Campionatul Mondial din Rusia: Grupa E – Prezentare


Brazilia este principala atractie a Grupei E

Grupa E o sa fie una dintre cele mai urmarite de la Campionatul Mondial si asta pentru ca din ea face parte Brazilia, nationala care se va duela cu Elvetia, Serbia si Costa Rica.

Elvetia este una dintre echipele care au ratat calificarea directa in chiar ultima etapa a fazelor preliminarii, cand au pierdut cu Portugalia si astfel a evoluat un meci de baraj, in care Ovidiu Hategan a fost principalul inamic al adversarei intalnite, Irlanda de Nord. Selectionata din “Tara Cantoanelor” s-a impus cu 1-0 la general, dupa un penalty indelung contestat de nord-irlandezi si care a fost pana la urma inscris de fundasul celor de la AC Milan, Ricardo Rodriguez.  Devenita obisnuita a turneelor finale, Elvetia este la a doua participare consecutiva, dupa aventura sfarsita in optimi, de la Campionatul European din Franta, unde a lasat-o acasa pe Romania, insa Polonia s-a numit capatul de linie al echipei.

Brazilia este una dintre cele mai de succes nationale de fotbal, lucru care nu trebuie sa ne mire. Neymar&Co. au facut spectacol in calificarile pentru aceasta Cupa Mondiala, dupa ce au terminat pe prima pozitie, cu o singura infragere in 18 intalniri, ceea ce le-a permis sa aiba zece lungimi fata e principala contracandidata, Uruguay. “In foame” de trofee, selectionata Selecao nu a mai obtinut marele trofeu din 2002, atunci cand se impunea in Cupa Mondiala sustinuta de Japonia si Coreea de Sud, dpa o finala cu Germania. Acela a fost al cincilea trofeu suprem pe care Brazilia l-a luat in decursul celor 20 de participari. De atunci, cea mai notabila clasare a fost un loc patru in 2014, cand a evoluat chiar pe terenul propriu.

Serbia a pus capat absentelor de la marile turnee si a reusit sa obtina din nou biletele pentru Cupa Mondiala, dupa ce in editia anterioara a fost absenta. De asemenea, nationala antrenata de Mladen Krstajic a dominat aproape toate partidele pe care le-a avut in preliminarii, drept pentru care a terminat pe primul loc, cu 21 de puncte.  Esecul cu Austria a fost singurul din cele zece meciuri ale Grupei D, numarul de goluri inscrise fiind dublu fata de cele primite. Asa cum era de asteptat, cel mai bun marcator al echipei si cel mai activ si in prezent, sete Aleksandar Mitrovic, atacantul in varsta de 23 de ani, care evolueaza la senzatia Championship, Fulham.  Trebuie mentionat faptul ca Serbia nu a mai iesit din faza grupelor unui Campionatul Mondial de 20 de ani atunci cand facea acest lucru in 1998, in Franta.

Costa Rica a reusit din nou sa atinga grupele Campionatului Mondial, dupa ce a avut un parcurs foarte bun in preliminarii, devansand nationala Statelor Unite. Calificata direct,dupa ce s-a clasat pe locul al doilea in America Centrala si de Nord, selectionata lui Oscar Ramirez vine pentru a patra oara in istoria celei mai galonate competitii intertari. Prima data a fost in 1990, cand a terminat pe locul 13 din 24 de echipe, urmand apoi ca din 2002 sa devina o prezenta constanta. De atunci a mai obtinut de patru ori calificarea, singura exceptie fiind editia care s-a tinut in 2010, in Africa de Sud. Cel mai de succes rezultat a venit in 2014, cand Costa Rica a ajuns pana in sferturile de finala, de unde a fost eliminata cu greu de Olanda, dupa 4-3 la loviturile de la 11 m.

PROGRAMUL GRUPEI E DE LA CAMPIONATUL MONDIAL DIN RUSIA