Franța - Croația. Cine va triumfa la Moscova?

Și iată că a sosit și ultima partidă de la acest Turneu Final din Rusia, finala pe care multă lume o aștepta poate de la începutul acestei Cupe Mondiale, iar alții se gândesc că această perioadă a ținut prea puțin. Rămâne un singur meci și o singură bucurie care se va mai izbi pe chipul iubitorilor de fotbal. Finala se va disputa de la ora 18:00 pe Luzhniki Arena și va alinia la centru cele mai bune naționale: Franța și Croația. Acest superlativ nu este adresat doar pentru că participă în finală ci datorită faptului că au demonstrat că au avut un traseu excelent și în același timp constant care a contat decisiv în toate partidele pe care le-au jucat de-a lungul Turneului Final. Franța deține o oarecare experiență în plus și calitate, dar croații au demonstrat că nu există bariere, astfel că ne putem aștepta la orice rezultat.
croatia cm 2018

Franța lui Didier Deschamps are datoria să vină înapoi în Paris cu Titlul Mondial, mai ales că în urmă cu doi ani, francezii au pierdut tocmai la ei acasă titlul european pe care întreaga națiune credea că îl are în buzunar această națională deși neexperimentată, extrem de tânără și ambițioasă. Antrenorul francez a realizat o treabă excelentă prin promovarea unor asemenea jucători care reprezintă viitorul acestei naționale. Media de vârstă înregistrată de Franța la această Cupă Mondială a fost de 24 de ani, un lucru fantastic dacă ne gândim că această generație mai poate fi prezentă la două Turnee Finale. În faza grupelor, Franța nu a avut mari probleme întâlnind echipe ca Australia, Peru sau Danemarca și încercând pe cât posibil să nu tureze atât de tare motoarele pentru a nu risca accidentări. Poate cea mai spectaculoasă partidă de la aceast Mondial a fost cea din optimi când Franța s-a duelat cu Argentina pe care a reușit să o învingă cu scorul de 4-3. Sferturile au oferit un meci total opus de cel din optimi deoarece francezii au încercat pe cât posibil să nu riște împotriva Uruguayului câștigând cu 2-0, dar practicând un joc destul de defensiv.

Poate cea mai ușoară partidă deși se preconiza a fi cea mai grea conform specialiștilor a fost semifinala contra Belgiei pe care francezii au reușit să o câștige cu scorul de 1-0, dar jocul acestora a fost cu mult peste cel al belgienilor, calificarea fiind incontestabilă. Franța are șansa să aducă a doua Cupă Mondială acasă, dar aceasta are de trecut peste revelația acestui Turneu Final, Croația, dar Mbappe și Griezmann sunt conștienți că pot reuși acest lucru mai ales că maturitatea s-a accentuat în comparație cu finala din 2016 pierdută inexplicabil în fața Portugaliei la Campionatul European. Matuidi se pare că are ceva probleme din partida trecută și nu se știe dacă va putea evolua.

Echipa probabila Franta: Hugo Lloris; Benjamin Pavard, Raphael Varane, Samuel Umtiti, Lucas Hernandez; Paul Pogba, Ngolo Kante; Kylian Mbappe, Antoine Griezmann, Blaise Matuidi; Olivier Giroud.

Croația lui Zlatko Dalic a reușit lucruri deosebite până acum la acest Mondial. În grupe, Croația a câștigat toate jocurile, acumulând 9 puncte din partidele cu Nigeria, Islanda și chiar Argentina. Sud-europenii au jucat în toate aceste partide cu foarte mult calm, dar și cu foarte mult devotament și spirit de echipă. Modric,Rakitic,Mandzukic sau Pjaca deși au avut parte de un sezon extrem de obositor și lung, chiar și acum au puterea să joace la cel mai înalt nivel arătând doza de profesionalism extrem cu care sunt înzestrați. Greul a început în optimi unde croații au avut mult de furcă contra danezilor lui Hareide, aceștia reușind să îi elimine abia la loviturile de departajare unde Subasic s-a remarcat în mod providențial prin cele trei intervenții reușite. În sferturi, Croația a da piept cu țara gazdă, Rusia, partidă pe care a controlat-o aproape pe toată, primele 30 de minute fiind problema care le-a cauzat și golul marcat de Cheryshev. Kramaric a reușit egalarea și a redat speranțe în continuare croaților că se poate califica. Subasic a fost din nou actorul principal care a trimis Croația în semifinale.

Poate cea mai dificilă partida a fost cea contra Angliei. Britanicii au început ideal partida de la scorul de 1-0 grazie lui Trippier prin golul marcat în minutul 5. Englezii au ratat o sumedenie de ocazii în primele 30 de minute, iar lucrurile păreau să continue așa și după pauză. Croația și-a revenit și imediat a reușit să urce ușor ușor în zona defensivă a Angliei. Kramaric a egalat pentru croați, în timp ce Mandzukic  în cea de a doua repriză de prelungire a reușit golul doi care a trimis-o pe naționala lui Dalic în finala Turneului Final. Majoritatea lumii este șocată de performanța reușită de acești jucători care la un moment dat erau aproape siguri că nu vor reuși nici să treacă de grupe, dar venirea acestui antrenor a fost cea mai bună mișcare din ultimul deceniu. Perisic și Strinic au fost extremi de importanți în semifinala contra Angliei, și din păcate prezintă probleme destul de serioase, neștiind dacă pot evolua în ultimul act.

Echipa probabila Croatia: Danijel Subasic; Sime Vrsaljko, Dejan Lovren, Domagoj Vida, Ivan Strinic; Ivan Rakitic, Marcelo Brozovic; Ante Rebic, Luka Modric, Ivan Perisic; Mario Mandzukic.

Această finală are clar o favorită și aceea este Franța conform caselor de pariuri, dar și prin faptul că jucătorii care evoluează la Les Bleus sunt mult mai închegați ca grup, formula de joc fiind bine cunoscută de toți fotbaliștii, iar traseele de joc funcționând impecabil în majoritatea momentelor. Poate cel mai important lucru pentru francezi este faptul că starea de spirit la națională este grozavă, iar acest lucru îi poate încuraja pe tinerii Franței să dea tot ce au mai bun pentru acest trofeu. Nici croații nu se vor lăsa mai prejos, întregul staff împreună cu jucătorii fiind de părere că tot drumul acesta ar fi în zadar dacă la finalul lui nu se va ridica trofeul privit ca o fantasmă de întreaga populație croată. Modric&Rakitic sunt pregătiți să demonstreze și la ultimul meci că merită să dobândească Cupa Mondială datorită traseului constant și eficient pe care l-au reușit de-a lungul celor 3 săptămâni în Rusia. Sunt de părere că naționala lui Dalic are șanse să câștige trofeul nu mai dacă vor reuși să se recupereze fizic deoarece cu mentalul și luciditatea stau excelent.