Amenzile ONJN / Bet365 - Am pus-o de un nou scandal!


Amenzile ONJN / Bet365 – Am pus-o de un nou scandal!

Voiam sa inchid acest subiect insa citesc si ma minunez in fiecare zi de articolele si emisiunile care apar peste tot in media romaneasca : peste noapte cu mic si mare toti redactorii de la absolut orice ziar, site sau televiziune au devenit mari analisti si specialisti fie in ale pariurilor, fie in drept.

Cum la moda sunt subiectele de scandal, nu e nici de mirare ca mai toate titlurile contin cuvintele: BOMBA, INCREDIBIL, EXTRAORDINAR sau altele de acest gen si se termina inevitabil cu „click aici”. Stau si ma intreb oare cand subiectul va fi tratat la Maruta, la Simona Gherghe sau eventual la Capatos ( cu cel putin 2 perechi de sani goi si un cur gol). De fapt, daca tot e la moda treaba asta cu pariurile, FAC PARIU ca insusi Dan Diaconescu moare de ciuda ca nu are cum sa trateze subiectul pe la OTV!

Deci, dragilor ce s-a intamplat defapt? Ei bine, pe scurt, statul roman a decis sa reglementeze piata jocurilor de noroc online  si sa incepa sa taxeze si aceste activitati care genereaza multe sute de milioane de euro(lucru normal spun eu, trebuie taxati si „baietii” cu firme prin diverse insule sau paradise fiscale) . Zis si facut! Au facut o lege (de altfel una buna spre marea mea uimire) si s-au pus pe treaba. Operatorii au reactionat, unii au salutat legea, au indeplinit conditiile si au luat licenta, altii au preferat sa astepte sa vada ce si cum si si-au platit doar darile catre stat, dar nu au luat licenta, iar altii pur si simplu au renuntat la piata noastra. Bet365 a platit din urma, a obtinut licenta, a incalcat legea, a pierdut licenta. Faptul ca a incalcat legea timp de 20 de zile, a creeat cadrul pentru ca aproximativ 55.000 de romani sa incalce legea si sa fie amendati. De aici incolo SCANDAL si dezastru, se dezbate se discuta, se cauta vinovati, se pun la cale rascoale sau mai nou ca e la moda, petitii online. Dar haideti sa detaliem si sa vedem exact ce si cum s-a intamplat:

Firul evenimentelelor.

 • 29.12.2014 – Guvernul Romaniei modifica ordonata de urgenta 77/2009  prin O.U. 92/2014 (practic legea jocurilor de noroc) si aliniaza legislatia romaneasca la normele europene in acest domeniu. La acel moment, am discutat cu foarte multe persoane avizate in domeniu atat din tara cat si din afara, iar parerea a fost unanima: „Dom`le este o lege foarte buna!”. Stirea a fost anuntata in premiera si cu materiale exclusive de siteul nostru. Articolul aici.
 • 12.06.2015 – Intra in vigoare legea 124/2015 prin care se aproba O.U 92/2014 din 29.12.1015. Desi propusa intr-o forma agreeata de toate partile implicate, se introduce suplimentar masura de a se platii retroactiv incepand cu 2010 a unei taxe de 20% din GGR de catre potentialii operatori interesati sa obtina licenta. Unele surse de incredere sustin ca aceasta masura de taxare ar fi fost introdusa la presiunea operatorilor de jocuri de noroc land-based ( casele de pariuri de la colt de strada, salile de pacanele, etc).

