Cazul amenzilor ONJN / Bet365. Interviu cu reprezentantii ONJN


Cazul amenzilor ONJN / Bet365. Interviu cu reprezentantii ONJN

Am asistat in ultimele doua saptamani la un adevarat scandal pornit de la faptul ca zeci de mii de romani, care au pariat in perioada 11-30 septembrie la casa de pariuri online Bet365, sunt pasibili acum de sanctiuni care pornesc de la avertismente pana la amenzi destul de mari.

S-au scris zeci, poate sute de articole si s-au facut emisiuni TV pe aceasta tema, insa putine dintre ele au reusit sa faca putina ordine, sa clarifice lucrurile si sa explice in mod corect si obiectiv cauzele acestei stari de fapt.

In incercarea noastra de a face putina lumina in acest caz si de a prezenta intr-un mod absolut obiectiv a situatiei, am solicitat conducerii ONJN o intalnire la care am adresat toate intrebarile cititorilor nostri. La aceste intrebari au raspuns Doamna Presedinte ONJN Odeta Nestor si Directorul General ONJN Tudor Simota.

Tot interviul a durat peste 2 ore si discutiile au atins toate punctele de interes major in ceea ce priveste situatia jocurilor de noroc online in Romania la ora actuala. Mai jos aveti un rezumat la cele mai importante aspecte:

Este Bet365 vinovata pentru situatia creeata?

Nu putem stabili vinovati, insa putem exprima fapte. Noi am facut ce nu a facut nici o alta institutie. La nivel de conducere am stat de vorba cu toata lumea: cu operatorii, cu asociatiile de profil, cu procesatorii de plati si cu toti care sunt implicati in domeniul jocurilor de noroc online.

Am avut cel putin 5 intalniri cu reprezentantii Bet365. In decizia comunicata se subliniaza faptul ca licenta intra in vigoare de la 1 octombrie 2015 conform legii. Avem documente semnate de reprezentatii acestora in care isi asuma faptul ca au inteles si cunosc prevederile legale in domeniul jocurilor de noroc in Romania. Operatorii aveau obligatia de a informa jucatorii daca detin sau nu drept de operare in Romania.

S-a spus ca ONJN lasa de dorit la nivelul de comunicare, au fost cateva „balbaieli”

La nivel de comunicare se poate mai bine. In acest moment avem doar doua persoane in acest departament iar una este in concediu medical. Nu cautam scuze, insa aceasta este situatia actuala, cautam solutii sa imbunatatim si acest aspect.

Cine a fost la noi si a fost interesat am dat puncte de vedere si informari. Nu au fost „balbaieli”, ci procedura normala si va pot explica : Bet365 a fost inclusa pe lista neagra pentru ca licenta a fost anulata. S-a scos de pe acea lista pentru ca s-a acordat un termen de 30 zile jucatorilor sa isi retraga fondurile. Daca ramanea acolo, furnizorii de servicii de internet blocau accesul si foarte multi jucatori ramaneau cu banii neretrasi.  Bet365 a avut o perioada scurta cu drept de operare iar in aceasta perioada ,pariurile au fost facute legal.

Cate amenzi vor fi si cum se va decide ce sanctiune se aplica fiecarui jucator?

Legea speciala se coroboreaza cu prevederea generala si prevede sanctiunile respective. Inspectorii nostri invita la sediu jucatorii care au jucat in perioada 11-30 septembrie pentru a stabili situatia individuala a fiecaruia. Dorim sa stim si punctul de vedere al jucatorului precum si explicatiile sale in legatura cu datele furnizate de operator(explicatiile si obiectiunile jucatorilor sunt obligatorii de consemnat).

Contraventiile exista, legea a fost incalcata si trebuiesc aplicate sanctiunile. Va asigur insa ca tinem cont de situatia fiecarui jucator in parte si vom acorda avertismente celor cu rulaje mici. Vorbim aici de rulaje pana in 4-5 mii euro. Cunoastem sistemul foarte bine ,dar operatorii fac bani din aceste rulaje.

