Belgia - Anglia. Duel european pentru bronz.

Ziua de 14 iunie oferă în premieră Finala Mică a Campionatului Mondial din Rusia, partidă care are să așeze în teren două echipe rănite care încearcă să își revină într-un timp extrem de scurt din șocul suferit în semifinale. Belgia și Anglia se vor înfrunta de la ora 17:00 pe stadionul din Saint Petersburg unde vor încerca să cucerească bronzul la acest Mondial, medalie care nu va satisface cu nimic așteptările suporterilor, dar va oferi șansa unei bucurii care să acopere din tristețea eliminării de pe panoul principal. Atât belgienii cât și englezii vor încerca să dea totul și să plece spre țara natală cu capul sus, oferindu-le fanilor o ultimă partidă de spectacol la acest Turneu Final.
belgia

Belgia lui Roberto Martinez este în cea mai bună perioadă de când s-a lansat acest proiect al federației belgiene de a realiza o selecționată extrem de competitivă pentru a reușit să triumfe la un campionat mondial sau european. Dacă în urmă cu câțiva ani Marc Wilmots a încercat pe cât se poate să câștige o astfel de competiție, faptul că majoritatea jucătorilor nu ajunseseră la maturitatea de care aveau nevoie sau grupul nu era atât de bine legat, au condus la demiterea acestuia și la un nou plan de reorganizare a acestei idei. Și iată cum după alți doi ani de luptă la nivelul grupului, la nivelul mentalului jucătorilor vine mult așteptatul Turneu Final din Rusia unde această națională a Belgiei este privită la poate cel mai înalt nivel din toate timpurile. Acest lucru s-a remarcat în jocurile din grupe unde Belgia a defilat în fața unor selecționate ca Tunisia, Panama și chiar Anglia, britanicii ne arătând prea multe șanse în fața acestei selecționate.

În optimi au avut mari probleme contra japonezilor care conduceau cu scorul de 0-2, dar forța grupului deținut de Roberto Martinez și-a spus cuvântul, reușind să se califice cu scorul de 3-2 în următoarea fază eliminatorie. Sferturile au oferit o partidă memorabilă contra Braziliei, dar nu din privința scorului cât a jocului prestat de ambele formații. Belgienii au reușit să se impună cu scorul de 2-1, ieșind în evidență prin cele două caracteristici esențiale: rezistență și viteză. Din păcate, drumul belgienilor s-a încheiat cu semifinala pierdută contra Franței în care jocul acestora a fost cu totul diferit față de meciurile precedente, fiind inexplicabilă lipsa de atitudine a fotbaliștilor antrenorului spaniol. Criticile au curs după această prestație și se așteaptă ca Hazard&Co să nu forțeze prea tare în Finala Mică, loc 3 care ar șterge puțin rușinea jocului contra francezilor.

Echipa probabila Belgia: Thibaut Courtois; Jan Vertonghen, Vincent Kompany, Toby Alderweireld; Axel Witsel, Kevin De Bruyne, Nacer Chadli, Thomas Meunier; Marouane Fellaini, Eden Hazard; Romelu Lukaku

Anglia a venit la acest Turneu Final într-o formulă schimbată în totalitate față de ultimul Mondial cu dorința de a ajunge cât mai sus de această dată. Naționala engleză a pus accent foarte mult pe calitatea jucătorilor tineri și promovarea acestora și astfel că la cârma acestei echipe a ajuns un tânăr antrenor de perspectivă, Southgate, în care federația își pune mari speranțe că va putea readuce Anglia pe culmile succesului. Cele trei partide disputate de-a lungul grupelor au însemnat foarte mult pentru această generație, majoritatea încercând să reajungă la capacitatea din timpul campionatului regulat.Perioada din grupe a fost favorabilă testelor contra selecționatelor din Panama și Tunisia, cel mai greu adversar fiind Belgia, dar rezultatul nu a contat deoarece englezii reușiseră deja să se califice pe tabloul optimilor. Columbia a fost prima echipă care a fost răpusă în fazele eliminatorii de către băieții lui Southgate, englezii arătând extrem de motivat, reușind totuși grazie și norocului deoarece calificarea s-a realizat la 11 metri unde britanicii aveau să treacă peste blestemul loviturilor de departajare.

Sferturile au adus poate cel mai așezat adversar de la această Cupă Mondială, Suedia. Lucrurile au stat cum nu se putea mai bine pentru Kane&Co care au reușit calificarea într-o manieră categorică. Din nefericire, naționala lui Southgate s-a oprit în semifinale după un joc inexplicabil realizat de Lingard&Co contra Croației. După un 1-0 din minutul 5, naționala britanică nu a reușit să se mai desprindă de cel puțin două ori și iată cum croații au reușit în cele din urmă miracolul, izbutind să se califice în finala Campionatului Mondial. Deși se cunoștea lipsa de maturitate a acestei formații, mulți se așteptau ca Alli&Co să nu resimtă acest lucru, dar iată că nu a fost așa. Finala Mică poate să fie momentul de descătușare mai ales că vor întâlni o națională mult mai rănită, Belgia.

Echipa probabila Anglia: Jordan Pickford; Kyle Walker, John Stones, Harry Maguire; Kieran Trippier, Dele Alli, Jordan Henderson, Jesse Lingard, Fabian Delph; Raheem Sterling, Harry Kane.

Cred că în această Finală Mică nu există o favorită certă așa cum prefațează casele de pariuri această partidă, Belgia având cota mai mică fiind cea care are șanse mai mari să își atribuie medalia de bronz. Anglia a arătat și ea excelent de-a lungul acestui Turneu Final având și ea șansa ei în acest duel, deși problema acestei naționale nu este neapărat supărarea de după semifinale cât pierderea unor jucători ca Walker, Henderson sau Trippier care nu știu dacă joacă în acest joc. Totuși, sunt de părere că cel mai indicat pronostic este cel pe goluri deoarece de această dată nu se va mai pune atât de mult accentul pe apărare și vor încerca să dea totul pentru a câștiga, singura șansă de a triumfa fiind atacul.

Pronosticuri HJK - O.Ljubljana