Pandurii si Steaua, deziluziile primei etape a grupelor


dbzCu toţii ne-am fi dorit ca echipele româneşti care ne reprezintă în grupele competiţiilor europene, mai exact două, Pandurii în Europa League şi Steaua în Champions League, să reuşească să ne reprezinte mai bine decât au făcut-o. Mi-aş fi dorit şi eu să scriu acum cu o mai mare fericire în suflet, cu mândria rezultatelor, însă sunt nevoit să văd mai mult părţile negative ale celor două partide, pentru că în cazul înfrângerilor trebuie să ne gândim mai degrabă la ceea ce s-a greşit decât la ceea ce s-a realizat conform planului.

Înaintea zilei de miercuri, toate erau bune şi frumoase, aşteptam cu mare nerăbdare să vedem meciul Stelei. Cei mai optimişti dintre suporterii Stelei, dar şi optimiştii în general sperau chiar la o victorie a Stelei, ceea ce mi se părea chiar şi în acel moment fantezist, deoarece diferenţa de valoare „se vedea din avion”, iar informaţiile de ultim moment cum că va fi folosit Kapetanos în postura de titular în detrimentul lui Piovaccari m-a făcut să realizez că şansele Stelei sunt infime, aproape nule. Am tot respectul faţă de Laurenţiu Reghecampf, este un profesionist desăvârşit, însă consider că folosirea unui jucător care a evoluat într-un singur meci sub culorile roş-albastre, şi acela contra unei echipe mediocre a campionatului nostru, Săgeata Năvodari, nu a fost o alegere inspirată din partea acestuia. Unii vor afirma că o echipă nu stă într-un singur jucător, însă trebuie să ţinem cont că împotriva unei echipe precum Schalke 04 nu putem să ne prezentăm cu jucători precum Kapetanos sau Piovaccari, este nevoie de un atacant veritabil, însă se pare că acestea sunt posibilităţile în momentul de faţă. Ceea ce mi-a mai adus un zâmbet pe faţă după acest scor de neprezentare administrat Stelei a fost interviul celor de la DigiSport cu Alexandru Bourceanu, un jucător cu o evoluţie mai presus de medie în partida de miercuri, care, atunci când a fost întrebat de ce nu şi-au mai revenit după primirea primului gol (încasat după o neînţelegere între Szukala şi Tătăruşanu), acesta a oferit un răspuns pe cât de simplu, pe atât de plin de haz: “Păi am încasat golul 2”. Un răspuns atât de hazliu, care din păcate reflectă adevărul crunt al acestei partide. Sperăm ca Steaua să realizeze mai mult in următoarele partide, pentru că este nevoie de puncte pentru a spera la ceva în continuare.

În privinţa Pandurilor, toţi speram să reuşească să realizeze mai multe decât Steaua, chiar dacă în cazul acestora părea foarte greu, deoarece Pandurii pornea din postura de echipă debutantă, iar modul în care a reuşit să se califice în grupe ne-a surprins pe toţi. Acum, echipa din Târgu Jiu, după extazul calificării, era obligată să nu se facă de râs in prima etapă a grupelor acestei competiţii, chiar dacă intâlnea o echipă mult mai bine cotată, având chiar un jucător achiziţionat de la Pandurii, Alexandru Vlad. Aceştia nu au reuşit să obţină vreun punct, pierzând cu 0 – 1 partida disputată la Cluj (stadionul din Târgu Jiu nu este omologat pentru partidele din grupe). După cum se aştepta oricine, echipa din Dnepopetrovsk a controlat ostilităţile, uneori dându-ne impresia chiar că îşi conservă energiile pentru partidele ce urmează, ratând ocazii monumentale. Pandurii au arătat un joc cu care ne-am obişnuit, au încercat un joc combinativ, însă au dezvoltat majoritatea acţiunilor pe benzi, în careul celor de la Dnepr fiind foarte multe centrări, atacul poziţional fiind aproape inexistent în cazul echipei gorjene. Chiar dacă Pandurii a pierdut această partidă de debut în grupe, suntem încrezători că vor obţine minim un punct în deplasare cu Pacos de Ferreira, o echipă care pare să nu se mai regăsească după sezonul precedent, când au reuşit o surpriză de proporţii, terminând pe locul al 3-lea în campionatul Portugaliei. Succes, Pandurii!

scris de Emil Ardelean