S-a spus deja si la televiziune, marea majoritate a jucatorilor in aceasta situatie vor primii avertismente. Sunt si cazuri de rulaje foarte mari, cel mai mare care il avem este de  peste 1,3 milioane de euro. Avem multe cazuri de rulaje de zeci si sute de mii de euro in cele 20 zile.

Invitam jucatorii la sediul nostru pentru a clarifica situatia: poate unii nu au stiut, poate altii au fost informati gresit in legatura cu situatia legala sau poate altii au fost plecati din tara. Inspectorii nostrii vor tine cont de aceste aspecte, insa au fost si cazuri in care persoanele invitate au refuzat sa colaboreze, au avut atitudini refractare si in aceste cazuri nu putem face prea multe.

S-a speculat mult ca ati face unele jocuri de interese, ca legea a fost facuta cu „dedicatie”

Legea in vigoare in acest moment este una dintre cele mai bune in domeniu din Europa. Taxarea este la un nivel scazut fata de celelate tari europene(16% GGR).

Am adus peste 60 de milioane de euro la bugetul statului fara sa cheltuim nimic doar din mediul online plus taxele ce vor fi platite lunar pentru operarea efectiva pe viitor In tara se adauga si banii bagati de operatori in piata de publicitate si alte servicii conexe. Nu am favorizat pe nimeni, iar ca dovada in acest moment avem 14 operatori licentiati. Toti operatorii care au dorit sa se licentieze au fost tratati la fel – indiferent ca sunt mari sau mici, lucru adus in vedere operatorilor de fiecare data.

Dimpotriva, in ceea ce priveste mediul online au fost unele concesii. Impozitarea pentru jucatori se face la retragere si nu la fiecare castig asa cum se procedeaza la casele de pariuri land based.

Tot pentru a le facilita procesul de licentiere am acceptat certificarile si documentele existente deja si depuse in alte tari unde acestia aveau deja licenta, lasandu-le un termen de un an pentru a completa dosarul de licentiere conform normelor legale din Romania.

Am avut 90 de zile de amnistie pentru toti operatorii. Am avut un dialog permanent cu cei mai mari operatori. Din pacate unii au ales sa continue sa incalce legea. Cei interesati au venit, au platit si acum functioneaza legal.

Mai sunt si alti operatori mari care au beneficiat de amnistie insa care au preferat sa astepte sa vada daca vom aplica legea si piata noastra va functiona corect , legal si concurential, prin luarea masurilor impotriva celor ce nesocotesc legea in continuare.

Va pot da exemplul Germaniei, unde se incearca reglementarea jocurilor de noroc online. Acolo putem spune ca s-a dorit protejarea brandurilor autohtone, deoarece propunerile inaintate de guvernul federal au fost respinse de landurile care au autonomie.

Un alt aspect pe care s-a discutat mult este libera circulatie a serviciilor in spatiul comunitatii europene, trebuie sa va spun ca exista o directiva in acest sens in care se mentioneaza clar ca serviciile de jocuri de noroc la distanta nu se supun acestui principiu.

Asa cum va spuneam la inceput de articol, aceasta discutie a fost mult mai ampla, am retinut cele mai importante aspecte:

  • Se vor da avertismente la majoritatea jucatorilor care au facut rulaje sub 5000 euro.
  • Legea actuala este una foarte buna care a adus bani la buget, s-a reusit dupa multi ani taxarea corecta a unui domeniu din care companiile faceau profituri mari si nu plateau absolut nimic.
  • Toti operatorii interesati au fost tratati in mod egal, nu s-au creat avantaje pentru nimeni(in piata sunt cu drept de operare si operatori mari).
  • In timp, piata se va stabiliza si operatorii care vin cu cele mai bune oferte si servicii adresate jucatorilor se vor impune.
  • Sunt protejate fondurile jucatorilor prin depunerea acestora la o banca din Romania
  • Operatorii vor avea obligatia de a confirma identitatea jucatorilor in 30 de zile pentru a proteja minorii