Situatia grupelor de calificare la Cupa Mondiala din 2014


După cum probabil ştiţi, aseară s-au disputat numeroase partide din grupele de calificare la Cupa Mondială din Brazilia, care va avea loc în 2014. În aceste partide am avut parte atât de echipe care ne-au confirmat că au jucători cu calităţi ofensive, capabili să treacă de absolut orice defensivă, cât şi echipe de la care ne-am fi aşteptat la mai mult, însă probabil acestea au avut o zi nefastă.

poza1Grupa A pare a fi grupa în care surprizele nu mai pot apărea, favoritele acestei grupe instalându-se destul de confortabil pe primele 2 locuri, este vorba de Belgia, respectiv Croaţia. Echipa lui Igor Stimac era conştientă că şansele la prima poziţie a grupei, care ar califica direct naţionala Croaţiei la Mondiale, rămân intacte numai dacă ar învinge naţionala Serbiei. Calculele hârtiei însă, de multe ori, rămân doar pe hârtie, Croaţia reuşind doar o remiză în faţa Serbiei, rămânând astfel la 5 puncte în urma Belgiei, care a învins Scoţia în deplasare cu scorul de 2-0 prin reuşitele lui Defour, respectiv Mirallas. Se conturează astfel o naţională solidă a Belgiei, care în mod normal ar trebui să se califice fără dificultăţi la Mondialele de anul viitor.

poza2Grupa B este protagonista uneia dintre surprizele serii, Cehia – Armenia 1-2, Bulgaria reuşind să rămână astfel pe al doilea loc al grupei, cu 10 puncte, chiar dacă a fost învinsă de Italia în deplasare cu scorul de 1-0 (scorul preferat al italienilor, de altfel). Este o grupă în care orice este posibil când vine vorba de echipa care se va califica la baraj, deoarece 3 echipe au număr identic de puncte (Cehia, Armenia, Danemarca), adică nouă, toate trei fiind la numai 1 punct de Bulgaria. Italia se distanţează autoritar de aceste 4 echipe, având 7, respectiv 8 puncte avans.

poza3Grupele C şi D sunt oarecum identice, cel puţin ca număr de puncte ale primelor 2 clasate din cele două grupe: Germania 19 puncte, Suedia 14 puncte – Olanda 19 puncte, România 13 puncte. În timp ce Germania şi Olanda par de neoprit în grupele lor (chiar dacă Olanda a reuşit in extremis o remiză împotriva Estoniei, cu un gol de 2-2 al lui van Persie în minutul 94), Suedia şi România sunt favorite certe pentru baraj. România a reuşit aseară să ne ofere o demonstraţie de forţă, învingând Ungaria cu un 3-0 sec, partidă în care echipa maghiară nu s-a regăsit absolut deloc, nu a reuşit să îşi creeze mari ocazii de gol iar pasele naţionalei României au avut, în mod surprinzător ţinând cont de partidele precedente, o eficacitate nu perfectă, dar suficientă încât să îi surprindă pe fundaşii echipei maghiare. Echipa naţională a României a arătat ca o echipă care îşi doreşte cu tot dinadinsul să ajungă la baraj (urmând ca în acel moment să se gândească şi la calificarea la Mondiale), şi a reuşit să se impună atât printr-un joc colectiv reuşit, cât şi prin individualităţi, Chiricheş reuşind din nou ieşiri din defensivă cu mingea la picior cu o relaxare debordantă, nemaipomenind execuţia de generic a lui Mihai Pintilii de la golul de 2-0, gol care ne-a făcut să ne gândim la calificarea la baraj. Cu această prestaţie excelentă a tricolorilor, aceştia s-au revanşat oarecum pentru prestaţia de-a dreptul jalnică, cu un joc fără orizont, din partida de la Budapesta, încheiată 2-2 (România reuşind să egaleze abia în prelungirile partidei prin Alexandru Chipciu).

Alte mari surprize în partidele de aseară au fost: Georgia – Franţa 0-0, Elveţia – Islanda 4-4 (de la 4-1 pentru elveţieni, ultimul gol fiind parcat în prelungirile partidei, în minutul 91), scorul serii fiind înregistrat în partida Ucraina – San Marino 9-0.

În celelalte grupe de calificare, favoritele din acest moment la primele 2 locuri sunt: Elveţia, Norvegia, Portugalia, Rusia, Bosnia & Herzegovina, Grecia, Anglia, Muntenegru, Spania şi Franţa.

Sperăm ca această campanie să fie una de bun augur pentru echipa României, iar aceasta să reuşească să se califice la Campionatul Mondial din 2014, să încheie perioada de secetă care datează din 1998, acela fiind ultimul Campionat Mondial la care s-a calificat echipa naţională, în acea vreme evoluând pentru echipa naţională personalităţi ale fotbalului românesc precum Viorel Moldovan, Adrian Ilie sau Dan Petrescu. HAI ROMÂNIA !

scris de Emil Ardelean