Campionatul Mondial din Rusia: Grupa A – prezentare


Uruguay, Rusia si Egipt vor lupta pentru primele doua locuri

In vara lui 2018 urmeaza sa avem parte de cel mai asteptat turneu international la nivel de echipe nationale, Campionatul Mondial din Rusia.

Grupa A aduce la start patru echipe bune, din toate sferele globului pamantesc, insa, prima sansa pare sa o aiba Uruguay, echipa ce provine din America de Sud, urmata de Rusia, Egipt si Arabia Saudita.

Uruguay a terminat pe locul al doilea in calificarile Americii de Sud, cu 31 de puncte, cavand cu zece lungimi mai putine decat Brazilia, echipa care a fost principala ei contracandidata. Nationala antrenata de Oscar Tabarez a depins foarte mult de jocurile jucate acasa, 22 dintre puncte veninnd in fata propriilor suporteri, dar a avut un jucator in forma, Edinson Cavani terminand pe primul loc in clasamentul golgheterilor preliminariilor, acesta marcand 10 goluri din totalul de 32 reusit de Uruguay. Este pentru a 12-a oara in istoria tarii cand se califica la un Campionat Mondial, aceasta reusind in 1950 sa castige titlul. La ultima sa participare, in Brazilia, a terminat pe locul 12.

Egipt s-a calificat fara emotii la Campionatul Mondial din Rusia, aceasta reusind sa termine pe primul loc in turul al treilea al calificarilor din Africa, dintr-o grupa in care a concurat alaturi de Congo, Ghana si Uganda. Aceasta a beneficiat foarte mult de nivelul la care Mohamed Salah evolueaza, jucatorul celor de la Liverpool marcand cinci goluri in aceasta faza, el fiind cel mai bun marcator al echipei. Selectionata antrenata de argentinianul Hector Cuper a reusit a treia calificare din istoria echipei si prima din 1990 si pana in prezent.

Rusia s-a calificat la acest turneul final din postura de echipa gazda, ceea ce inseamna ca nu a luat parte la calificari. In ultimii doi ani a avut doar cateva meciuri oficiale si acelea in cadrul  Cupei Confederatiilor, competitie jucata tot pe teren propriu si din care a fost eliminata inca din faza grupelor. In rest si-a masurat fortele cu nationale precum SPania, Argentina sau Chile, echipe in fata carora s-a prezentat decent in meciurile de pregatire.

Arabia Saudita este considerata outsider al Grupei A, ea provenind din calificarile pentru Asia, acolo unde s-a calificat direct de pe locul secund dintr-o grupa in care a devansat-o pe Australia, dar a terminat in spatele Japoniei, cu un singur punct. De altfel, sauditii au invins-o pe Japonia in ultima etapa, in ceea ce australienii au numit-o conspiratie impotriva lor, rezultat acesta oferindu-i sansa de a evita barajul. Nawaf Al Abed este cel mai bun marcator al echipei, reusind in grupa  din care Arabia Saudita a facut parte, sa incrie de cinci ori.

Etapa I

  • Rusia – Arabia Saudita, 14 iunie, ora 18:00
  • Egipt – Uruguay, 15 iunie, ora 15:00