COLUMBIA


Columbia, situata in partea de NV a Americii de Sud, este singura tara de pe continentul latin care are iesire la ambele oceane, Pacific si Atlantic. Cel mai mare oras, Bogota, este si capitala tarii. Columbia se invecineaza cu Venezuela si Brazilia la E, Peru si Ecuador la S si Panama la NV. Populatia Columbiei este de 46.4 milioane de locuitori, conform unei estimari din 2012.

Columbia a participat pana acum la patru editii ale Campionatului Mondial de Fotbal (Chile-1962, Italia-1990, SUA-1994 si Franta-1998). Cea mai mare performanta a columbienilor o reprezinta calificarea in optimile de finala ale turneului din 1990, cand au fost eliminati de Camerun, scor 2-1. La Campionatul Mondial din Statele Unite, Columbia pornea ca mare favorita, insa s-a dovedit a fi o mare dezamagire, fiind eliminata inca din faza grupelor. Dupa acest turneu final, Andres Escobar, jucator in nationala Columbiei a fost ucis. La ultimul turneu final la care a participat, Columbia a fost in grupa cu Anglia, Romania si Tunisia. Columbia a jucat pana acum 13 partide la Cupa Mondiala, castigand doar trei (2-0 cu Emiratele Arabe Unite in 1990, 2-0 cu Elvetia in 1994 si 1-0 cu Tunisia in 1998). Columbia a mai facut 3 egaluri la Cupa Mondiala si a pierdut opt partide.

USA V COLOMBIA

Statele Unite – Columbia la turneul final din 1994 (sursa foto: sbnation.com)

Jucatorul cu cele mai multe selectii in nationala Columbiei este Carlos Valderrama (111). Golgeterul all-time al nationalei sud-americane este Arnoldo Iguaran cu 25 de goluri in 68 de selectii in nationala columbiana. De-a lungul timpului multi jucatori cunoscuti au imbracat tricoul Columbiei. Dintre ei ii amintim pe: Faustino Asprilla, Oscar Cordoba, Rene Higuita si Freddy Rincon.

In prezent nationala Columbiei este antrenata de argentinianul Jose Pekerman. Vedetele actualei generatii sunt: Radamel Falcao (AS Monaco), Juan Cuadrado (Fiorentina), James Rodriguez (AS Monaco) si Carlos Bacca (FC Sevilla).

In preliminariile Campionatului Mondial din 2014, Columbia a ocupat locul doi in grupa sud-americana, la doar doua puncte in spatele Argentinei. Din grupa sud-americana primele patru echipe s-au calificat direct la Cupa Mondiala.

carlos valderama

Carlos Valderrama, jucatorul cu cele mai multe selectii in nationala Columbiei (sursa foto: ball72.com)

La Campionatul Mondial de Fotbal din Brazilia-2014, Columbia se afla in grupa C. Din aceeasi grupa mai fac parte: Grecia, Coasta de Fildes si Japonia. Programul Columbiei la turneul final din vara este urmatorul:

  • 14 iunie      ora 19.00      Belo Horizonte       Columbia – Grecia
  • 19 iunie      ora 19.00      Brasilia                Columbia – Coasta de Fildes
  • 24 iunie      ora 23.00      Cuiaba                 Columbia – Japonia

Cotele columbienilor la Cupa Mondiala din Brazilia-2014 (sursa: bet365.com):

  • 29.00 – Castigatoare Cupa Mondiala (a 9-a favorita)
  •   1.80  – Castigatoare grupa
  •   1.25  – Calificare in optimi
  •   2.20  – Calificare in sferturi
  •   5.00 – Calificare in semifinale
  • 10.00 – Calificare in finala

columbia fans

Fanii Columbiei la meci (sursa foto: southamericaliving.com)

FLORIN

Urmatorul articol : Coreea de Sud

sursa foto steag: taringa.net

sursa: fifa.com, wikipedia.org