 • 12.06.2015 – Intra in vigoare  amnistia de 90 de zile pentru toti operatorii sa isi clarifice situatia in Romania, caz in care absolut toti puteau opera legal si fara nici o sanctiune pana in 10 septembrie 2015. Tot in aceste 90 de zile cei care doreau sa aplice pentru licenta in Romania trebuiau sa plateasca retroactiv sumele datorate, sa intocmeasca documentatia si sa aplice.
 • 03.07.2015 – Primii 3 operatori sunt licentiati. Desi emise pe 24.06.2015, primele decizii de licentiere apar pe siteul oficial ONJN decat pe 03.07.2015. Dintre cei 3 operatori listati doar Netbet si Winmasters incep campanii de publicitate agresive si investesc mult in marketing. Restul operatorilor care nu au luat licenta pot opera legal, sunt inca in termenul de 90 de zile propus de aministie. Prevederea legala conform careia licenta devine activa cu 1 ale lunii urmatoare, pentru cei 3 operatori, de asemenea nu are efect datorita amnistiei.
 • 24.07.2015 – Odeta Nestor, Presedintele ONJN declara : ”Îi atenționăm pe toți cei ce joacă pe platformele on-line că, după data de 10 septembrie, le va fi restricționat accesul către platformele de joc și va exista o mare probabilitate ca banii pe care îi au pe aceste platforme să fie blocați. Băncile sunt obligate să ne ofere tot concursul, în acest sens. Iar operatorii de pariuri care vor licența, trebuie să-și achite datoriile din urmă, în timp de 90 de zile, adică 20 la sută din profitul obținut din decembrie 2010 încoace. Dacă nu, o să-i alergăm și îi vom găsi!” pentru sport24h.ro. Articolul aici.
 • In acelasi articol se avertizeaza CLAR asupra faptului ca : „Legea prevede foarte clar că participarea la jocuri de noroc neautorizate pe teritoriul României constituie contravenție și este sancționată cu o sumă considerabilă, cuprinsă între 5.000 și 10.000 lei. Existau sancțiuni și în legislația anterioară, măsurile fiind mult mai dure, legislația prevăzând închisoare de la 6 luni la 2 ani. După expirarea celor 90 de zile prevăzute de perioada de amnistie, vom intra în forță, sancționând fără excepție toți jucătorii care vor continua să joace pe platformele ilegale, deoarece îi putem identifica după datele pe care le-au folosit pentru a accesa aceste platforme.” Odeta Nestor pentru sport24h.ro
 • 29.08.2015 – Se afla numele altor 6 operatori care au obtinut licenta, printre care si nume grele din industrie: Pokerstars, 888, Betfair si Unibet. Suntem inca in perioada de amnistie, despre Bet365 inca nu se stie nimic.
 • 02.09.2015 – Numarul total al operatorilor autorizati si inclusi pe lista ONJN ajunge la 13 . Bet365 nu apare pe aceasta lista, mai sunt doar 8 zile pana la expirarea amnistiei. Apar unele zvonuri ca nu ar dori sa plateasca, se discuta intens pe aceasta tema. Detalii in acest articol.
 • 10.09.2015 – Ultima zi de amnistie . Aflam dintr-un interviu obtinut de sport24h.ro de la d-nul Simota ca: „Bet365 nu se află printre cei cu licență, dar s-a încadrat în perioada de amnistie și a achitat ce avea de achitat din urmă(n.r. – 20% din profitul obținut din 2010 încoace;). Sunt pe drumul spre primirea licenței, mai sunt de parcurs câteva etape, conform legii. Se fac celelalte proceduri de autorizare” – sport24h.ro. Citeste articolul complet aici.
 • 11.09.2015 / 30.09.2015 – Bet365 NU are licenta valabila de operare. Peste 55.000 de pariori ignora acest fapt, le este permis accesul la platforma de joc si comit contraventii. In aceasta perioada am intrebat la serviciul de live chat Bet365 daca sunt in legalitate. Raspunsul a fost fara echivoc acelasi : Suntem reglementati de Guvernul din Gibraltar si avem drept de operare.
 • 01.10.2015 – ONJN actualizeza lista neagra. Nume mari din industrie sunt introduse pe aceasta lista, Bet365 nu este listata ca fiind ilegala, dar nu apare nici pe lista cu cei 13 care au obtinut dreptul de functionare.
 • 01.10.2015 – Bet365 accepta noi jucatori pe platforma , se publica numarul deciziei ONJN prin care au primit dreptul de functionare legal pe teritoriul Romaniei. Tehnic vorbind, in acest moment, desi nu este anuntat oficial de ONJN, sunt 100% legali.
 • 06.10.2015 – In premiera si cu materiale exclusive siteul nostru anunta faptul ca, desi ONJN nu a comunicat oficial daca au sau nu licenta ( exista deja una publicata chiar pe siteul bet365) , RISCA si cel mai probabil va pierde licenta din cauza ca nu au respectat legea. De asemenea am anuntat ca vor fi amenzi catre pariori. Citeste articolul aici.
 • 07.10.2015 – Oficial ONJN comunica ca Bet365 are licenta. In sfarsit, anuntul mult asteptat este facut si lista cu operatorii legali este actualizata.
 • 15.10.2015 – Bet365 pierde licenta. Dupa doar 8 zile de la anuntul oficial de acordare a dreptului de functionare Bet365, pe siteul ONJN apare informatia ca aceasta licenta a fost anulata. Urmeaza o serie de balbaieli si fastaceli din partea Oficiului, este trecuta pe lista neagra, este scoasa si de pe cea neagra si cea a celor aprobate. Se pune pe site o simpla informare prin care se anunta anularea licentelor precum si faptul ca jucatorii au termen 30 de zile sa retraga fondurile. Citeste articolul aici.
 • 17.10.2015 – Bet365 suspenda accesul jucatorilor la conturi. Decizie de forta a marelui operator, conturile sunt suspendate, desi s-a dat termen de catre ONJN de 30 de zile pentru retragere. Pariorii raman cu banii blocati si dau vina pe ONJN. Bet365 anunta in mod oficial ca vor contesta decizia ONJN si ca spera sa revina cat mai curand pe piata. Citeste articolul aici.
 • 19.10.2015 – Primele amenzi sunt date jucatorilor. Asa cum anuntam apar si primele amenzi cu sume cuprinse intre 5.000 si 10.000 RON. Pariorii sunt panicati, se prefigureaza dezastru total – aproximativ 55.000 de pariori sunt pasibili de aceasta amenda. ONJN se balbaie iar, purtatorul de cuvant spune ca se vor da in functie de rulaj, apoi revine si precizeaza ca toti vor primii amenzi. Ulterior intervin si „greii” din ONJN : Simota si Nestor care afirma in diverse publicatii ca totusi vor fi si avertismente. Citeste articolul aici.
 • 19.10.2015 – Prezent. Can-Can! Apar zeci, sute de materiale pe aceasta tema cu titluri apocaliptice. Indiferent de pregatire si experienta in domeniu, toate publicatiile au devenit experte atat in legislatie, cat si in industria jocurilor de noroc. Se baga frica in zeci de mii de oameni cu aceste titluri doar pentru a face trafic si a smulge cateva clickuri.

