ARGENTINA


Argentina, tara tangoului si a lui Maradona, se afla in fata unui mondial cu o incarcatura aparte. Mondialul se desfasoara in tara marii rivale, Brazilia. Un succes in Brazilia ar insemna mult mai mult pentru fani decat un succes in oricare alta parte.

Situata in partea de SE a Americii de Sud, Argentina are o populatie de 40,1 milioane de locuitori, majoritatea traind in capitala Buenos Aires. Un alt fapt interesant legat de geografia Argentinei este ca aici se gaseste cel mai sudic oras din lume, Ushuaia.

Argentina a participat pana acum la 15 dintre cele 19 turnee finale ale Campionatului Mondial. Sud-americanii au lipsit doar de la editiile din: Franta-1938, Brazilia-1950, Elvetia-1954 si Mexic-1970. Argentinienii s-au incoronat de doua ori campioni mondiali (Argentina-1978 si Mexic-1986) si de doua ori au disputat ultimul act. In finala din 1978, argentinienii avandu-l ca lider in teren pe Mario Kempes au reusit sa invinga in finala, Olanda cu scorul de 3-1(d.p.). Cel de-al doilea trofeu suprem l-au castigat dupa o finala cu Germania de Vest in care au invins 3-2. Turneul din 1986 a fost turneul in care a stralucit Diego Armando Maradona. La acest turneu s-au marcat, dupa multi specialisti, cel mai frumos gol in istoria Campionatelor Mondiale, dar si cel mai controversat (celebra „Mana a lui Dumnezeu”) ambele marcate in acelasi meci cu Anglia, de catre acelasi jucator, legendarul Diego Maradona. Finalele le-au pierdut in fata Uruguayului (4-2 in 1930) si a Germaniei (1-0 in 1990).

diego maradona

Maradona marcand cu mana in poarta Angliei (sursa foto: theguardian.com)

Argentina a disputat 70 de meciuri la Cupa Mondiala, castigand 37 si pierzand 20, alte 13 partide le-au terminat la egalitate.

S-au calificat fara emotii la Campionatul Mondial din 2014, dupa ce au castigat grupa Americii de Sud, cu doar doua infrangeri in 16 partide.

Jucatorul cu cele mai multe selectii in reprezentativa Argentinei este Javier Zanetti (145), iar golgeterul all-time este Gabriel Omar Batistuta, cu 56 de goluri in 78 prezente. Multi fotbalisti de legenda au imbracat tricoul nationalei Argentinei, printre ei ii amintim pe Diego Maradona, Roberto Ayala, Mario Kempes si Ariel Ortega.

mario kempes

Mario Kempes in tricoul nationalei (sursa foto: taringa.net)

In prezent nationala Argentinei este antrenata de Alejandro Sabella, iar vedetele pumelor sunt: Lionel Messi (FC Barcelona), Angel Di Maria (Real Madrid), Gonzalo Higuain (Napoli) si Kun Aguero (Manchester City).

Argentina se afla in grupa F la Cupa Mondiala din Brazilia. In aceeasi grupa se mai afla Bosnia, Iran si Nigeria. Programul meciurilor Argentinei este urmatorul:

  • 16 iunie    Rio de Janiero     ora 01.00    Argentina  –  Bosnia
  • 21 iunie    Belo Horizonte    ora 19.00    Argentina  –  Iran
  • 25 iunie    Porto Alegre       ora 19.00    Argentina  –  Nigeria

Cotele Argentinei la Campionatul Mondial din 2014 (sursa: bet365.com)

  • 5.50 –  Castigatoare Cupa Mondiala (a 2-a favorita)
  • 1.22 –  Casigatoare grupa
  • 1.04 –  Calificare in optimi
  • 1.28 –  Calificare in sferturile de finala
  • 1.90 –  Calificare in semifinale
  • 3.00 –  Calificare in finala

fanii aregentinei

Fanii Argentinei pe Estadio Monumental (sursa foto: dailymail.co.uk)

FLORIN

Urmatorul articol :  Australia

sursa foto steag : wallpaperstock.net

sursa : fifa.com, wikipedia.org