CAMERUN


Camerun, situata in partea central-vestica a Africii, mai este cunoscuta sub numele de „Africa in miniatura” datorita diversitatii culturale care se gaseste in aceasta tara. Datorita stabilitatii politice si sociale, Camerunul este mai dezvoltat din punct de vedere al infrastructurii fata de majoritatea tarilor africane. Populatia Camerunului este de 22.5 milioane de locuitori, conform unei estimari din 2013. Capitala tarii este Yaounde, iar cel mai mare oras este Douala.

Camerun a participat pana acum la sase editii ale Campionatului Mondial de Fotbal (Spania-1982, Italia-1990, SUA-1994, Franta-1998, Coreea de Sud si Japonia-2002 si Africa de Sud-2010). Camerunezii au obtinut pana acum patru victorii si sapte egaluri la Cupa Mondiala, dintr-un total de 20 de partide. La Campionatul Mondial din Italia-1990, Camerunul a fost prima tara africana care a reusit sa se califice intr-un sfert de finala la un Campionat Mondial. In sferturile de finala camerunezii au fost eliminati de Anglia (3-2 dupa prelungiri), dupa ce in faza optimilor de finala au reusit sa elimine Columbia (2-1, dubla Roger Milla, tot dupa prelungiri). Roger Milla detine recordul de cel mai batran fotbalist care a jucat la un turneu final, acesta avand 42 de ani in 1994, cand a jucat in partida Camerun – Rusia de la Cupa Mondiala din SUA.

Roger Mila

Roger Milla bucuros dupa ce a marcat in poarta Columbiei la turneul final din 1990 (sursa foto: espnfc.com)

Jucatorul cu cele mai multe selectii in nationala Camerunului este Rigobert Song (137). Golgeterul all-time este Samuel Eto`o cu 55 de goluri in 115 selectii. Printre cei mai cunoscuti jucatori care au evoluat pentru nationala africana ii amintim pe: Roger Milla, Patrick M`Boma, Francois Omam-Biyik, Marc Vivien Foe si Geremi.

In prezent nationala Camerunului este antrenata de germanul Volker Finke. Vedetele actualei generatii sunt: Samuel Eto`o (Chelsea Londra), Alex Song (FC Barcelona), Joel Matip (Schalke 04) si Maxim Chopo-Moting (Mainz).

In preliminariile Campionatului Mondial din 2014, Camerun s-a aflat in grupa I din zona africana. Din aceeasi grupa au mai facut parte: Togo, RD Congo si Libia. A castigat grupa cu un total de 13 puncte reusind sa se califice pentru partidele de baraj. In dubla decisiva pentru calificare Camerun a intalnit Tunisia. Camerunezii au reusit sa se califice dupa 0-0 in deplasare si 4-1 pe teren propriu.

Samuel Eto`o

Samuel Eto`o, unul dintre cei mai buni jucatori africani din toate timpurile (sursa foto: zimbio.com)

Camerunul se afla in grupa A la Campionatul Mondial din Brazilia. Din aceeasi grupa mai fac parte Croatia, Brazilia si Mexic. Programul meciurilor Camerunului este urmatorul:

  • 13.06     ora 19.00     Natal         Camerun – Mexic
  • 19.06     ora 01.00     Manaus     Camerun – Croatia
  • 23.06     ora 23.00     Brasilia      Camerun – Brazilia

Cotele Camerunului la Cupa Mondiala Brazilia-2014 (sursa: bet365.com):

  • 501.00 – Castigatoare Cupa Mondiala (a 27-a favorita)
  • 26.00   – Castigatoare grupa
  • 6.00     – Calficare in optimi
  • 26.00   – Calificare in sferturi
  • 81.00   – Calificare in semifinale
  • 151.00 – Calificare in finala

fanii camerun

Fanii Camerunului la un meci al nationalei (sursa foto: informationng.com)

FLORIN

Urmatorul articol : Chile

sursa foto steag : wallpaperstock.net

surse : fifa.com, wikipedia.org