Cine sunt vinovatii ?

Tot acest scandal  inceput este EXCLUSIV vina operatorului Bet365! CU BUNA STIINTA au operat ilegal si au permis la peste 55.000 de clienti sa savarseasca contraventii.

Pariorii sunt indignati si dau vina pe ONJN. In unele publicatii se speculeaza ca in spate ar fi Sebastian Ghita si Winmasters. Pisica moarta si urat mirositoare este aruncata de la unii la altii si panica este totala.

ONJN poarta doar o mica parte din vina, mai mult morala sa spun asa, pentru proasta comunicare. Textul legii este destul de clar: NU esti pe lista cu cele aprobate, esti ilegal. PUNCT. Orice parior care consulta lista putea sa vada.

Personal cred ca lista neagra este total inutila, sunt mii de siteuri de jocuri de noroc care trebuiesc identificate si incluse. Mai simplu si eficient este metoda cu lista celor aprobate pe principiul se afla acolo,deci este legal.

Cine a avut de castigat ?

Aceasta este intrebarea zilei. Cu siguranta pariorii nu: au pierdut una dintre cele mai bune case de pariuri si au mai luat si amenda(sau urmeaza sa ia). Sunt in situatia vorbei din popor : si f**t si cu banii luati. Cam in aceeasi situatie se afla si Bet365, dar repet acestia si-au facut-o cu mana lor!

Se vehiculeaza si insista tare mult pe ideea Ghita – Winmasters. Sunt zvonuri ca acesta ar fi in spatele companiei Winmasters si destul de multa lume vorbeste despre asta. Personal nu cred ca a avut atata putere incat sa le spele creierul celor de la Bet365 si sa ii determine sa opereze ilegal timp de 20 de zile.

Si care ar fi fost logica? De ce Winmasters sa traga sforile incat sa elimine Bet365? Erau siguri ca vor prinde ei clientii acestora? Sunt pe piata si alte case de pariuri online cu mult mai bune decat Winmasters. Eventual sa le fi spalat creierul si la jucatori si sa ii duca fortat la Winmasters.

De castigat au avut toti cei care aveau licenta la un loc. TOTI, absolut toti. Ce e frapant e ca nimeni nu sesizeaza alt aspect destul de important. Casele de pariuri offline ( cele de la colt de strada) au avut MAI MULT de castigat decat operatorii online! Pariorii terorizati de zecile de articole, in care se intarea ideea ca ai jucat online inseamna ca vei lua amenda de 100 de milioane, deja vad o alternativa mai sigura si legala in aceste case de pariuri de la colt de strada!

