Romania se bazeaza pe Olanda in ultimele doua meciuri de calificare


Romania se bazeaza pe Olanda in ultimele doua meciuri de calificare

romania-tricolori-renderDupă cum ştim, în ultimele campanii de calificare, fie Mondiale, fie Europene (cu o singură excepţie), România a avut mai mereu nevoie de minuni sau de jocul rezultatelor pentru a se califica, nereuşind niciodată să îşi consolideze unul dintre cele două locuri fruntaşe necesare calificării, 2002 fiind ultimul an în care România reuşeşte să se califice la barajul pentru Mondiale. Acel baraj rămâne unul de tristă amintire însă, deoarece, chiar dacă România se afla la numai două meciuri de calificarea la Mondiale, Slovenia a reuşit să se califice în detrimentul tricolorilor. Atunci abia începea căderea naţionalei României, care încă se resimte, echipa tricoloră nereuşind să se califice la vreun Campionat Mondial de 15 ani, mai exact din 1998.

Oamenii îşi doresc mai mult. Cu toţii ne dorim mai mult, însă trebuie să ne vedem şi posibilităţile, lotul cu care pornim la “luptă”. Acesta nu este deloc unul de excepţie, ci mai degrabă mediocru, acest lucru fiind decisiv în partida cu Turcia de pe Arena Naţională, în care, din păcate, românii au clacat, aceea fiind o înfrângere care ne-a spulberat în totalitate entuziasmul de după meciul cu Ungaria, unde românii reuşiseră să etaleze un joc combinativ de calitate, împotriva unei echipe mai slab cotată decât Turcia, totuşi. Momentele importante fac întotdeauna diferenţa între o echipă de valoare şi o echipă a cărei valori este pusă sub semnul întrebării datorită oscilaţiilor de formă, iar diferenţa a fost făcută în acea partidă.

Calculele sunt cu atât mai complicate în cazul tricolorilor. Stăm şi ne gândim, şi desigur că ne dorim cu toţii o calificare la Campionatul Mondial din Brazilia 2014. Aruncând însă o privire (pentru a nenumărata oară) la clasamentul grupei de calificare, constatăm că şansele există, dar nu sunt foarte mari. România are nevoie de victorii împotriva Andorrei si Estoniei, asta este bătut în cuie şi nu e greu de realizat, aceste două echipe nefiind mari sperietori ale Europei. Este adevărat că nici România nu mai este o echipă de speriat de foarte mult timp, însă sperăm că are forţa să îşi adjudece cele 6 puncte în aceste două partide. Calculele încep să devină mai dificile când ne gândim la contracandidate. Turcia este la egalitate de puncte cu România, 13, însă cu un golaveraj mai bun. Ungaria este pe poziţia secundă cu un punct în plus faţă de Turcia şi România, având un total de 14 puncte. Din asta reiese că am avea nevoie ca Turcia şi Ungaria să nu reuşească să obţină mai mult de 4 puncte din cele două meciuri pe care le mai au de disputat. Avantajul României (dacă se poate numi avantaj) este că ambele echipe mai au de jucat cu Olanda, echipă care a reuşit deja să îşi atingă obiectivul, fiind mathematic calificată la Mondiale.

Chiar dacă România ar termina pe locul 2, mai există un impediment în calea calificării la baraj. Grupele sunt în număr de 9, însă barajul nu se poate organiza cu 9 echipe deoarece, automat, una dintre echipe nu ar avea cu cine să joace. Astfel, se face un clasament între echipele care vor încheia grupa pe locul 2, iar una dintre aceste echipe (cea mai slab clasată ca număr de puncte şi golaveraj) nu va prinde barajul, în ciuda faptului că a reuşit să încheie pe locul secund în grupa de calificare. În acest caz, nu numai victoriile şi jocul rezultatelor ar conta, ci şi golaverajul, motiv pentru care ideal ar fi ca România să înscrie cât mai multe goluri în aceste două partide rămase.

Calculele pot fi date peste cap foarte uşor, mai ales dacă Ungaria reuşeşte surpriza în această seară şi învinge în Olanda, ceea ce este foarte greu de crezut, chiar dacă olandezii ar putea aborda meciul din această seară cu jucători care au evoluat mai puţin până în acest moment. Calculele rămân de cele mai multe ori doar calcule, ceea ce se întâmplă fiind de multe ori opusul a ceea ce ne-am dori noi. Viitorul apropiat nu pare a fi deloc favorabil în ceea ce-i priveşte pe tricolori, însă, cu o ultimă speranţă (fie ea cât de mică), încercăm să susţinem naţionala României şi aşteptăm o minune, o calificare la Mondiale, chiar dacă aceasta este dificil, dacă nu chiar aproape imposibil de realizat.

scris de Emil Ardelean