Pandurii si Steaua, un singur punct in primele doua etape ale grupelor europene


dbzDeşi probabil ne-am fi aşteptat la cu totul altceva decât ceea ce am văzut în aceste prime două etape, se pare că de această dată valoarea, sau mai degrabă lipsa de valoare a campionatului în care evoluează cele două echipe cauzează aceste rezultate într-o oarecare măsură, deoarece, spre exemplu în cazul Stelei, înainte de partida cu Chelsea, o forţă a campionatului englez, echipa bucureşteană disputase meciuri cu FC Botoşani şi Timişoara. Nici nu putem să stăm să comparăm cele două nume, Botoşani vs. Chelsea, deoarece ar fi o pierdere de timp evidentă.

steaua-chelseaHaideţi să începem prin a analiza partida dintre Steaua şi Chelsea. Înainte de fluierul de start, lipsa de încredere era mai mare decât de obicei, asta şi datorită faptului că nici Chelsea nu mai era echipa care era învinsă de Steaua în urmă cu câteva luni în optimi, având de asemenea un antrenor cu un mare renume în întreaga lume, Jose Mourinho. Un alt factor important era faptul că echipa londoneză venea mult mai montată pentru a-şi adjudeca cele trei puncte puse în joc, ţinând cont că pierduseră în mod surprinzător pe Stamford Bridge în prima etapă a grupelor, 1-2 cu echipa elveţiană FC Basel. Lista motivelor pentru care şansele Stelei erau infime nu se termină aici, deoarece nici Steaua nu mai este echipa care o elimina pe Ajax la loviturile de departajare în sezonul precedent, jucători exponenţiali precum Chiricheş, Rusescu (transferaţi) sau Chipciu (accidentat) dispărând din peisaj. De asemenea Adrian Popa, jucătorul care reuşea să aducă un plus de imaginaţie şi viteză în jocul Stelei pare de nerecunoscut, fiind doar o umbră a acelui jucător cu calităţi ireprosabile de acum câteva luni. Toate acestea au fost ingredientele ideale ale unei înfrângeri pe cât de ruşinoasă, pe atât de aşteptată, scor 0-4, partidă în care Schurrle nu a avut nici o problemă în a trece de „jaloanele” bucureştene. Singurul jucător remarcat de mine (şi cred că nu sunt singurul care l-a remarcat) a fost Cristian Tănase, care, spre deosebire de Popa, are o ascensiune evidentă ţinând cont de prestaţiile mai puţin reuşite din sezonul precedent, şi sperăm să continue în acelasi ritm, iar coechipierii acestuia să reuşească de asemenea să se achite mai eficient de îndatoriri, deoarece în această competiţie greşelile trebuie să fie cât mai rare pentru a putea spera la ceva.

ferreira-panduriiNu ştiu ce părere aveţi voi, însă după ce am urmărit confruntarea dintre Ferreira şi Pandurii Târgu Jiu, am rămas cu un gust de-a dreptul amar, chiar dacă cei de la Pandurii sunt debutanţi în grupele unei competiţii europene. Am văzut un joc în care cei de la Pandurii păreau vlăguiţi, în frunte cu Eric, echipa gorjeană dorind să conserve cu orice preţ avantajul luat în minutul 5 prin Momcilovic în urma unei lovituri de colţ, după o greşeală impardonabilă a unui fundaş advers. Această retragere prematură, din păcate, este întâlnită la toate echipele româneşti, acestea preferând să stea la cutie după ce marchează, în loc să practice un joc ofensiv în continuare pentru a-şi mări avantajul. Cu exceptia acestei mentalităţi greşite, un aspect negativ în jocul Pandurilor este faptul că aceştia doresc mereu să atace pe flanc, căutând mereu pase în lateral pentru eventuale centrări. Foarte rar am văzut încercări de verticalizare sau atac pe centru, ceea ce nu este deloc de bun augur pentru o echipă care îşi doreşte să realizeze vreo performanţă notabilă în Europa. Nici Ferreira nu a arătat ca o echipă sigură pe ea, dar în minutul 48 reduta Pandurilor a cedat (era de aşteptat, ţinând cont maniera în care se apărau), în urma unei faze în care fundaşii Pandurilor n-au reuşit să facă altceva decât să urmărească faza care s-a încheiat cu gol. Până la final nu au mai fost multe faze notabile în dreptul celor două echipe, astfel că partida s-a incheiat cu scorul de 1-1, un scor conform cu realitatea din teren.

În continuare sperăm ca jucătorii noştri să se trezească şi să încerce, să se străduiască să se ridice la nivelul adversarilor din grupe, deoarece simpla prezenţă în faza grupelor nu este suficientă într-o ţară în care fotbalul este cel mai urmărit şi iubit sport. TREZIŢI-VĂ, BĂIEŢI, AVEM NEVOIE ATÂT  DE PUNCTE, CÂT ŞI DE PRESTAŢII MAI BUNE !

scris de Emil Ardelean