10 calificari consecutive in grupe


Acum 9 ani pe stadionul Ghencea a inceput ascensiunea Stelei cu victoria contra lui CSKA Sofia, in prima runda a preliminarilor. Ce a urmat e de povestit nepotilor.

Victorii in grupele Cupei Uefa ( actuala Europa League ) cu Liege si Beskitas, si 2 infrangeri la limita cu Bilbao si Parma. Steaua se calificase in fazele superioare ale unei competitii europene dupa 12 ani de seceta ( ultima oara a fost in sferturile uefa cup winners cup). A urmat turul cu Valencia, unde spaniolii ne-au batut cu-n 2-0 sec. In retur ros-albastrii au izbutit minunea pe un stadion de liga judeteana, au batut cu 2-0 detinatoarea cupei Uefa, si s-au califcat la penalty-uri!!! Andrei Cristea a facut meciul vietii, iar Di Vaio ne-a califcat in optimi. Turul cu Villarreal ne daduse sperante, 0-0 acasa era un rezultat bun. Un gol inscris in Spania ne-ar fi adus in mare parte calificarea, dar n-a fost sa fie, am pierdut cu 2-0 la fel cum am piedut si cu Valencia.

Anul urmator, pretentiile patronului si jucatorilor au crescut, iar in grupe n-am pierdut nici un meci, ba mai mult distrugand acasa pe Lens si pe Halmstads, iar facand 2 remize albe in Italia si Germania, cu Sampdoria si Hertha. Au urmat victoriile cu Heerenven, cu Real Betis si calificarea dupa 2 egaluri cu Rapid, sfertul uefantastic. Ce a urmat, reprezinta cea mai dramatica semi-finala din istoria Stelei… Dica a marcat in Romania si am castigat cu un 1-0 meritat si asteptat de toti compatriotii, de altfel. In Anglia am inceput bine, 2-0, trebuia doar sa ne aparam, dar Maccarone nu a fost de accord si a reusit dubla din postura de rezerva, ultimul gol venind la ultima faza a meciului…

In sezoanele urmatoare. au urmat calificarile in grupele Ligii, 3 la rand mai exact, dar niciodata reusind sa ne calificam in optimi. Dupa aceea 4 calificari consecutive in UEL, unde dupa primele 2 sezoane mai putin reusite, am reusit sa ne calificam in saisprezecimi, si dupa in optimi dupa 2 victorii istorice contra lui Ajax, si detionatoarea trofeului la acel moment, Chelsea. Sezonul acesta ne-am calificat in grupele UCL, dupa o pauza dureroasa de 5 ani.

In tot acest timp, Steaua a doborat recorduri, de participari consecutive in grupele unei competitii europene venind intotdeauna din preliminarii.. Ne-a facut sa fim mandri ca suntem romani. “Reteta” succesului contine: pasiune, munca, perseverenta si nu in ultimul rand, talent. Sper la mai multe “succesuri” ale Stelei, si de ce nu si din partea altor echipe romaneste, fiindca cu “elementele” prezentate mai sus, se poate.

scris de Andrei Udrea