Reprezentantii caselor offline au pus prima piedica celor de la online prin solicitarea expresa a taxarii retroactive cu 20% din 2010 incoace! 3 din cele 4 entitati, care au semnat si depus sesizarea catre ONJN prin care se semnala ca Bet365 si Bwin functioneaza ilegal , sunt asociatii ale operatorilor land-based! Desigur toate actiunile acestea au fost corecte si intemeiate din punct de vedere legal.

Ce facem cu amenzile? Cei care au pariat dupa 01.10.2015 au pariat legal!

Pana acum nu au aparut foarte multe amenzi, iar cele care au fost facute public s-au dat pentru rulaje mari si foarte mari. V-ati mira sa vedeti aceste sume care se ridica peste nivelul catorva zeci de mii de euro. In acest caz nu cred ca pentru respectivii ar fi o problema sa plateasca.

Grosul il reprezinta totusi jucatorii mici cu acestia va fi marea problema. Imi vine foarte greu de crezut ca se vor acorda amenzi pentru rulaje de cateva sute de lei. Chiar mai marii ONJN au declarat recent ca acestia vor fi sanctionati cu avertismente.

Fiecare parior are si dreptul de a contesta amenda primita daca considera ca este nejustificata sau disproportionata cu fapta comisa si sunt la fel de sigur ca vor avea castig de cauza in orice instanta din tara daca au un rulaj mic si au primit amenda de 10000 Ron.

Deci dragilor NU vine sfarsitul lumii haideti sa ne calmam si sa vedem fiecare in parte ce sanctiune vom primii apoi vom vedea ce vom face. La urma urmei este o amenda contraventionala si nu una penala!

Vorbeam zilele trecute cu un foarte cunoscut jucator de poker online care a fost chemat la ONJN pentru ca a jucat la Bwin in perioada respectiva. I s-a prezentat situatia si optiunile pe care le are: recunoasterea faptei si implicit amenda minima sau opusul care era sanctionat cu amenda maxima de 10.000.

Am vazut petitii, intitiative, pagini anti-ONJN si tot felul de chestii de genul acesta. Sincer, mi se par in zadar aceste incercari si fara sanse de reusita. Sper doar ca ONJN sa aiba discernamant si sa aplice sanctiunile intr-un mod in care sa reflecte gravitatea situatiei. In rest, singura varianta o avem in instante sa contestam.

Sunt peste 55.000 de potentiali contraventienti. Fizic vorbind, nu este suficient timp pentru sanctionarea tuturor in termenul de prescriptie al contraventiei. Deci parerea mea este ca vor fi invitati la sediu doar cei cu rulaje mari si foarte mari.

Cei cu rulaje mici sa stea linistiti

Cei care se agita cel mai tare sunt cei care au pariat sume mici, de regula pariorii romanii nu depun si nici nu ruleaza sume mari. Este saracie mare la noi!

Speriati ca si-au incercat norocul cu cativa zeci de lei, acestia incing forumurile si siteurile de profil. Ii inteleg si le spun sa stea calmi, nu vor primi nici o amenda. Chiar daca prin absurd sa spunem ca vor aparea si astfel de amenzi, orice instanta din tara le va da castig de cauza daca vor solicita preschimbarea in avertiment.

MAI MULT: PRIMA amenda pentru rulaj mai mic de 500 ron primita de oricine din Romania, PROMIT sa o platesc din propriul buzunar! Atat de mult cred ca cei de la ONJN vor avea si vor trata cu responsabiliate aceasta problema care din pacate a devenit una de interes national!

P.S. Nu fac jocurile nimanui, personal aveam mult mai mult de castigat cu Bet365 in piata. Dar lucrurile se indreapta intr-o directie gresita – cel putin parerea mea. Asa cum am spus la inceput este un articol de opinie si atat. Ca sunteti sau nu sunteti de acord cu mine este alta discutie pe care va invit sa o continuam fie pe facebook fie aici in comentarii.

Mi-ar fi placut mai multa comunicare din partea ONJN. Chiar acum ar fi oportuna o informare pe siteul oficial referitoare la aceasta situatie: cine si pe ce critetrii va fi amendat si toate raspunsurile la  intrebarile pariorilor nedumeriti

Mi-ar mai fi placut sa nu se grabeasca ONJN-ul cu aplicarea acestor sanctiuni. Normele de aplicare ale legii ar trebui sa apara curand, norme care se pare ca vor clarifica putin si aspectul acesta. Din cate am inteles s-ar fi prevazut si posibilitatea reducerii la jumatate in cazul in care se platesc in 48h. Tot aceste norme se pare ca ar da posibilitatea inspectorilor care aplica aceste sanctiuni sa fie mai flexibili.

Marco.