BOSNIA-HERZEGOVINA


Bosnia Herzegovina, parte a fostei Iugoslavii, este singura debutanta de la turneul final al Campionatului Mondial din Brazilia. Aceasta fiind primul turneu final de campionat mondial sau european pentru Bosnia ca tara independenta.

Situata in partea de SE a Europei, Bosnia Herzegovina are 4.4 milioane de locuitori. Capitala si cel mai mare oras al tarii este Sarajevo. Bosnia se invecineaza la V cu Croatia, la E cu Serbia si la SE cu Muntenegru.

Bosnia nu a participat pana acum la nici un turneu final de Campionat Mondial. Bosniacii au jucat pana acum in cinci campanii de calificare la Campionatul Mondial, prima data pentru turneul final din Franta-1998. A jucat o singura data barajul, pentru Campionatul Mondial din Africa de Sud, cand au fost eliminati de Portugalia, dupa doua infrangeri cu acelasi scor, 1-0.

In preliminariile Campionatului Mondial din 2014, Bosnia a facut parte din grupa G, alaturi de Letonia, Lituania, Slovacia, Grecia si Liechstenstein. A termiant grupa pe primul loc, la egalitate de puncte cu Grecia, dar s-a calificat direct la Campionatul Mondial datorita golaverajului superior Greciei.

lituania - bosnia gol

Bucuria de la golul calificarii. Lituania-Bosnia 0-1, la Kaunas (sursa foto: seattlepi.com)

Jucatorul cu cele mai multe selectii in nationala este Zvjezdan Misimovic (80), iar golgeterul all-time este Edin Dzeko cu 33 de reusite in 60 de prezente in nationala Bosniei. Ambii jucatori sunt inca in activitate. Probabil cei mai cunoscuti jucatori bosniaci retrasi din activitate sunt Hasan Salihamidzic si Safet Susic.

In prezent nationala Bosniei este antrenata de Safet Susic. Vedetele nationalei sunt: Edin Dzeko (Manchester City), Emir Spahic (Bayer Leverkusen), Miralem Pjanic (AS Roma), si Vedad Ibisevic (VFB Stuttgart).

edin dzeko

Edin Dzeko, golgeterul Bosniei (sursa foto: uefa.com)

Bosnia Herzegovina se afla in grupa F la Campionatul Mondial din Brazilia. Din aceeasi grupa mai fac parte Argentina, Nigeria si Iran. Programul Bosniei este urmatorul:

  • 16 iunie     Rio de Janiero    ora 01.00   Bosnia  –  Argentina
  • 22 iunie    Cuiaba               ora 01.00   Bosnia  –  Nigeria
  • 25 iunie    Salvador            ora 19.00   Bosnia  –  Iran

Cotele Bosniei la Campionatul Mondial din Brazilia (bet365.com):

  • 151.00  – Castigatoare Cupa Mondiala (a 19-a favorita)
  • 7.00     – Castigatoare grupa
  • 1.83     – Calificare in optimi
  • 4.50    –  Calificare in sferturi
  • 15.00   – Calificare in semifinale
  • 51.00  –  Calificare in finala

bosnia fans

Fanii Bosniei sarbatorind calificarea la Cupa Mondiala (sursa foto: bhdragons.com)

FLORIN

Urmatorul articol: Brazilia

sursa foto steag: worldbulletin.net

surse: fifa.com , wikipedia.org