Peru, prezentare emotionanta inainte de revenirea la Campionatul Mondial de Fotbal

Prezentare emotionanta a nationalei din Peru, inaintea debutului Campionatului Mondial de Fotbal din Rusia. Selectionata lui Ricardo Gareca va face parte din Grupa C, unde urmeaza sa le aiba ca adversare pe Franta, Danemarca si Australia.

Multi nu dadeau sanse Perului, dar tara a asteptat timp de 36 de ani pentru ca selectionata “alb-rosie” sa revina la un Campionat Mondial de Fotbal. A reusit, cu multe greutati, cu capitanul si cel mai bun om al sau, suspendat pentru aceasta competitie, dar nu se preda.

Mai mult decat atat, peruanii au vrut sa impartaseasca cu toata lumea bucuria de a se reintoarce la cel mai inalt nivel, nivel pe care l-au parasit in vara lui 1982, cand Mondialul s-a tinut in Spania, unde, au terminat pe ultimul loc, cu doar doua puncte, in spatele unor nationale precum Polonia, Italia si Camerun.

„Draga Franta, ma numesc Peru si dupa 36 de ani m-am reintors. A trecut mult timp si stiu ca este probabil sa nu-ti mai aduci aminte de mine, asa ca ti-am scris randurile astea pentru a ma recunoaste.

Sunt o tara minunata, cu peisaje minunate, am o cultura frumoasa, dar in tot acest timp am mers mereu pe un plan inclinat, luptand cu adversitatea, economia, nedreptatea si indiferenta. Sunt o tara care am luptat cu criza financiara inca dinainte ca tu sa stii ce inseamna acest lucru. Sunt o tara ce stie ce inseamna amaraciunea, pentru ca in tot acest timp nu am pierdut doar puncte, calificari, am pierdut jucatori. In urma cu putin timp mi-am pierdut vocea (cu referire la accidentul comentatorului Daniel Peredo, mort cu patru luni inaintea Mondialului).

Cu toate acestea, dupa 36 de ani, un grup de baieti a vrut sa arate ca atunci cand suntem fermi, cand ne asunam riscuri, cand nu ne simtim inferiori nimanui, suntem solidari si ne luptam cu raul, stim ca indiferent daca terenul se inclina, iesirea este sa mergi in sus, pentru ca strigatul nostru de incujarare va fi mereu: HAI PERU! HAI PERU! HAI PERU!”

Peru a reusit sa se califice dupa o lunga batalie in preliminariile sud-americane, unde, a lasat-o acasa pe Chile, terminanand pe locul 5, ceea ce a venit cu disputarea barajului. A evoluat impotriva nationalei din NOua Zeelanda, pe care a invins-o cu 2-0.