AUSTRALIA


Australia, situata intre oceanele Pacific si Indian, este singura tara care ocupa un intreg continent. Fara o traditie bogata in fotbal, sportul numarul unu fiind rugby-ul, australienii nu sunt o natiune cu mari performante la nivel mondial. Cu 22.8 milioane de locuitori, Australia, este una dintre tarile cu cele mai mici densitati ale populatiei din lume (2.8 loc/km2).

Australia a participat pana acum la doar trei editii ale Campionatului Mondial. Prima calificare a fost la mondialul din Germania-1974, unde a obtinut un singur punct (0-0 cu Chile) si nu a marcat nici un gol. La al doilea mondial (Germania-2006), australienii au reusit cea mai mare performanta a lor din istoria participarii la CM, calificarea in optimile de finala, unde au fost eliminati de Italia. La ultimul mondial (Africa de Sud-2010) echipa Australiei nu a reusit sa treaca de faza grupelor, desi au invins Serbia cu 2-1 si au remizat 1-1, cu Ghana.

harry kewell v italia

Harry Kewell sarbatorind golul calificarii in optimile CM din 2006 (sursa foto: theage.com.au)

Australia a jucat pana acum 10 meciuri la Cupa Mondiala, palmaresul lor fiind de doua victorii, trei remize si cinci infrangeri.

Desi ca pozitie geografica se afla in zona OFC (Oceania Football Confederation), Australia participa la competitiile organizate de Federatia Asiatica de Fotbal (AFC). Astfel in preliminariile CM din Brazilia, Australia a jucat in a treia runda a calificarilor (primele doua runde nu le-a jucat), intr-o grupa cu Oman, Arabia Saudita si Thailanda. A castigat grupa cu 15 puncte din 18 posibile, obtinand calificarea in grupele principale, alaturi de Oman. A terminat pe doi in grupa B principala, in spatele Japoniei, ambele echipe obtinand biletele pentru Brazilia. Din aceeasi grupa au mai facut parte Oman, Irak si Iordania.

Jucatorul cu cele mai multe selectii in nationala Australiei este Marc Schwarzer cu 109 prezente in nationala. Golgeterul all-time al australienilor este Tim Cahill cu 31 de goluri in 66 de prezente. Printre jucatorii cei mai cunoscuti din istoria australienilor ii mai amintim pe Harry Kewell, Brett Emerton, Lucas Neill si Mark Viduka.

tim cahill

Tim Cahill, golgeterul all-time al Australiei (sursa foto: theguardian.com)

In prezent nationala Australiei este antrenata de Ange Postecoglu. Vedetele actualei echipe ale Australiei sunt: Luke Wilkshere (Liverpool), Tim Cahill (NY Red-Bulls), Mile Jedinak (Crystal Palace).

Australia se afla in grupa B la Campionatul Mondial din Brazilia. Din aceeasi grupa mai fac parte Spania, Olanda si Chile. Programul meciurilor Australiei este urmatorul:

  • 14 iunie   ora  01.00    Cuiaba               Australia – Chile
  • 18 ounie  ora  19.00    Porto Alegre      Australia  – Olanda
  • 23 iunie   ora  19.00    Curitiba             Australia  – Spania

Cotele Australiei la CM din Brazilia ( bet365.com)

  • 501.00  –  Castigatoare CM (a 28-a favorita)
  •   34.00  –   Castigatoare grupa
  •     8.00  –  Calificare in optimi
  •   26.00 –   Calificare in sferturi
  •  101.00 –  Calificare in semifinale
  •  201.00 –  Calificare in finala

fanii australiei

Fani australieni la un meci de fotbal (sursa foto: foxsports.com.au)

FLORIN

Urmatorul articol : Belgia

sursa foto steag: wallpaperstock.net

surse: wikipedia.org, fifa.com