bale, cedând însă un jucător care până nu demult era un titular incontestabil.

etoDin cauza performanţelor slabe ale clubului său, finanţatorul celor de la Anji s-a decis să reducă drastic bugetul echipei, ceea ce s-a şi întâmplat. Jucătorul care avea cel mai mare salariu în cadrul clubului, Samuel Eto’o, s-a transferat la gruparea londoneză Chelsea FC pentru o sumă confidenţială, acceptând o tăiere a salariului de 12 milioane de euro, de la 20 de milioane de euro (la Anji) la 8 milioane de euro. Deşi se aşteaptă foarte multe de la acesta, probabil nu va arăta aceeaşi formă sau aceeaşi dăruire precum la FC Barcelona, însă să nu ne pripim, s-au văzut deseori jucători care păreau să nu mai realizeze nimic în carieră timp de o perioadă medie spre îndelungată, reuşind să ne surprindă totuşi după aceea, să renască şi să lase nepoţilor ca amintiri reuşite care ni se păreau imposibile până să le vedem. Sperăm că va fi şi cazul lui Samuel Eto’o, deoarece acesta nu duce lipsă de tehnică şi luciditate în joc.

chiriches-la-tottenhamTransferul care ne-a făcut însă să ramânem cu speranţa că Liga 1 mai are jucători talentaţi, de perspectivă, este cel al lui Vlad Chiricheş la Tottenham Hotspur. Iniţial se anunţase că transferul acestuia nu se va realiza (este vorba de prima ofertă a clubului londonez, de 8 milioane de euro), această veste fiind o deziluzie pentru fundaşul Stelei, după cum chiar acesta menţiona că a plâns după eşuarea tratativelor. Lacrimile lui s-au dovedit a fi în zadar, deoarece, cand Vlad probabil îşi pierduse orice urmă de speranţă, Tottenham a lansat o nouă ofertă, de 9,5 milioane de euro, ofertă care a fost acceptată imediat de conducerea clubului. Transferul lui Chiricheş la echipa din Premier League a fost astfel nu numai o afacere profitabilă, Steaua transferându-l pe Chiricheş de la Pandurii pentru suma de 1,2 milioane de euro, ci şi cel mai scump transfer din istoria Ligii 1! Acestea fiind spuse, îi urăm lui Vlad Chiricheş un parcurs cât mai reuşit, ireproşabil la Tottenham Hotspur, deoarece acesta va avea concurenţă acerbă la una dintre cele mai galonate grupări din campionatul englez.

 

scris de Emil Ardelean