Romania coboara in clasamentul FIFA


Deasupra noastra e Japonia

Nu putem spune neaparat ca reflecta cu adevarat clasamentul FIFA valoarea echipelor nationale, o dovada in acest sens facand-o locul 7 ocupat de Romania in luna august a anului 2015.

De atunci „am luat-o la vale” destul de repede, in acest moment clasamentul reflectand mult mai bine valoarea „tricolorilor”. Daca luna trecuta ne aflam pe locul 41 in clasamentul FIFA, acum am cazut pana pe 45, paradoxul facand insa ca in acest interval sa nu pierdem niciunul din cele doua meciuri disputate. Nu este cea mai proasta pozitie ocupata de nationala Romaniei in 2017, aceasta venind in lunile aprilie si mai, cand am ocupat locul 47.

Romania coboara in clasamentul FIFA, aflandu-se in spatele Japoniei, dar in fata Cehiei.

Alte formatii modeste situate in fata Romaniei sunt Peru (10), Costa Rica (22), Irlanda de Nord (23), Iran (34) sau Republica Democrata Congo (35). In schimb, suntem in fata Cehiei (46), Greciei (47), Ungariei (53), a Coastei de Fildes (61) sau a Rusiei (65)  Intr-un clasament in care sunt incluse doar tari europene, Romania se situeaza pe pozitia 26, in spatele Bosniei si in fata Cehiei. Fata de luna septembrie, cel mai mult a coborat Ecuador (de pe 35 pe 60), cel mai mare urcus avandu-l Turkmenistan (de pe 136 pe 114).

Romania coboara in clasamentul FIFA

In 2017 Germania si Brazilia si-au impartit prima pozitie, acum nemtii aflandu-se primii, cu 1631 puncte, iar brazilienii pe locul secund, cu 1619 puncte. Cele doua sunt la mare distanta de Portugalia si Argentina, pe care le desparte doar un punct, intre Belgia si Polonia, ocupantele pozitiilor 5 si 6, diferenta fiind de 10 puncte. Primele 6 nationale din clasament si-au pastrat pozitia fata de luna septembrie.

Franta a urcat o pozitie, fiind pe 7, iar Spania 3, aflandu-se pe 8, in top 10 intrand, de asemenea, Chile si, daca va vine sa credeti, Peru. Marea perdanta dintre formatiile de top este Elvetia, care a coborat 4 pozitii, aflandu-se pe 11. Elvetienii vor disputa play-offul, dupa ce in ultima etapa din faza grupelor au pierdut cu Portugalia, ratand astfel sansa de a se califica direct la CM2018.

Venirea lui Cosmin Contra la nationala ne face sa speram ca Romania isi va ridica putin nivelul in urmatorii ani, suficient incat sa se califice la EURO2020, gazduit si de Bucuresti. Astfel, o urcare in top 30 ar fi realizabila. Pana la preliminariile CE2020 insa, Romania va disputa doua amicale in noiembrie, cu Turcia si Olanda, insa probabil si in lunile martie si iunie ale anului viitor. In urma acestora ne vom face o idee privind asteptarile noastre de la Romania in preliminariile pentru EURO2020, insa si pentru noua Liga a Natiunilor.