Campionatul Mondial din Rusia: Grupa D – prezentare


Islanda, pata de culoare a Grupei D

In vara lui 2018 avem Campionatul Mondial din Rusia, iar in Grupa D o sa avem meciuri interesante, deoarece vor concura Argentina, Croatia, Nigeria si Islanda.

Argentina a avut emotii in ceea ce priveste calificarea la Campionatul Mondial, deoarece a obtinut biletele de pe locul al treilea din calificarile Americii de Sud.38 de puncte au reusit  Messi&Co. sa-si treaca in cont, cu doar doua mai multe decat prima echipa aflata sub linia primelor cinci. De asemenea, evident pleaca cu prima sansa la castigare acestei grupe, asta avand in vedere ca are in componenta jucatori de la cele mai importante echipe din lume, precum Sergio Aguero, Lionel Messi, Di Maria, Higuain si multi altii. Pe de alta parte, Argentina este o prezenta constanta la turneul final din 1974 si pana in prezent, in tot acest timp reusind sa-si treaca in cont doua titluri de Campioana Mondiala, in anii 1978 si 1986.

 Croatia a pus capat seriei de ghinioane si a reusit sa mearga din nou la un Campionat Mondial, asta fara sa I se puna real in pericol aceasta oportunitate. Este foarte adevarat ca elevii lui Zlatko Dalic au fost nevoiti sa joace unmeci de baraj, dar aceasta era calificata inca din momentul cand si-a aflat adversara, jucand impotriva Greciei, echipa de care a dispus cu 4-1.  Printre altele, Croatia este favorita sa mearga mai departe, in cel de-al saselea turneul final de asemnea calibru la care s-a calificat. In 2014, atunci cand CM a avut loc in Brazilia, Croatia a terminat pe 19, iesind inca din faza grupelor.

Islanda a devenit si ea o forta a EUropei in materie de fotbal si nu numai, ea reusind ca dupa prezenta la Campionatul European din 2016, sa-si asigure o noua calificare in premiera, dar de aceasta data la Campionatul Mondial. “Vikingii” i-au devansat pe croati, ucrainieni si turci, terminand pe primul loc in Grupa I din preliminarii, cu 22 de puncte. Asa cum am mentionat anterior, 2017 este anul cand Islanda joaca la primul sau turneu final, cu toate ca in 1954 a reusit sa se califice, dar nu a fost acceptata de FIFA.

Nigeria este outsider al Grupei D, cu toate ca aceasta este o echipa cunoscuta pentru faptul ca participa cu brio la CUpa Africii si Campionatul Mondial. De asemenea,  “alb-verzii” s-au calificat la sapte din ultimele sase turnee, din 1994 si pana in prezent, au lipsit de la Mondialul din 2008, cand a avut loc in Germania. In acelasi timp, cea mai buna clasata a fost in 1994, cand a ncheiat pe locul 9, fiind eliminata in fazele superioarioare, asa cum a fost cazul si in urma cu patru ani. Atunci, Nigeria a incheiat pe 16, iesind din “optimi”.

EtapaI I:

  • Argentina – Islanda, 16 iunie, ora 16:00
  • Croatia – Nigeria, 16 iunie, ora 22:00