Campionatul Mondial din Rusia: Grupa B – prezentare


Portugalia si Spania sunt deja cu gandul la fazele superioare

Grupa B din Campionatul Mondial din 2018 are doua favorite mari si late, Spania si Portugalia fiind net pepste Maroc si Iran.

Portugalia are un singur meci oficial pierdut in ultimii doi ani, atat cat se vor face pana in vara lui 2018 si acela fiind in semififinala Cupei Conferatiilor, 0-1 cu Chile, dar si acela a fost decis dupa lovituri de la 11 m. Cu Cristiano Ronaldo intr-o forma maxima, devenit din nou Balon de Aur, selectionata Portugaliei si-a asigurat calificarea dupa ce a terminat pe primul loc in Grupa B din preliminarii, acolo unde a avut acelasi numar de puncte precum Elvetia, diferenta fiind facuta in meciurile directe. Mai mult decat atat, Ronaldo&Co. sunt campioni europeni en-titre, ei invingand cu 1-0 pe Franta, in ultimul act.

Spania este una dintre cele mai de succes nationale din cadrul istoriei fotbalului, avand si un titlu castigat in ceea ce priveste Campionatul Mondial. “Furia Roja” a devenit campioana mondiala in 010, atunci cand turneul final s-a jucat in Africa de Sud si cand reusea sa treaca cu 1-0 de Olanda, asta dupa prelungiri. De asemenea, calificarea din acest an a fost cea de-a 14-a din istoria acestei competitii si a 11 consecutiva. Spania este o prezenta constanta la Campionatul Mondial, ea nelipsind din 1978 si pana in prezent.

Maroc in mod normla nu are nici macar cea mai mica sansa la a mege mai departe, dar important este ca a ajuns la Campionatul Mondial, competitie de la care a lipsit in ultimii 20 de ani. Cea mai recenta prezenta a nationalei africane a fost in 1998, atunci cand termina pe locul 18. Drumul acesteia pana aici nu a fost deloc unul usor, ea terminand pe primul loc in Grupa C din turul al treilea al calficiarilor, dar totul s-a decis in ultimul meci, cand a trecut cu 2-0 de Coaste de Fildes, gratie golurilor reusite de DIrarsi Benatia.

Iran este una dintre cele mai slabe nationale prezente la acest turneu final, cel putin avand in vedere  lotul de care dispune. SElectionata antrenata de lusitanul Carlos Queiroz a dominat autoritar Grupa A din cadrul prelminariilor din zona Asiei, unde a terminat neinvinsa, cu 22 de puncte, sapte peste principala contracandidata, Coreea de Sud. Apararea a fost punctul forte al iranienilor, care au primit in cele 10 meciuri decat doua goluri. Pe de alta parte, nu este deloc la prima sa prezenta, aceasta reusind in 2018 sa obtina biletele pentru a 5-a editia a Campionatului Mondial. In 2014 a isesit inca din prima runda, asa cum s-a intamplat la fiecare dintre editiile la care a participat.

Etapa I

  • Maroc – Iran, 15 iunie, ora 18:00

  • Portugalia – Spania, 16 iulie, ora 21:00