Cronica unui derby de Cluj de la fata locului


Soare si multa caldura..asa a inceput ziua la Cluj.
Ieri, pe 24 martie 2014, s-a scris istorie. ” U ” a reusit sa-si invinga rivala de-o viata dupa 4 decenii. Si a facut-o cu stil. Chiar pe teren advers, in Gruia. Ok, si aici as putea sa trantesc un rezumat al meciului si gata articolul. Nu, n-o s-o fac..
N-o sa o fac pentru ca ceea ce s-a intamplat ieri la Cluj e un exemplu pentru toti iubitorii de fotbal din Romania.
E ora 17:00. Primii fani ai Universitatii se aduna pe ” Eroilor ” , un loc plin de istorie pentru suporterii clujeni. E unul din locurile preferate de ” incalzire ” a suporterilor universitari dupa celebra ” Piezisa ” , o strada care rascoleste o groaza de amintiri studentilor clujeni.

cluj
Se face ora 18:00. Mai sunt 3 ore pana la meci. Suporterii U-isti isi incep recitalul. Nu lipsesc incurajarile pentru favoriti si nici ” urarile de bine ” pentru rivali. ” N-avem bani / N-avem avere / Pe Somes sa curga bere ! ” a fost una din scandarile preferate ale clujenilor. Si cum este o vorba veche in vocabularul ultrasilor de pretutindeni : ” No pyro , no party ” , petardele si tortele au fost prezente si ele.
Putin dupa ora 18:00 apare un mic conflict cu Jandarmeria, moment in care suporterii ( peste 1000 ) pleaca grupat spre stadionul din Gruia.

cluj4

Un drum de 25 de minute de mers pe jos s-a facut in 45. Cu opriri pe trecerea de pietoni, cu opriri pentru a face celebrul ” Galata”. Cu putin inainte de ora 19:00, inainte sa urce dealul care sa-i duca spre stadionul din Gruia, cativa stropi de ploaie isi fac aparitia. Si cum asta nu ar fi destul, in maxim 5 minute se porneste o ploaie torentiala. Un dus rece, extrem de rece. Inca-l simt.
Se face ora 19:10, ploaia torentiala continua. Si cum toate astea nu ar fi fost destule, pe langa faptul ca era o ploaie rece de tot, batea vantul destul de tare. I-a oprit asta pe fanii Universitatii? Deloc ! Au cantat si mai tare !

cluj2

cluj3
Se face 19:30 si intram pe stadion. Fanii lui ” U ” sunt cam 1500. Si asta cu o ora si jumatate inainte de meci. De partea cealalta, rivalii Universitatii, cei de la CFR, o ” mana de oameni ” in comparatie cu cei de la „U ” , cam 100.
Ceea ce s-a intamplat apoi…e de domeniul fantasticului. Oamenii care sustin Universitatea Cluj sunt fantastici. Sunt fanatici. Pentru ei, ” U ” e mai mult decat o vocala, e un simbol. Am auzit multe cifre ale presei dupa acest meci referitor la numarul fanilor Universitatii.Cei mai fanatici fani ai Universitatii spun ca au fost peste 7000. Initial, dupa meci, presa a scris ca au fost 2500. Si-au corectat greseala si majoritatea au scris in cronica meciului ca au fost peste 4000. Adevarul e undeva la mijloc. 7000? M, cam mult. 4000? M, cam putin. Eu as estima ca au fost undeva la 5000 +. Din minutul 1 pana in minutul 93, pe stadion s-a auzit doar galeria lui ” U „. S-a cantat de aproximativ 3 ori : ” In deplasare / Voi sunteti in deplasare ” din partea U-istilor pentru CFR-isti.
Singurul moment in care suporterii CFR-isti( in jur a 1000 de oameni)  au fost peste cei de la ” U ” au fost cele 15-20 de secunde de dupa golul acestora. Apoi, cei 5000 de fani ai Universitatii au cantat din nou. ” Lupta U ” s-a auzit imediat dupa golul CFR-istilor.
Golul lui Ciupe a pus capac unei prestatii superbe a intregii suflari Universitare clujene.
” U ” a fost ieri superioara atat in tribune cat si pe teren lui CFR. Daca in tribune nu ar fi trebuit sa fie o surrpiza, pe teren, jucatorii lui ” U ” au aratat ca merita sa poarte insemnele Universitatii. Am vazut fani care plangeau dupa meci; de fericire.
In ceea ce privesc evenimentele de ieri de pe Eroilor si cele din timpul partidei, suporterii lui ” U ” au dat o lectie tuturor despre cum trebuie sa-ti incurajezi echipa. Au indurat frig, vant, sete si foame. Sunt poate printre cele mai bune exemple de suporteri care stau langa echipa cand ii e mai greu.  Un exemplu demn de urmat pentru toti suporterii romani, indiferent cu ce echipa tin !
Curry