Cele mai controversate momente din istoria Jocurilor Olimpice


Cele mai controversate momente din istoria Jocurilor Olimpice

Cele mai controversate momente din istoria Jocurilor Olimpice

Odata cu acest scandal privind atletii, insa si canotorii sau inotatorii rusi, am fost curiosi sa aflam cele mai controversate momente din istoria Jocurilor Olimpice. Unele sunt destul de amuzante.

Primul asemenea episod a avut loc tocmai in 1904, cand evident ca monitorizarea atletilor era mai permisiva decat in prezent. De acest fapt a profitat americanul Fred Lorz, care participa la maraton. La kilometrul 14, Fred a decis ca nu merita efortul de a alerga o asemenea distanta pe jos, fiind, probabil, mult in urma liderului. Astfel, el s-a urcat in masina antrenorului sau. Dupa 17 kilometri si-a refacut fortele, coborand din masina, continuand pe jos pana la linia de sosire, castigand astfel cursa. In cele din urma, americanul si-a recunoscut fapta.

Cele mai controversate momente din istoria Jocurilor Olimpice

Urmatoarea poveste ne aduce aminte de echipa de fotbal Chinezul Timisoara. Se intampla in 1932, la Jocurile Olimpice din Los Angeles. Sportivul din Estonia Paavo Nurmi era cel mai de succes atlet pe distante medii, obtinand pana atunci 9 medalii olimpice de aur. Inaintea Olimpiadei din 1932 acestuia i-a fost interzis insa dreptul de a mai concura de catre Comitetul Olimpic, din simplul motiv ca era prea bun.

Cele mai controversate momente din istoria Jocurilor Olimpice

Probabil ati auzit pana acum de intamplarea nefericita de la Olimpiada din 1972 din Munchen, cand, cu doar cateva zile inaintea incheierii ei, 11 atleti, antrenori si arbitri israelieni au fost luati ostatici si ucisi de catre teroristi palestinieni.

Trecand insa la lucruri mai amuzante, sa spunem ca rusul Boris Onyschenko a gasit o metoda ingenioasa de a trisa la Jocurile Olimpice din 1976. La pentatlon, in proba de spada, rusul a concurat cu un dispozitiv special in spada sa, care ii oferea punctul de fiecare data cand acesta apasa un buton. Rusul a fost imediat descoperit si descalificat.

Trecem acum la atletism, cand in 1988 canadianul Ben Johnson stabilise un nou record la 100 metri. Cateva zile mai tarziu acesta a fost gasit dopat la globii oculari si deposedat de medalie.

Cele mai controversate momente din istoria Jocurilor Olimpice

Unul dintre cele mai controversate momente din istoria Jocurilor Olimpice s-a intamplat la Sydney, in 2000. Mai degraba, vorbim despre lipsa de vigilenta a oficialilor. Asta fiindca atleta americana Marion Jones a castigat nu mai putin de 5 medalii de aur: trei individuale si doua cu echipa. Sapte ani mai tarziu insa, Jones a recunoscut ca s-a dopat pentru acele Jocuri Olimpice, astfel ca a fost deposedata de medalii, palmaresul sau de la acea Olimpiada fiind considerat inexistent.

Tot in 2000, gimnastica feminina romaneasca a trait momente fantastice, toate cele 3 pozitii de pe podium fiind adjudecate de romance. Din pacate, Andreea Raducan, care s-a clasat prima, a fost gasita dopata, conform presedintelui CIO de la acea vreme. Raducan luase doar un Nurofen impotriva racelii, insa a fost imediat deposedata de medalie.

Nu putem sa nu mentionam in cele mai controversate momente din istoria Jocurilor Olimpice intamplarea din 2008, care l-a avut in prim-plan pe luptatorul cubanez Angel Matos, care lupta pentru medalia de bronz. Acesta a fost descalificat de arbitrul suedez Chakir Chelbat. Vadit nemultumit de decizia suedezului, Matos i-a aplicat un procedeu de taekwondo acestuia. Dupa acest incident, Matos a fost suspendat pe viata.

Cele mai controversate momente din istoria Jocurilor Olimpice

Incheiem cu Jocurile Olimpice din acest an, in care atletii rusi au folosit tot felul de tertipuri pentru a nu fi descoperiti dopati. Pana la urma planul nu le-a iesit, astfel ca delegatiei formata din 68 atleti i s-a interzis participarea la Rio. Atletii nu au fost singurii depistati pozitiv insa. In urma cu doar cateva zile, 15 canotori si inotatori au primit si ei restrictia de a participa la Olimpiada, cauza fiind aceeasi.

Sa nu uitam ca si canotorii romani s-au confruntat cu un astfel de episod in acest an. Intreg lotul de kaiac-canoe care obtinuse calificarea a fost nevoit sa stea acasa, dupa ce a fost depistat pozitiv cu meldonium.

Sursa: newshub