BELGIA


Parte a Tarilor de Jos, Belgia este situata la S de Olanda si la NE de Franta. Capitala Bruxelles este cel mai mare si mai important oras belgian, aici fiind situat si sediul Comisiei Europene. Cu o populatie de 11.1 milioane de locuitori, Belgia este una dintre tarile care produc anual fotbalisti de top, avand o traditie importanta in fotbalul european si mondial.

Belgia a participat pana acum la 11 turnee finale de Campionat Mondial. A ratat calificarea la editiile din (1950, 1958, 1962, 1966, 1974, 1978, 2006 si 2010). Cea mai mare performanta o reprezinta locul 4 ocupat la turneul final din Mexic 1986. In semifinalele acelui turneu belgienii au fost eliminati de Argentina lui Maradona, dupa un 2-0 in care legenda fotbalului argentinian a marcat ambele goluri.

Belgia a disputat pana acum 36 de meciuri la Cupa Mondiala. Palmaresul lor este de 10 victorii, 9 egaluri si 17 infrangeri.

enzo scifo

Enzo Scifo in duel cu Maradona la turneul din Mexic-1986 (sursa foto: espnfc.com)

In preliminariile Campionatului Mondial din Brazilia, Belgia s-a aflat in grupa A, alaturi de Croatia, Serbia, Macedonia, Scotia si Tara Galilor. A castigat grupa fara probleme, cu 26 de puncte, la 9 puncte distanta de a doua clasata, Croatia, care a obtinut biletele pentru baraj.

Jucatorul cu cele mai multe selectii in nationala Belgiei este Jan Ceulemans (96), iar golgeterii all-time ai Belgiei sunt Bernard Voorhoof si Paul Van Himst, ambii cu cate 30 de goluri. Printre cei mai cunoscuti fotbalisti care au purtat tricoul nationalei Belgiei ii amintim pe: Eric Gerets, Enzo Scifo, Michel Pred`homme si Emile M`Penza.

In prezent nationala Belgiei este antrenata de Marc Wilmots. Vedetele actualei generatii sunt: Vincent Kompany (Manchester City), Eden Hazard (Chelsea Londra), Thibaut Courtois (Atletico Madrid) si Marouane Fellaini (Manchester United).

hazard

Eden Hazard, unul dintre cei mai talentati fotbalisti belgieni (sursa foto: zimbio.com)

Belgia se afla in grupa H la Cupa Mondiala din Brazilia. In aceeasi grupa se mai afla Algeria, Rusia si Coreea de Sud. Programul meciurilor Belgiei este urmatorul:

  • 17.06   Belo Horizonte      ora 19.00    Belgia – Algeria
  • 22.06   Rio de Janiero      ora 19.00    Belgia – Rusia
  • 26.06   Sao Paolo            ora 23.00    Belgia – Coreea de Sud

Cotele Belgiei la Cupa Mondiala Brazilia-2014 (sursa: bet365.com)

  • 15.00 – Castigatoare Cupa Mondiala (a 5-a favorita)
  • 1.66  –  Castigatoare grupa
  • 1.14  –  Calificare in optimile de finala
  • 2.00  –  Calificare in sferturile de finala
  • 4.00  –  Calificare in semifinale
  • 7.50  –  Calificare in finala

fans belgium

Fanii nationalei Belgiei pe stadion (sursa foto: zimbio.com)

FLORIN

Urmatorul articol: Bosnia

sursa foto steag: wallpaperstock.net

sursa: fifa.com , wikipedia.org