Japonia il da afara pe Halilhodzic, cu doua luni inainte de Campionatul Mondial de fotbal


Vahid Halilhodzic a fost concediat de la carma Japoniei pentru ca “nu era de incredere”

Sursa foto: indianexpress.com

Japonia s-a calificat fara probleme la Campionatul Mondial de fotbal din 2018, iar nimic din ce se pregatea din tabara niponilor, nu anunta furtuna care avea sa vina.

Japonia este intr-un colaps la nivel de conducere, iar asta s-a vazut cel mai bine cand s-a renuntat la serviciile lui Vahid Halilhodzic, antrenor care a dus echipa nationala de fotbal la cel de-al saselea turneu final consecutiv.

Fostul sef al lui Gamba Osaka si actualul director tehnic al Federatiei Japoniei de Fotbal, Akira Nishino. il va inlocui pe Vahid Halilhodzic, in functia de selectioner, cu doar doua luni ramase pana la startul Cupei Mondiale din Rusia. Cu un parcurs sigur in preliminarii, tehnicianul bosniac in varsta de 65 de ani, nu a trecut votul de incredere al conducerii de la Tokyo.

Nishino, care si-a inceput activitatea in functia de director tehnic al JFA in 2016, urmeaza sa stea pe banca niponilor pana la finalul turneului final din vara aceasta.

In calitate de director tehnic, a trebuit sa sustin antrenorul principal, asa ca ma simt raspunzator pentru respingerea lui. Inlocuirea managerului in acest moment este foarte dificila, dar am decis sa-mi asum acest lucru si sa preiau initiativa, pentru a schimba ceva in situatia echipei. As vrea sa lucrez pentru a face o atmosfera de familie si sa ma dedic trup si suflet pregatirii Cupei Mondiale.

La o conferinta de presa sustina la Tokyo, presedintele JFA, Kozo Tashima, si-a exprimat si el ingrijorarea acestor decizii venite destul de tarziu. Acesta a tinut sa puncteze pe aceasta tema:

Dupa preluarea echipei de la Javier Aguirre, Vahid Halilhodzic a condus echipa spre calificarea la Campionatul Mondial si are toata aprecierea noastra pentru ca a reusit aceasta performanta intr-un timp foarte scurt. A avut o pasiune si dragoste pentru fotbal. Renuntarea la serviciile domnului Halilhodzic este o decizie consensuala ca trebuie sa imbunatatim probabilitatea de a castiga Cupa Mondiala.

Halilhodzic a venit la carma echipei in martie 2015, atunci cand l-a inlocuit pe mexicanul Javier Aguirre. Cu toate acestea, prestatia nationalei Japoniei in meciurile de pregatire, 1-1 cu Malo si 1-2 cu Ucraina, au fost rezultatele care l-au condamanat pe expermentatul tehnician bosniac. De asemenea, Tashima a declarat in repetate randuri ca “starea de criza” a echipei, a fortat conducerea JFA sa decida demiterea antrenorului si crede ca numirea lui Akira Nishino este cea mai buna alegere, tinand cont de timpul ramas.

Akira Nishino nu este deloc strain de fotbalul national japonez. Tehnicianul in varsta de 63 de ani, a antrenat selectionatele de U20 si U23, dar in sezoanele 1991-1992, apoi 1994-1996.

Japonia joaca in Grupa H de la Campionatul Mondial de fotbal, unde urmeaza sa le aiba ca adversare pe Polonia, Senegal si Columbia. Prima partida a niponilor are loc pe 19 iunie, impotriva Columbiei.