Clasamentul celor mai multe medalii la Jocurile Olimpice de vara

Clasamentul celor mai multe medalii la Jocurile Olimpice de vara

Inotatorul american Michael Phelps va participa saptamanile urmatoare la ultima sa Olimpiada, aceasta casa de pariuri vazandu-l favorit la toate cele 3 probe individuale, cu el in echipa SUA fiind favorita la proba de 4*100 m.

Daca va cuceri toate cele 4 medalii de aur, Phelps ar ajunge la 22 astfel de medalii, fiind destul de greu ca vreun sportiv sa il depaseasca in acest secol, cel putin. Si 18 medalii de aur ni se pare un record foarte greu de atins, acest numar plasandu-l de departe pe primul loc, la o diferenta de 8 medalii de ocupantul locului 2, atletul american Ray Ewry.

Clasamentul celor mai multe medalii la Jocurile Olimpice de vara

Acesta a cucerit 10 medalii de aur, nefiind insa toate recunoscute de Comitetul Olimpic International. Asta fiindca Ewry a luat aurul si la Jocurile Olimpice din 1906, nerecunoscute in mod oficial. Urmeaza 4 sportivi cu 9 medalii de aur si 5 cu 8 medalii de aur. Dintre acestia insa, nimeni nu se mai afla in activitate.

La overall, in clasamentul celor mai multe medalii la Jocurile Olimpice de vara, distanta dintre Phelps si urmaritorul sau este de 4 medalii.

Urmaritoarea este gimnasta din fosta Uniune Sovietica Larisa Latynina, a carei ultima medalie s-a inregistrat in 1964. Podiumul este completat de gimnastul din aceeasi fosta Uniune Sovietica Nikolay Andrianov, cu 15 medalii, ultima fiind obtinuta la Olimpiada din 1980. De altfel, dintre primii 6 sportivi care apar in acest clasament, 4 apartin lotului de gimnastica.

In ceea ce priveste cele mai multe editii la care un sportiv a obtinut minim o medalie, 5 sportivi sunt pe prima pozitie, cu 6 editii in care au reusit aceasta performanta. Printre acestia se numara si canotoarea Elisabeta Lipa. Olandeza Anky van Grunsven putea urca pe primul loc, cu medalii in 7 editii ale Jocurilor Olimpice, insa jocheul in varsta de 48 ani, mama a doi copii, nu a dorit sa participe la calificarile pentru Rio 2016.

Clasamentul celor mai multe medalii la Jocurile Olimpice de vara

In clasamentul celor mai multe medalii la Jocurile Olimpice de vara privind minim doua distinctii de aur in editii diferite, Ray Ewry conduce. Atletul american a obtinut cel putin doua medalii de aur in 4 editii, daca o punem la socoteala si pe cea din 1906. El este urmarit de 5 sportivi care au cucerit cel putin doua medalii de aur in 3 editii ale Jocurilor Olimpice, printre acestea numarandu-se si Michael Phelps.

Americanul Phelps este insa singurul care a cucerit minim 3 medalii de aur la 3 Jocuri Olimpice. El este urmat in clasament de 8 sportivi care au reusit asta la doua editii, printre ei numarandu-se si atletul jamaican Usain Bolt.

Sursa: olympstats

Nu parasi site-ul, citeste in continuare

Clasamentul pe medalii la JO 2016 Clasamentul pe medalii la JO 2016Inaintea Jocurilor Olimpice americanii erau vazuti mari favoriti sa se impuna si la aceasta editie. Intr-adevar, asta s-a intamplat, SUA avand aproape dublul meda...
Recorduri mondiale si olimpice doborate la JO Recorduri mondiale si olimpice doborate la JOSursa foto: bussinessinsider Daca la Jocurile Olimpice din 2012 au fost doborate 76 recorduri olimpice si nu mai putin de 33 recorduri mondiale, acum ...
Medaliatii Jocurilor Olimpice de la Rio Medaliatii Jocurilor Olimpice de la RioLa aceste Jocuri Olimpice de la Rio au fost acordate 304 medalii de aur, 306 de argint si 360 de bronz. Singura proba in care a fost obtinuta mai mult de o ...