Campionatul Mondial din Rusia: Grupa G - Prezentare


Belgia si Anglia fac deja calculele pentru fazele superioare

Au mai ramas cateva luni pana la Campionatul Mondial din Rusia, insa printre principalele atractii se numara si echipele din Grupa G. Anglia si Belgia nu au de ce sa-si faca probleme, cu siguranta gandul lor este deja la fazele superioare, avand in vedere ca vor avea adversare relativ usoare, Tunisia, respectiv Panama.

Belgia este una dintre cele mai bine vazute nationale, datorita politicii aplicate in urma cu 10 ani si care a scos acum fotbalisti ce evolueaza la cele mai tari cluburi din lume. Printre acestia se numara Eden Hazard, Romelu Lukaku si Kevin De Bruyne, sporitivi ce fac parte din lotul unor echipe precum Chelsea, Manchester City sau Manchester United. Evident, aceasta este si favorita Grupai G, cel putin conform lotului de care dispune, nu are voie sa nu castige. “Diavolii rosii” sunt prezenti pentru a 12-a oara la un Campionat Mondial, unde cea mai buna performanta a fost in 1986, cand terminau pe locul 4 din 24 de echipe. De asemenea, replica data de Belgia in 2014 a fost una relativ buna, aceasta calificandu-se pana in faza sferturilor de finala, unde Argentina a fost capatul de linie.

Anglia a avut o grupa foarte accesibila in preliminariile pentru Campionatul Mondial si acest lucru si-a pus serios amprenta asupra modului in care s-a calificat. Cu 0 in dreptul infrangerilor, nationala antrenata de Gareth Southgate continua sa faca rezultate bune si in partidele de pregatire, unde in luna martie a invins Olanda si a facut 1-1 cu Italia, doua echipe care oricand ar putea juca finala celor mai mari competitii. Din pacate, englezii nu mai beneficiaza de o generatie precum au fost cele din anii 90, insa chiar si asa s-au calificat la toate editiile din 1994 si pana in prezent. 14 prezente are Anglia la Campiontul Mondial si un singur titlu, venit in 1966, cand s-a calificat din postura de echipa gazda. Cea mai recenta asemenea aventura a avut loc in 2014, cand a avut o prestatie lamentabila, terminand pe locul 26/32. Cel mai bine cotat jucator englez este de departe varful lui Tottenham, Harry Kane.

Tunisia revine la un asemenea turneu dupa o pauza fortata de 12 ani si asta datorita lui Nabil Maaloul, antrenor care a preluat stafeta in 2017. In aprillie,acesta prelua stafeta nationalei si o facea foarte bine. Aceasta s-a calificat dupa ce a devansat echipe precum Republica Democrata Congo, Libia si Guinea, fiind singura neinvinsa din Grupa A din turul al treilea al calificarilor africane. Jucatorul lui Al-Duhail, Youssef Msakni, a fost cel mai bun marcator si pare principalul pericol in acest moment.

Ultima si nu cea din urma este Panama, poate, cea mai surprinzatoare echipe de la acest Mondial, avand in vedere ca a reusit sa se califice in detrimentul Statelor Unite. Cu mici sanse de a face rezultate notabile la un asemenea turneu, aceasta a obtinut biletele pentru CM 2018 datorita parcursului reusit pe care l-a avut in calificarile pentru America Centrala si de Nord, unde a incheiat pe locul al treilea. Aceasta este si prima calificare din istoria tarii, insa meritul nu este exclusiv al ei, deoarece Statele Unite ale Americii s-a incurcat cu echipe foarte slab cotate si practic, au facilitat lui Hernan Dario Gomez si elevilor sai, sa mearga in Rusia.

CUPA MONDIALA 2018 – PROGRAM GRUPA G