Calificarea Romaniei la baraj si posibilii adversari


romania-la-barajÎn ciuda faptului că înainte de ultimele două partide rămase în grupa de calificare la Cupa Mondială era destul de mult pesimism în privinţa unei eventuale calificări la baraj, se pare că Olanda a reuşit să îşi confirme statutul, fiind motivaţi şi de faptul că îşi doreau să ocupe unul dintre locurile din urna capilor de serie, iar două victorii erau pe deplin necesare pentru portocala mecanică pentru a avea şanse să-şi atingă scopul. Chiar şi-aşa, aceştia stau la mâna Uruguay-ului, dar asta este mai puţin important pentru noi, românii.

Chiar dacă, în cele din urmă, România a reuşit să se califice in extremis la baraj, semnele în continuare nu par a fi bune. Din câte s-au putut observa şi în meciul cu Estonia, în care victoria a fost adjudecată de România, jocul tricolorilor pare să prezinte în continuare multe lacune atât în atac, cât şi pe faza defensivă. Trebuie să cugetăm şi asupra acestor aspecte deoarece, dacă tricolorii vor aborda în aceeaşi manieră şi barajul, şansele acestora de a se califica la Cupa Mondială vor fi infime, dacă nu chiar nule.

Posibilii adversari ai României la baraj nu sunt ţări de neluat în seamă (ocupând şi acestea, la rândul lor, poziţia secundă în grupele lor): Croaţia, Portugalia, Grecia şi Ucraina. Biletele pentru Brazilia ale tricolorilor ţin strict de o dublă manşă cu una dintre aceste echipe, adversarul României urmând să fie aflat luni, la tragerea la sorţi. Toate aceste ţări deţin jucători cu calităţi deosebite, însă, dacă ar fi să ne gândim care adversar ar fi mai facil (deşi România cu siguranţă n-ar avea o misiune uşoară cu niciuna dintre aceste echipe), acesta ar fi cu siguranţă Croaţia sau Grecia. În privinţa Portugaliei şi Ucraina, chiar dacă aceste echipe nu etalează un joc colectiv de un nivel foarte inalt, acestea pot oricând face diferenţa prin individualităţile pe care le posedă jucătorii acestora.

Întrebarea pe care ne-o punem cu toţii ar fi: cum ar trebui să abordeze România aceste două partide, indiferent de adversar, pentru a obţine ceva? România are a doua şansă, indiferent de adversar, asta este cert, însă pentru a reuşi o calificare-surpriză, tricolorii trebuie să se agaţe de orice oportunitate, ceea ce nu pare a fi foarte uşor ţinând cont seninătatea şi lejeritatea cu care se şutează la poartă, cel mai indicat exemplu fiind Bogdan Stancu, un jucător sub standardele unei echipe de baraj, după părerea mea. Desigur, sper şi îmi doresc ca acesta să mă contrazică în meciurile care urmează, pentru că, în acest moment, putem spune că se poate face primăvară cu o singură floare, dacă aceasta apare la momentul potrivit! Haideţi să încercăm să susţinem echipa naţională, chiar dacă s-au calificat cu o oarecare doză de şansă, pentru că o echipă trebuie susţinută atât la bine, cât mai ales la greu! HAI ROMÂNIA !

scris de Emil Ardelean