RUSIA


Rusia, situata in partea de NE a Europei si partea de N a Asiei, este cea mai intinsa tara de pe glob. Rusia se invecineaza cu 14 tari, de pe doua continente. Un lucru interesant legat de geografia Rusiei este faptul ca in aceasta tara, soarele nu apune niciodata. Cand apune in V, in zona europeana, atunci rasare in extremitatea estica a tarii. Populatia tarii este de 143.7 milioane de locuitori, conform unei estimari din 2014. Capitala tarii este Moscova, acesta fiind si cel mai mare oras al Federatiei Ruse.

Federatia Rusa a participat pana acum la doua campionate mondiale (SUA-1994 si Coreea de Sud si Japonia-2002). Ca parte a Uniunii Sovietice, Rusia a mai participat la alte sapte editii ale Campionatului Mondial de Fotbal. Federatia Rusa a fost eliminata, la ambele turnee finale la care a participat, inca din faza grupelor. Sub forma Uniunii Sovietice, cea mai mare performanta a fost locul patru, ocupat la turneul final din 1966, cand au fost invinsi de Portugalia, in finala mica, scor 1-2. Rusia a jucat pana acum la 6 partide la Cupa Mondiala. Palmaresul lor este de doua victorii si patru infrangeri.*

karpin

Valeri Karpin in duel cu Bart Goor, in partida Rusia – Belgia, de la Cupa Mondiala din 2002 (sursa foto: rediff.com)

Jucatorul cu cele mai multe selectii in nationala rusa este Viktor Onopko cu 109 selectii.**Golgeterul all-time al Rusiei este Vladimir Beschastnykh cu 26 de goluri in 71 de partide. Printre cei mai cunoscuti jucatori care au evoluat pentru Rusia, ii amintim pe: Andrei Arshavin, Valeri Karpin si Roman Pavlyuchenko.***

In prezent nationala Rusiei este antrenata de italianul Fabio Capello. Vedetele actualei generatii sunt: Yuri Zhirkov (Dynamo Moscova), Aleksandr Kerzhakov (Zenit St. Petersburg) si Igor Akinfeev (CSKA Moscova).

igor akinfeev

Igor Akinfeev, unul dintre cei mai vechi fotbalisti din lotul Rusiei (sursa foto: zimbio.com)

In preliminariile Campionatului Mondial de Fotbal din Brazilia-2014, Rusia a evoluat in grupa F, din zona europeana. Din aceeasi grupa au mai facut parte: Azerbadjian, Irlanda de Nord, Portugalia, Israel si Luxemburg. A castigat grupa, terminand la un punct in fata Portugaliei, calificandu-se astfel direct la Cupa Mondiala.

La Campionatul Mondial din Brazilia-2014, Rusia se afla in grupa H. Din aceeasi grupa mai fac parte: Algeria, Coreea de Sud si Belgia. Programul rusilor la Cupa Mondiala este urmatorul:

  • 17 iunie    01.00      Cuiaba                 Rusia – Coreea de Sud
  • 22 iunie    19.00      Rio de Janiero      Rusia – Belgia
  • 26 iunie    23.00      Curitiba               Rusia – Algeria

Cotele Rusiei la Cupa Mondiala din Brazilia (sursa: bet365.com) :

  • 81.00 – Castigatoare Cupa Mondiala (a 14-a favorita)
  •   3.25 – Castigatoare grupa
  •   1.44 – Calificare optimi
  •   4.50 – Calificare sferturi
  •  11.00 – Calificare semifinala
  •  26.00 – Calificare finala

russian fans

Fanii Rusiei pe stadion (sursa foto: theguardian.com)

FLORIN

Urmatorul articol: Spania

surse: wikipedia.org, fifa.com

sursa foto steag: 1ms.net

* – nu e luat in considerare palmaresul URSS

** – are patru selectii in nationala CIS (nationala CIS a fost pentru putin timp echipa pentru care au evoluat fostii jucatori ai URSS)

*** – jucatori care nu au evoluat pentru nationala URSS