Evolutiile jucatorilor romani din campionatele straine


Evolutiile jucatorilor romani din campionatele straine

În privinţa jucătorilor români care evoluează peste hotare, sunt destul de puţine de zis ţinând cont de faptul că majoritatea sunt rezerve la echipele lor de club şi mulţi dintre ei ajung şi la echipa naţională din postura de rezerve eterne, după aceea mirându-ne de ce rezultatele naţionalei sunt cele care sunt. În fine, dar acesta este alt subiect, unul mai delicat, care va fi abordat cand va fi momentul potrivit.

v2Vlad Chiricheş, după cum probabil ştiţi, este transferul cel mai scump din istoria Ligii 1, 9,5 mil. Euro. Chiar şi-aşa, acesta trebuie să muncească din greu pentru a fi titular în Premier League, un campionat competitiv şi echilibrat totodată. Până în acest moment a arătat aceeaşi siguranţă pe care o aşteptam cu toţii în partida din Cupa Ligii Angliei cu Aston Villa (4-0) cât şi în Europa League împotriva echipei ruse Anzhi (2-0), ambele partide fiind disputate în deplasare. Sperăm să nu aibă soarta lui Costel Pantilimon, care este întotdeauna rezerva lui Joe Hart, însă nu ştim ce ne rezervă viitorul.. în orice caz, sperăm să fie unul cât mai strălucit pentru acesta.

 

v1Răzvan Raţ este un jucător care evoluează în străinătate de mulţi ani, fiind câţiva ani chiar în angrenajul echipei lui Mircea Lucescu, Şahtior Doneţk. În acest sezon, acesta evoluează pentru West Ham United, şi pare să fi intrat deja în vizorul antrenorului echipei londoneze, evoluând în postura de titular în ultimele 3 partide, din care West Ham a obţinut o victorie nesperată, 3-0 în deplasare cu Tottenham, echipă la care Chiricheş a fost rezervă neutilizată, două înfrângeri:  1-0 în deplasare cu Hull City, echipă nou-promovată în Premier League, respectiv 2-3 acasă cu Everton, o echipă care este una dintre echipele bune din acest campionat. Ne bucurăm că Raţ a reuşit să devină într-un timp atât de scurt titular, fiind cu atât mai greu cu cât are şi o vârstă destul de înaintată, având 32 de ani.

v3Alexandru Maxim a reuşit cu brio să îşi confirme forma extraordinară arătată la Pandurii Târgu Jiu, şi se pare că Bundesliga i se potriveşte ca o mănuşă stilului său. Acesta a fost titular în aproape toate partidele din acest sezon de Bundesliga (cu excepţia disputelor cu Freiburg şi Mainz, cu Freiburg intrând pe parcurs din postura de rezervă) şi a reuşit să înscrie de 3 ori, să aibă 3 pase de gol şi să obţină penalty-uri pentru echipa sa. A fost, după cum ar spune foarte mulţi, creierul din spatele lui Ibisevic, atacantul celor de la Stuttgart. Începutul acestuia a fost oarecum ezitant, însă a reuşit să ne demonstreze pe parcurs că prima impresie nu contează în mare măsură în fotbal şi are voinţa, talentul şi calităţile necesare pentru a fi un titular incontestabil în unul din campionatele mari ale Europei.

Dacă ar sta lucrurile atât de bine şi în cazul altor jucători, ar fi nemaipomenit. Din păcate, însă, majoritatea jucătorilor români care pleacă în străinătate aplică deviza “născut talent, mort speranţă”, ajungând chiar să ne mirăm când le auzim numele, aducându-ne aminte cât de remarcaţi erau în România, însă în străinătate nu au reuşit să se remarce.  Cel mai recent caz este cel al lui Raul Rusescu, un jucător exponenţial în echipa Stelei şi cel mai bun marcator al bucureştenilor. În momentul de faţă, acesta nu prinde nici măcar lotul, ultima dată când acesta a fost inclus în lot fiind într-o partidă din turul 3 preliminar al Europa League cu Mladost Podgorica, atunci fiind chiar titular şi reuşind o dublă. De atunci, însă, nu a mai prins lotul echipei spaniole, iar semnele nu sunt deloc bune. Există multe alte astfel de cazuri, însă este de prisos să le menţionăm, fiind foarte trist cât de mulţi jucători români sunt aduşi de echipe din străinătate doar ca soluţii de avarie. Speranţa la mai bine rămâne întotdeauna, însă după cum decurg lucrurile, nu vor avea loc mari schimbări în viitorul apropiat.

scris de Emil Ardelean